.

.

onsdag den 7. marts 2018

"Skildpadder hele vejen ned" af John GreenTitel: Skildpadder hele vejen ned
Forfatter: John Green
Serie: -
Forlag: Høst&Søn
Sider: 283
Sprog: Dansk
Stjerner: 5/5


Aza lider af tvangstanker. Hendes liv er domineret af onde tankespiraler, som hun kæmper for at komme ud af. Hun forsøger ihærdigt på at være god for alle omkring sig, men det er svært, når tankerne dominerer alt i hendes tilværelse. Det hele bliver bestemt ikke nemmere, da Davis bliver en del af hendes liv. 

John Green kan noget helt særligt, når det kommer til at fortælle historier. Han har en helt særlig måde at formulere sig på, at skabe karakterer og ikke mindst at få et budskab igennem. Jeg troede aldrig, at jeg skulle sige, at han ville skrive en bog, jeg ville kunne elske højere end 'The Fault in Our Stars', men det er hermed gjort. Azas historie tog mig med storm og ramte mig lige i hjertet. 
Greens poetiske skrivestil, underfundige humor og vigtige budskab gik atter op i en højere enhed, og her er en YA-bog, der er noget af det mest originale og interessante, jeg har læst længe. 


Aza er bogens hovedperson og også fortælleren i historien. Hun lider af tvangstanker og meget af hendes hverdag og liv er centreret i tankerne om bakterier, sygdomme og måderne at undgå dem på. Hun har en rigtig god veninde men er ellers ikke en pige med venner. Hendes far er død og hun bor nu sammen med sin mor, og begge sørger fortsat over tabet. 
Aza er en pige, der er enormt vand og umulig ikke at holde af. Som læser bliver det ret hurtigt klart, at her er en pige, der virkelig kæmper for at holde sammen på sig selv. Azas sygdom er alvorlig, og man går bare og venter på, at det hele ramler for hende. 
Samtidig er Aza dog ikke udelukkende en sørgelig skæbne. Hun har en helt særlig humor, er enormt omsorgsfuld over for sine venner og familie, og hun er som alle andre teenagere: hun har drømme for sit liv og ønsker at finde den store kærlighed.
Azas og Davis' forhold udvikler sig gennem bogen, men det er ikke uden forhindringer, og det bliver lige så meget en historie om at elske en med psykiske problematikker, som det bliver en historie om at give slip og lade sig elske. 


Når jeg sidder og tænker mig om, tror jeg faktisk ikke, at jeg har læst andre YA-bøger, hvor OCD har været hovedtemaet. Og det er så fedt, at det netop er John Green, der sætter det i fokus. Hans skrivestil og hans måde at formidle en fortælling er så unik, og er der en forfatter, der skal åbne op for, hvordan livet med OCD er, så er det ham!
Azas fortælling er vigtig, og psykiske lidelser skal på dagsordenen. Det er især i YA-litteraturen, at dette kan lade sig gøre, for der er så mange unge i dag, der kæmper med psyken. At kunne anbefale en bog som denne, gør mig himmel-lykkelig, og jeg håber inderligt, at det er et emne, som andre forfattere vil tage op!

"Skildpadder hele vejen ned" er en fantastisk bog. Den får sin læser til at grine og græde, og den slutter med så stor power, at læseren bliver blæst bagover og ikke kan andet end at sukke og bare knuge bogen til sig. Denne historie har fået en hel særlig plads i mit hjerte, og jeg kan kun sige, at John Green har gjort det igen!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar