.

.

tirsdag den 30. januar 2018

"Victors valg - en mors beretning" af Lone Kristensen og Stig Matthiesen


Titel: Victors valg - en mors beretning
Forfatter: Lone Kristensen og Stig Matthiesen
Serie: -
Forlag: People's Press
Sider: 188
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 3/5


Victor døde som kriger for Islamisk Stat. Han rejste til Egypten og senere hen Syrien for at dø for din tro. Men hvordan gik Victor fra at være en helt gennemsnitlig dansk dreng til Syrienskriger? Og hvordan er det som forælder at miste sit barn gravidst i stedet for brat som i en trafikulykke? Det beretter Lone Kristensen om i hendes historie om at være mor til Victor, både før, under og efter hans valg om at dø for Allah.

Første gang jeg hørte om Victor var på TV2. En aften viste de dokumentaren "Victors hellige krig", der handlede om en dreng, der valgte at gå i døden for Allah. Vinkel var dog ny, for da Victors historie blev fortalt, var frygten for IS på sit højeste, og der var megen tale om alle dem, der tog af sted for at kæmpe med dem. Men aldrig havde jeg hørt om etnisk danske drenge, der tog valget, og Victors historie dragede mig. Hvad kunne få en dreng til at træffe sådan et valg?
Da jeg så, at Victors mor, Lone Kristensen, senere hen havde skrevet en biografi omkring Victor, og at den var tilgængelig på Mofibo, måtte jeg lytte til den og lære mere om den dreng, Victor var, og hvordan det var for Lone at stå tilbage som mor og miste sin søn stykke for stykke.

Lone er sygeplejerske, og i hendes måde at fortælle på, er man ikke i tvivl om, at her er en kvinde, der går videnskabeligt til tingene. Hun er enormt god til at fortælle om situationer og få de detaljer med, der gør historien levende og nemmere at forstå for en læser, der står udenfor og slet ikke kan sætte sig ind i den verden, Lone og hendes familie har været en del af som konsekvens af Victors valg. Som fortæller er Lone dejligt malende og har en god blanding mellem det objektive og det subjektive. Selvfølgelig er det hendes egen fortælling, hun beretter i bogen, men hendes iagttagelser og refleksioner bliver til tider gjort generelle og gør det nemmere for læseren at være med.
Lone får fortalt om Victors liv og den forfærdelige skolegang, han var tvunget til at være del af, inden han fik sin diagnose, ADD, som han skulle have haft langt tidligere for at kunne få den hjælp, han havde behov for. Samtidig får hun fortalt om at være mor og elske sit barn men samtidig ende i en situation, hvor man som forælder må sige "stop" og ikke er villig til at ofre alt for det, man elsker allermest.

Bogen blev mere og mere fortællingen om Lone, og hvordan hun kom videre, end det blev om Victor og det valg, han tog. Som læser savnede jeg endnu mere om ham, og jeg savnede flere beskrivelser af deres samtaler eller møder. Selvfølgelig er det enormt privat og intimt, men jeg havde nok forventet mere om Victor end Lone. Når det så er sagt, blev jeg også fanget af Lones fortælling om gradvist at miste et barn. Fortællingen om flere gange at tro, at nu hørte man aldrig fra ham mere, og fortællingen om at skulle stå tilbage med sorgen, samtidig med at andre var forargede over, at hendes søn "havde gjort sådan noget".

"Victors valg" er en vigtig historie i debatten omkring Syrien, IS og kampen mod ekstremisme. Lone Kristensen formår at gøre det klart, at tingene ikke er sort/hvide, og at vi alle kan påvirkes til at tage de forkerte valg. Samtidig er det en fortælling om håb og om, at hvis man kæmper, er der lys på den anden side. Især når alt ser mindst lyst ud.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar