.

.

lørdag den 14. april 2018

"Ar fra mit glemte liv" af Nicole Boyle Rødtnes


Titel: Ar fra mit glemte liv
Forfatter: Nicole Boyle Rødtnes
Serie: - 
Forlag: Alvilda
Sider: 256
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 4/5

Denne bog er stillet til rådighed af Forlaget Alvilda.


Lærke har en tumor i hjernen og bliver opereret. Der er risiko for, at hun glemmer alt. Hvem hun er, hvem dem omkring hende er, og hvordan de mange ar på kroppen er kommet.
Lærke har skrevet en dagbog til sig selv, så hun kan få hukommelsen tilbage. Men især en del af hendes historie er streget ud; den om Alexander. Det eneste, der står, er HOLD DIG VÆK. Og det er svært, når han er den eneste, der vækker minder om den, hun engang var. 

Jeg elsker Nicole Boyle Rødtnes. Det kan ikke være en hemmelighed for den faste læser af bloggen. Hendes historier er SÅ medrivende, spændende og virkelig godt skrevet. Bøgerne er slugt på ingen tid, og denne fortælling er ingen undtagelse. 
Idéen om at glemme alt om sig selv er interessant. Hvem er vi, hvis vi kan starte forfra, mens alle andre husker alt det andet, vi har gjort og sagt eller ment?
Er det en velsignelse at få lov til at glemme - eller er det også al lortet, der gør os til de mennesker, vi er i dag?
Det er disse emner, som Rødtnes tager op i sin bog, og hun gør det på spændende maner. 


Lærke er bogens hovedperson, og det er hende, der fortæller historien. Det er egentlig spøjst, for jeg kan som sådan ikke sige, at jeg kunne lide Lærke. Men jeg kan heller ikke sige, at jeg ikke kunne. Jeg fattede sympati for Lærke og hendes situation, for det må være skrækkeligt at vågne op og ikke ane, hvem man selv eller andre er. Men der var bare et eller andet ved Lærke, der gjorde, at hun ligesom bare var. Jeg ved ikke helt, hvad det er. Samtidig var der nogle af hendes beslutninger og måder at tænke tingene, hvor jeg enten var enormt uenig eller fandt det en anelse dramatiseret. 
Når det så er sagt, er det fedt at lære Lærke at kende sammen med hende selv. Hun ved intet, og det gør læseren heller ikke. Det er en anderledes måde at introducere hovedpersonen, og som læser er man forvirret sammen med hende og skal også opklare, hvad der er sket, både med hende og Alexander men også bare generelt i hendes liv. 

Temaet omkring at blive menneske er rigtig interessant og er her belyst på en anderledes facon i form af hukommelsestabet. Er det fedt at få lov at starte forfra uden de dårlige minder og erfaringer i bagagen? Eller er vi ikke os selv længere, hvis det bliver taget fra os? Har vi brug for at opleve både med- og modgang for at blive hele mennesker?
Det er disse spørgsmål, læseren efterlades med, og som læser sidder man selv og overvejer, hvem vi nu engang var blevet uden at have været mobbeoffer, eller hvis nu vi ikke havde mødt ham eller hende. Måske er der en mening med det hele, og måske er vi ikke os uden de minder. Det er værd at overveje.


"Ar fra mit glemte liv" er historien om at finde sig selv igen - bogstavlig talt. Det er historien om kærlighed, der gerne vil besejre alt andet, og det er en fortælling om at vokse mod alle odds. Jeg læste bogen på ingen tid, for det er bare det, Rødtnes kan; hun skriver fængende og forlanger læserens fulde opmærksomhed, når først man er startet på bogen. 
Her er en anderledes og interessant YA-roman, som jeg virkelig kan anbefale!

1 kommentar: