.

.

mandag den 25. juni 2018

"#Liv" af Tine Torp Thorlin

  
Titel: #Liv
Forfatter: Tine Torp Thorlin
Serie: -
Forlag: Byens forlag
Sider: 361
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 4/5

Denne bog er stillet til rådighed af Byens Forlag.


Liv har det hele. Hun ved, hvordan fremtiden ser ud, og hun er lykkelig med sin kæreste. Men han går fra hende, og Liv skal pludselig finde ud af, hvad der skal ske, når drømmen om hus, bryllup og børn brister.
Liv laver en lykke-liste for at komme videre. Men fortiden spøger, og hun aner ikke, hvor hun skal starte. 

Historien om Liv tiltalte mig virkelig. Forlaget skrev, at her var en YA-roman til de lidt ældre læsere, og det var en fortælling med et element omkring sociale medier, som I nok efterhånden ved, at jeg virkelig er en sucker for!
Derfor sagde jeg med det samme ja til at anmelde bogen, og jeg er virkelig glad for, at jeg har haft mulighed for at læse om Liv.
Der var et eller andet ved Livs historie, der virkelig rørte mig. Jeg tror, at det er fordi, jeg virkelig havde nemt ved at sætte mig i hendes sted.
Det med at hele ens liv bare kører, og man ved, hvad der er planen de næste år. Man har en base og en tryghed i en fast partner gennem mange år - og når det så forsvinder, hvem er man så?


Liv er bogens hovedperson, og det er hende, der fortæller historien. Jeg fattede ret hurtigt sympati for hende, netop fordi jeg sagtens kunne sætte mig ind i, hvor utrygt og svært det må være, at ens stabile liv rives væk under en. Liv er en kvik pige, og hun har ambitioner med sit liv. Men det hele forsvinder, da kæresten går fra hende.
For Liv bliver bogen en rejse, og det bliver en fortælling om at finde sig selv, når den, man elsker forsvinder. Det er en historie om at gå fra et 'vi' til et 'jeg', og der er Liv bare en rigtig spændende hovedperson at følge.
Der er tidspunkter, hvor man bare bliver træt af hende, men samtidig kan man ikke rigtigt bede hende tage sig sammen, for man efterlades med spørgsmålet om, om man selv ville være et hak bedre?
Liv er en fighter samtidig med at hun er en enormt skrøbelig pige, og det går bare rigtig godt i spænd igennem denne fortælling. 


Elementet med sociale medier er, der men ikke så meget, som jeg havde håbet på. Det er tydeligt, at det påvirker Liv at se andres perfekte liv på Instagram eller Facebook, og det bliver en tydelig pointe for Thorlin gennem hele bogen; nogle gange holdes vi fast i negative tanker eller følelser, fordi de sociale medier hele tiden fremstiller folk omkring os som perfekte.
Og er vi bedre? Når Liv uploader noget, sørger hun for de rigtige filtre eller det helt perfekte smil, fx for at ekskæresten ikke skal se billederne og tænke, at hun savner ham. 
Det er et vigtigt tema at tage op i YA-littaruren, netop fordi mange unge mennesker lever på de sociale medier og derved kan få en helt forkert opfattelse af, hvordan tingene hænger sammen. 

"#Liv" er en historie om at give slip og komme videre. Det er en historie om at finde sig selv på ny i en alder, hvor man ellers burde have styr på det hele. 
Thorlin har skrevet en bog til den lidt ældre YA-læser, og det er fedt! Den er morsom, rørende og fængende. Med sit dagbogsformat er den læst på ingen tid, og man er virkelig underholdt, mens man læser.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar