.

.

søndag den 17. juni 2018

"Knivens stemme" af Patrick Ness


Titel: Knivens stemme
Forfatter: Patrick Ness
Serie: Chaos Walking
Forlag: CarlsenPuls
Sider: 536
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 5/5

Denne bog er stillet til rådighed af forlaget CarlsenPuls.


Todd lever i en verden, hvor alle kan høre hinandens tanker, kaldet Støj. Ingen kan have hemmeligheder for hinanden, og Todd venter på at blive en mand om en måned. 
Der er noget mærkeligt over den verden, Todd lever i. Der er ingen kvinder tilbage, for en virus har slået dem ihjel. Og folk forsvinder bare. 
Alt bliver endnu mere mystisk, da Todd møder Viola, der ikke har Støj. Og han opdager, at alt ikke er, som han troede. 
Todd og Viola må kæmpe for deres liv og flygte og bare håbe på, at de møder andre mennesker, før det er for sent. 

Denne bog er ikke en ny af Hr. Ness - det er faktisk en bog, der er skrevet for 10 år siden! Men det er først nu, at den kommer på dansk. Og hvor er det dog godt, at CarlsenPuls har spottet, at selvfølgelig har den manglet på dansk, for det her er intet mindre end en fantastisk fortælling!
Den er ret ulig Ness' andre historier og så alligevel ikke.

I de andre bøger af Ness, som jeg har læst, har sci-fi/eventyrelementet været noget symbolisk/metaforisk i fortællingen. Her er vi en dystopisk sci-fi verden helt konkret. Og hvilken verden!
Idéen om, at man kan høre alt, hinanden tænker og derved ingenting kan have for sig selv er enormt skræmmende, men samtidig også ikke helt vildt urealistisk. Det er vel en eller anden form for overvågningssamfund, og på en måde minder tanken mig rigtig meget om Orwells "1984". På sin vis er det her måske den mest samfundskritiske bog af Ness, og det er ret interessant.


Men det, der aldrig ændrer sig, når man læser en bog af Ness, er hans karaktergalleri. Holy Jesus, den mand kan skrive karakterer som ingen anden! Det er som om, at man husker dem alle sammen - også dem, man bare hører om ganske kort.
Todd er bogens hovedperson og fortæller. Han har travlt med at blive en mand, for det er lidt det, livet handler om i Prentisstown. Derfor virker det også meget voldsomt for læseren, at Todd 1,2,3 må flygte for at overleve. Bogen går fra at være lidt mystisk (men langsom og rolig) til at være enormt intens, og som læser bliver man virkelig fanget i Todds paranoia og frygt. 
Todd må indse, at verden slet ikke er, som han troede, og den gru, der har omgivet ham, berører virkelig læseren. Todd er på sin vis naiv og lille. Men samtidig er han en dreng med enormt meget mod, og han er virkelig en fighter, der vil gøre alt for at klare sig og redde dem omkring sig. 

Og så er jeg bare lige nødt til at sige, at Manchee (Todds hund) er fantastisk godt skrevet! Åh, Manchee!


Igennem Todds opdagelse af sandheden og flugt, kommer der mange forskellige temaer op at vende; at blive voksen, at finde sig selv og at være så fanatisk, at man ikke kan se andre sandheder end sin egen. På sin vis er det egentlig perfekt, at denne bog kommer på dansk nu.
Der er så mange paralleller til samfundsdebatten, som florerer her og nu, i bogen. Især det med at være fanatisk eller ekstremistisk. Den her fortælling handler udover de typiske YA-tematikker også om at have magt og beholde den, koste hvad det koste vil. Det er en enormt svær problematik at skrive om til unge, og derfor bliver bogen måske også til det ældre YA-publikum, også bare fordi den er enormt voldsom i sin handling og skrivestil. 

Men den er vigtig! Især fordi den netop viser, at vi alle har noget i os, som vi ikke bryder os om, men ikke kan flygte fra. Ingen er kun gode eller onde. Og det skal vi forstå om hinanden, for ellers lærer vi aldrig at tale sammen i stedet for blot til hinanden. 

"Knivens stemme" er SÅ stærk en bog. Den tog mig med storm, og jeg sidder bare og venter på den næste bog i serien. Selv da jeg var færdig, havde jeg en knude i maven flere timer efter, for jeg havde siddet på kanten af stolen alle 500+ sider. Jeg ville have mere. Det kunne ikke bare slutte. 
Patrick Ness har gjort det igen. Simpelthen.

3 kommentarer:

 1. Den er hermed skrevet på ønskesedlen :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Fedt at jeg kan inspirere til boglige ønsker!!

   Slet
 2. Den lyder spændende. Den vil jeg sætte på min huskeliste

  SvarSlet