.

.

fredag den 19. januar 2018

"Udstillet" af Nicole Boyle RødtnesTitel: Udstillet
Forfatter: Nicole Boyle Rødtnes
Serie: - 
Forlag: Alvilda
Sider: 285
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 5/5

Denne bog er stillet til rådighed af Forlaget Alvilda. 


Ida og Oliver har været med i realityprogrammet "Grænseløs". Nu er de hjemme og på den anden side. Oliver nyder livet som stjerne, mens Ida gør alt for at glemme programmet og det, der skete, mens hun var af sted. Folk hader hende, mens Oliver hyldes som idol. Reunionprogrammet er lige om hjørnet, og Ida frygter at se Oliver i øjnene igen. Der skete noget mellem de to, mens de optog programmet, og Ida vil gøre alt for at kunne ændre det. 

Alle mennesker har gulity pleasures. Min er reality-tv. Jeg elsker det. Det er så rart at slappe af til, og det kræver vitterligt intet af mig. Og jeg ved godt, at det er tomme kalorier, at det er det mindst realistiske verden, men jeg kan bare ikke lade være. Af frygt for at efterabe Nicole Boyle Rødtnes' efterskrift til bogen (hun nævner nemlig selv programmet), så mindede idéen mig med det samme om det program, der kørte på DR3 for et års tid siden, der hed "Selvoptaget". Det handlede om livet efter reality, som bestemt ikke er så glamourøst for alle. Det er en fed måde at arbejde med emnet på, for hvordan er det egentlig at komme hjem og skulle se ens familie og venner i øjnene vel vidende, at man virkelig har fucket op? 


Ida og Oliver skiftes til at fortælle i bogen, og de fortæller lidt om programmet, inden man hører den egentlige historie i bogen. Langsomt kan man som læser lægge 2 og 2 sammen og forstå, hvad der skete, mens de optog "Grænseløs". 
Ida viser den side af realitydeltagere, der fortryder deres deltagelse. Hun troede, at programmet ville åbne dører for hende, men i stedet for kan hun ikke få arbejde eller et sted at bo. Hun er blevet stemplet, og der er ingen, der vil tage hende seriøst. Ida har mistet kontakten til sine forældre og har kun en veninde fra programmet og sin barndomsven tilbage. Ida er et meget ensomt menneske, og hun kæmper for at få en normal tilværelse. Hurtigt fattede jeg sympati for Ida, og det er ret interessant, fordi jeg i starten skulle tage mig selv i at tænke: "Du beder jo selv om det, fordi du deltog! Det er dit eget ansvar". Men det er ikke så sort/hvidt, når man først kommer i gang med bogen, og det er virkelig fedt!
Oliver har det stikmodsat. Han kommer til alle de fede fester, er bartender de hotte steder i byen, og folk elsker ham og genkender ham på gaden. Oliver nyder kendislivet og har bestemt ingen skrubler over det, der er sket i programmet. For ham var det et spil, og nu er han hjemme. Oliver virker som en overfladisk skid og passer virkelig på de fordomme, man har omkring realitydeltagere. Han virker som en egoist, der slet ikke forstår alvoren af de konsekvenser, som hans handlinger forårsager. Heldigvis er der også en udvikling i Oliver, og han bliver en meget interessant person at følge. Ingen bliver som Oliver uden grund, og det må læseren også erkende.


Det er ikke fordi, at Rødtnes siger, at man ikke skal deltage i reality og at det er skidt for alle. Men her kommer en historie om noget rigtig mange unge overvejer. Det er måske en nem måde at få tv-tid, men hvor længe varer berømmelsen, og hvad er konsekvenserne ved at deltage i sådanne programmer? Samtidig er det historien om grænser, at respektere andres grænser og at kende sine egne. Det er virkelig en fed måde at tage emnet op på, og det gør den til en enormt relevant YA-bog, for jeg tror, at nærmest alle unge har set eller har en holdning til reality. Den er skrevet så flydende, og som læser tager man sig selv i, at man vil vide mere om "Grænseløs" og "se" mere af programmet, som hele tiden teases i bogen.

"Grænseløs" er den første YAbog, jeg har læst om reality, og jeg ELSKEDE den! Den er original, spændende og slet ikke til at ligge fra sig. Den læser nærmest sig selv, og det er uden tvivl den bedste bog, jeg har læst af Rødtnes! BRAVO!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar