.

.

onsdag den 17. januar 2018

"En af os lyver" af Karen M. McManus
Titel: En af os lyver
Forfatter: Karen M. McManus
Serie: -
Forlag: CarlsenPuls
Sider: 395
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 5/5

Denne bog er stillet til rådighed af forlaget CarlsenPuls.


Fem unge er til eftersidning. Men det er kun de fire, der kommer ud i live. Simon dør under mystiske omstændigheder, og spørgsmålet er, hvem der har haft noget med hans død at gøre. For Simon kender til alles hemmeligheder, og han er klar til af afsløre de fire overlevendes allerstørste løgne. Er det Bronwyn, stræberen, der gør alt for at komme ind på Yale? Er det Cooper, elitesportsudøveren, der kan blive en stor baseballstjerne? Er det Nate, der sælger stoffer og bestemt ikke følger reglerne? Eller er det Addy, der er smuk og populær og kæreste med den populære Jake?
En ting er sikker. Ikke alle fortæller sandheden. 

Det kom nærmest fra den ene dag til den anden. Pludseligt var bogen her over alt på blogs, instagram og twitter. Hypen kom som et lyn fra en klar himmel, og når en bog nævnes alle steder, bliver jeg nysgerrig. Hvad er det, der gør, at alle går helt i selvsving over en debutant, der har skrevet "årets YA-udgivelse?". 
McManus leverer en solid debutroman, der blæste mig bagover. Jeg har været fanget i et readingslump i SÅ lang tid, men den her bog forlangte, at jeg dedikerede mig fra side 1, og den har ikke været til at ligge væk. Jeg var SÅ hooked hele vejen igennem, og den blander de fedeste og bedste genre. 
Bogens koncept minder egentlig lidt om "The Breakfast Club" - nu som krimi. En flok "stereotyper" af High School-elever er til eftersidning og deres skæbner smeltes sammen. Men krimielementet kommer, da en af dem dør. Og det bliver en sindssyg paranoid historie, hvor man som læser ikke aner, om man læser løgne, sandhed eller manipulation - og det er fedt!


Bogen fortælles på skift af de fire overlevende unge. Når man har så mange fortællere, kan det være svært at investere sig lige meget i dem alle, og nogle gange oplever man, at der er personer man er direkte ligeglade med. Men det er bestemt ikke tilfældet i den her bog! Selvom alle umiddelbart fremstilles som stereotyper, går det hurtigt op for læseren, at de alle har nuancer, hemmeligheder og kampe i deres tilværelse. På fornem vis formår McManus at få ret store emner med ind i den spændende handling. Der diskuteres syge familiemedlemmer, presset hjemmefra, vold i forhold og homoseksualitet, og det giver bogen en dimension, jeg på ingen måde havde set komme. Det tager den enormt spændende historie og giver den et ekstra lag, der bare giver så god mening. Det gør, at bogen ikke bare er underholdning og derved en historie, der er glemt hurtigt bagefter; det gør, at den virkelig kommer under huden på sin læser og gør det umuligt ikke at holde af hovedpersonerne. 

Der er så meget at tage fat i, når man skal fortælle om den her bog, og det er det, der virkelig gør den værd at læse! Udover de tidligere nævnte emner, er det her historien om, hvordan sociale medier kan skabe eller ødelægge liv. Dimensionen med blogs, twitter og instagram bliver aldrig direkte nævnt, men det er tydeligt, at her er en historie om, at der er en ekstra magt i unges liv, der virkelig kan skabe, hvem man er. Hvad der også gør bogen til enormt spændende læsning er, at man ikke ved, hvem der lyver. Hvad nu hvis den enes historie er pure opspind? Hvad nu, hvis det hele bare er manipulation af læseren? VI VED JO INTET - og derfor er det SÅ svært at ligge bogen væk, for man er nødt til at vide, hvad der er sket!


"En af os lyver" er en positiv overraskelse og fortjener virkelig al den opmærksomhed, den har fået. Det er en solid, spændende og intens læseoplevelse, som jeg slet ikke havde regnet med at få lov at opleve. Bogen er SÅ medrivende, og det er en vaskeægte pageturner, som man umuligt kan slippe.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar