.

.

onsdag den 4. april 2018

"Had mig elsk mig" af Tomas Lagermand Lundme


Titel: Had mig elsk mig
Forfatter: Tomas Lagermand Lundme
Serie: -
Forlag: Gyldendal
Sider: 120
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 4/5

Denne bog er stillet til rådighed af forlaget Gyldendal.


Bjørn går i 9.klasse sammen med Johan, der er sprunget ud som homoseksuel. Det er bestemt ikke alle på skolen, der bryder sig det, og Bjørn står mellem de populære drenge og sit venskab til Johan. For Bjørn bliver det kampen for at finde sig selv, turde stå op for en ven men ikke mindst at beskytte sig selv mod de andres vrede.  

Det er efterhånden noget tid siden, at jeg for første gang nævnte Gyldendals SPURT-bøger. Det er bøger for unge med store historier, kort fortalt. En bog behøver nemlig ikke være 400 sider for at have en god historie. Og det er denne fortælling et bevis på.
Bjørns historie var overraskende barsk at læse. Samtidig var den dybt rørende og virkelig intens. Jeg tror, at det er lang tid siden, at en så kort historie virkelig krøb under huden på mig.
Lundme tager meget vigtige emner op til en YA-bog; Der er tale om identitet, venskab og modet til at være sig selv. Det er måske emner, der er skrevet meget om, men ikke desto mindre bidrager Lundme her med et nyt syn på netop dette emne.


Bjørn er bogens hovedperson. Han er enormt usikker på sig selv, på sit venskab til Johan og til tider også bare hele verden. Der var enkelte gange, hvor jeg tænkte Bjørn som autist. Han er socialt akavet og har enormt svært ved at styre, hvad der kommer ud af hans mund. Hans tanker løber løbsk og han har svært ved at forstå de sociale koder, der er omkring ham. 
Bjørn gør dumme ting, det er der ingen tvivl om. Men samtidig er han også en person, man som læser forstår. Han er enormt ung. Han er bange. Og derfor gør han ting, som han virkelig også godt ved er forkerte. Som voksen kan jeg sagtens sidde og sige, at det burde han altså ikke, og det er dumt, at han gør tingene. Men fordi Bjørns samvittighed er med hele vejen, så køber jeg det. Og jeg køber det, fordi jeg ved, at 9.klasses-elever kan have enormt svært ved at overskue konsekvenserne af deres handlinger.
Det giver mening med Bjørns person som kontrast til Johan, der bare hviler i sig selv og er helt sikker på, hvem han er. Han skammer sig bestemt ikke over sin seksualitet, og han tænker, at folk da bare må tænke det, de vil om ham. Bjørn har svært ved at forstå dette ved Johan, og det er også det, der udfordrer Bjørn hele vejen gennem bogen.


Den her bog mindede mig virkelig om noget, min seje lærer 9.klasse ville have valgt som pensum (Tak, Bente!). Skrivestilen er meget "Klassisk dansk litteratur til folkeskolen" med de korte sætninger, sprogbruget og de metaforer, der igennem bogen. Det betyder ikke, at her er tale om en dårlig bog, tværtimod. Det betyder, at her er tale om en historie, der er relevant og som kan røre noget i sin læser, både den unge og den voksne. 

"Had mig elsk mig" er en stærk, lille fortælling om at finde sig selv og være sig selv. Det er historien om at turde sige fra og tro på sit eget værd. Den rørte mig, den var barsk læsning og virkelig et bevis på, at små fortællinger også kan være stærke. 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar