.

.

mandag den 22. januar 2018

Livet som mor: Det ville jeg gerne have vidst inden jeg blev mor

Det er blevet tid til endnu et indlæg i min serie om livet som mor. Serien er virkelig svær at skrive, for der er så mange ting, jeg gerne vil dele og skrive om, men der er også mange ting, der er enormt svære at få ned på skrift. Derfor er lister altid et hit. 
Jeg tror, at alle, der bliver forældre, kan stå og se tilbage på den første tid og tænke: Dét ville jeg altså gerne have, at nogle havde fortalt mig. Og derfor laver jeg dette indlæg. Det er en samling af de ting, jeg enormt gerne ville have, at nogen havde fortalt mig, inden Tristan kom til verden. 
Nogle af tingene giver måske sig selv, men jeg siger dem alligevel, for selvom de måske virker selvsagte, så er det virkelig vigtigt!
Enjoy!

1. Amning tager tid at mestre!
Selve min historie med amning er uddybet i et andet indlæg, der handler om vores kamp med amningen. Men derfor skal der falde en kommentar om amning her alligevel. Selvom de til fødselsforberedelse sagde, at amning tager tid at lære, så sad man der og tænkte: Herregud, hvor svært kan det være? Pak brystet ud, giv det til baby og slut. Men næ nej. Jeg siger ikke det her for at skræmme kommende mødre fra amning. Jeg siger det, fordi jeg ville ønske en anden MOR havde sagt det til mig: Amning tager seriøst lang tid at mestre! Og for nogle (mig fx) bliver det aldrig legende let, som det kan se ud for andre!! De første 2 uger tog det al min koncentration, al min tid og teknikken var så svær at få greb om! Samtidig skal mælken løbe til, så de første to uger laver man nærmest ikke andet end at amme baby. Derefter har man måske teknikken, men så skal det gøres til vane og noget man kan uden sine hjælpemidler såsom ammepude eller gode stol med armlæn! Shit en kamp. Som ny mor skal du være forberedt på, at amning tager tid at lære, både for dig og baby. Som i virkelig lang tid.

2. Babys mave er elendig de første måneder!
Det er sikkert ikke alle børn, der bøvler med maven. Ingen babyer er ens. Men hvor ville jeg dog gerne have, at nogen havde fortalt mig, at det kan være en risiko. Ikke at her er tale om kolik; men der er tale om, at babys tarme skal folde sig ud, fordi de ikke er blevet brugt inde i maven. Og baby kan have så vanvittigt ondt i maven, især de første dage. Det havde ingen fortalt. Så derfor fik vi sådan et chok, da vi kom hjem og han græd hele den første nat. De siger, at det tager ca 3 måneder, før maven kører optimalt. Og det har passet hjemme ved os. Så forbered dig på, at der skal bøvses, pruttes og presses - også uden det betyder kolik! Men det er svært for baby at komme af med det hele, og det anede jeg ikke!

3. Din baby har ikke læst alle de bøger, du har nærstuderet hele graviditeten
Hvis du er ligesom mig, så har du læst alskens netartikler og bøger omkring den første tid, babys udvikling og forventninger til, hvad din baby skal kunne hvornår. Især når det kommer til babys spise- og søvnmønster. Og bøgerne siger jo, at den lille sover det meste af dagen. Eller spiser x antal måltider om dagen. Ha. Ha. Ha. Din baby har IKKE læst de bøger. Din baby er, som din baby er, og derfor er det så vigtigt, at du ikke inden baby kommer sætter fast i dit hoved, at sådan her er ALLE børn. For NEJ! Jeg har fx aldrig haft en dreng, der spiste regelmæssigt eller sov de der 18-20 timer i døgnet de første måneder. Jeg fik sådan et chok, for det var jo ikke sådan det var beskrevet i bøgerne! Bøgerne kan guide dig, men dit barn kender intet til reglerne. Så vær ikke bange, hvis han eller hun ikke vil sove eller spiser som vinden blæser. Den eneste regel med en så lille størrelse er, at der ikke er nogle regler!

4. Du vil blive påvirket af kommentarer på sociale medier
Jeg har egentlig altid været robust, når det kom til sociale medier. Jeg har min holdning til ting og kan sagtens klare, når folk er uenige med mig. For jeg står ved, hvad jeg mener, og jeg er sikker i min sag. Indtil jeg blev mor. Så ramlede det hele. Hver gang nogen sagde noget til de valg, vi traf, eller kommenterede på, at han havde for lidt/for meget tøj på til deres smag, gik jeg totalt i panik og kunne slet ikke finde ud af, hvad jeg skulle svare. Jeg har aldrig stillet spørgsmålstegn ved min egen dømmekraft, før jeg blev mor. For hvad nu, hvis andre har mere ret end mig eller ved mere? Jeg er stadig ny i det her felt og gør alt efter bedste evne. Som jeg også vil skrive om i mit indlæg omkring amning, er det hårdeste nok, når andre kalder én en dårlig mor. Det troede jeg aldrig, jeg ville lade mig påvirke af - men jo! For det er nok den værste anklage, nogen nogensinde vil kunne kaste efter mig!

5. Det er ufatteligt svært ikke at sammenligne dig selv med andre mødre
Jeg havde sværget, at jeg ikke ville sammenligne mig selv eller mit barn med andre. Mit zen-jeg fortalte mig gentagne gange, at man som mor gør sit bedste, og alle gør tingene forskelligt. Ligesom børnene udvikler sig på forskellige måder. Men da Tristan så kom, kunne jeg slet ikke lade være. "Se, hendes barn kan allerede det" eller "Ej, der er 2 måneders forskel og Tristan kan ikke engang det der endnu!"
Selvom jeg havde de bedste intentioner om IKKE at sammenligne, så gør jeg det. Og jeg hader mig selv for det, for når nu sundhedsplejersker og andre fagfolk siger, at han er lige som han skal være, så er det da fuldstændigt ligemeget, at han ikke vender sig om eller rejser sig på armene!
Det samme gælder når jeg ser på andre mødre. Jeg kan få SÅ dårlig samvittighed over, at de lige gør noget, jeg slet ikke havde tænkt på, og så står jeg der og tænker, at det burde jeg da have overvejet.
Men hør nu her. Alle gør det bedste de kan. Og du gør det godt nok. Selvom du har de bedste intentioner om IKKE at sammenligne, så kommer du til det. Vær forberedt på det, for det var jeg ikke. Du og dit barn er lige som I skal være, og det er SÅ fint! Især hvis din sundhedsplejerske også siger det. Så stop!


6. Mødregruppe KAN faktisk godt være en god idé
Jeg var nok den sidste, der skulle starte i mødregruppe. Niksen biksen om jeg gad sådan en hønsegård, hvor det kun handlede om at konkurrere om, hvem der havde overskud til makeup og hjemmebag og hvis barn, der klarede det bedst. Nej! Jeg har hørt alt for mange dumme historier om mødregruppe, og jeg sagde derfor nej, da min sundhedsplejerske spurgte mig. Men Mark sagde, at jeg altså skulle give det en chance, for man kunne jo altid sige stop. Og jeg er SÅ glad for, at jeg gjorde det. Jeg har været heldig med min mødregruppe. Og det er ikke fordi, man skal snakke babyer hele tiden. Det er SÅ rart at jeg VED, at jeg en gang om ugen kommer ud, ser andre mennesker og er sammen med nogle, der ved hvordan det er at komme for sent, at skulle forlade en samtale 379 gange, fordi baby taber sutten - eller at man bare melder fra, fordi natten var dum. Det er SÅ befriende, og jeg elsker det!

7. Du skal virkelig sove alt det du kan, ugerne op til termin
Listen carefully, my dear - SOV! Der er en grund til, at du er skide pisse træt de sidste uger af graviditeten. Din krop skal virkelig lade op! Jeg nægtede at sove alt det, jeg egentlig havde lyst til, for det kunne da ikke passe! Og det var SÅ dumt. Dels fordi fødslen var så hård, når jeg ikke var 100%  udhvilet, og så døde nattesøvnen bare den første uge. Det er bare ikke en god idé at starte med minus på søvnkontoen. SÅ SOV! DER ER EN GRUND TIL, AT DIN KROP KRONISK ER TRÆT!

8. Reshopper findes og kan redde dit budget mange gange 
Synes du også, at babyting er skide dyre? For det er de. Ting til børn koster kassen, og det er en branche, der høster enorme summer, og jeg tror især det er sådan for førstegangsforældre, der mangler alt og måske nemmere lokkes til at købe ting, fordi de lyder smarte (Sådan var det herhjemme i hvert fald!). Men så var det, at jeg opdagede Reshopper, som er en app, hvor mødre sælger ting brugt. Du kan finde alt fra barnevogn til tøj til bestik! Der er seriøst ALT derinde, og det er genialt. Det er selvfølgelig ikke alle ting, man ønsker brugt, men man kan virkelig gøre nogle gode fund. Fx kostede en sengerand 5-600 kroner fra ny. Jeg fik en til 100, som var som ny. En bæresele koster nemt 1000 - jeg fik en til 150. Kig lige Reshopper, inden I køber jer fattige i butikkerne - det betaler sig!

9. Din intuition er dit vigtigste redskab i livet som forælder!
Det her er nok det vigtigste og forklarer egentlig sig selv. Du er den, der kender dit barn bedst. Og hvis det føles rigtigt eller forkert for dig og jer, så er det sådan, det er. Råd er godt, men det er DIG, der ved, hvad der virker hjemme hos jer. Og det er okay!

Jeg håber, at I har fået noget ud af dette lidt lange indlæg - og måske I kan dele jeres tanker omkring emnet nede i kommentarerne, så der kommer endnu flere gode ting til listen :)? Hvad kunne være spændende at læse om næste gang? 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar