.

.

søndag den 6. maj 2018

"Leah på off beatet" af Becky Albertalli


Titel: Leah på off beatet
Forfatter: Becky Albertalli
Serie: -
Forlag: Carlsen Puls
Sider: 350
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 5/5

Denne bog er stillet til rådighed af forlaget CarlsenPuls.


Historien om Leah er en selvstændig fortsættelse til "Simon vs. verdens forventninger." 
Leah er super sej til at spille trommer. Men det er nok noget af det eneste, der virkelig fungerer for hende. Hun er overvægtig, klodset og lidt af en særling. Og det hjælper hende ikke, at hun er bisekusel men ikke har fortalt det til sine allerbedste venner. 
Da to af vennerne i den lille gruppe bliver uvenner, bliver det for alvor svært for Leah, for hun indser, at hun er forelsket i den ene af dem. 

Jeg ELSKEDE historien om Simon. Og da jeg opdagede, at der nu kom en historie om Leah blev jeg ellevild. Det er en fantastisk måde at være sammen med gamle yndlingskarakterer igen, og det er også en måde at lære en af de tidligere bipersoner at kende på.
Man kan sagtens læse Leahs historie uden at have læst om Simon, men jeg er rigtig glad for, at jeg læste den først. På den måde er der nogle indforståede jokes og nogle ting mellem personerne, der giver mening for mig som læser og giver bogen et ekstra lag. Bogens hovedperson er som sagt Leah, og det er hende, der fortæller historien. Jeg var allerede vild med Leah i Simons fortælling, og jeg havde virkelig lyst til at lære hende bedre at kende - og Leah kan snildt bære en bog selv! 
Leah er SÅ morsom og elskelig på samme tid. Hun har en enormt tør humor, der til tider gør, at hun kan virke meget hård og ligeglad, men som læser opdager man ret hurtigt, at Leah er vant til at skulle forsvare sig selv og passe på, at hun ikke bliver såret. 
Der er rigtig mange følelser på spil i hende, især fordi hun kæmper sådan mod de tanker, hun har, omkring sin seksualitet og den, hun er forelsket i. 
Leah ved godt, at hun ikke bør - ikke fordi biseksualitet er forkert, men fordi det kan ødelægge hele vennegruppen. Den måde, Leah beskriver sine tanker og især følelser er skrevet på en så poetisk og smuk måde, at man som læser virkelig føler det, hun føler. 
Hele vejen igennem bogen var jeg Leah - og jeg tror, at vi alle har noget af hende i os. 


Også i denne bog er temaet seksualitet og accepten af at være "anderledes". Dog er det ikke homoseksualitet, denne historie beskæftiger sig med, men en anden gren, som er biseksualiteten. 
Leah har fortalt sin mor, at hun er biseksuel, men hendes venner ved det ikke endnu, hvilket gør det endnu sværere for Leah at være en del af gruppen, da hun forelsker sig i en veninde. 
Leahs historie bliver en fortælling om at turde stå ved den man er, og det handler i høj grad også om at acceptere de følelser, man har. 
Det fede er, at for Leah bliver det ikke kampen om, hvorvidt det er okay at være bi eller ej - det bliver kampen mellem følelser og de rationelle tanker. 
Det er hele vejen igennem svært at være Leah på det punkt, og som læser kan man sagtens sætte sig ind i, hvor meget der er på spil for hende. Ikke nok med at hun er forelsket - det er også alle hendes venskaber, hun sætter på spil, hvis hun reagerer på de følelser, hun har. 

Leahs historie er bare skide sjov og samtidig dybt rørende. Jeg har grint og grædt, og jeg kan kun sige, at Albertalli har gjort det igen. Hun formår at beskrive en sektion af unge mennesker som ingen anden. Jeg er i fremragende selskab, når jeg læser "Leah på off beatet", og jeg har slet ikke lyst til, at historien skal få en ende. 
Det kan siges ganske kort: Albertalli har gjort det igen!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar