.

.

søndag den 12. november 2017

"Mirror Mirror" af Cara Delevingne


Titel: Mirror Mirror
Forfatter: Cara Delevingne
Serie: -
Forlag: Politikens forlag
Sider: 400
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 5/5

Denne bog er stillet til rådighed af Politikens Forlag.


Red spiller i bandet Mirror Mirror med sine venner Leo, Rose og Naomi. Men Naomi forsvinder, og ingen ved, om det er frivilligt eller en forbrydelse. Der er sket Naomi noget, og mens hun kæmper for sit liv i koma, må Red og hendes venner kæmpe for at holde sig oven vande uden deres veninde. Familierne er ved at bryde sammen grundet druk, affærer og vold, og Red kæmper en lang og sej kamp for at finde ud af, hvad der er sket med Naomi.

Cara Delevingne er for mig bedst kendt for sin rolle i "Paper Towns", hvor hun spiller den kvindelige hovedrolle, Q. Her blev jeg forelsket i hendes karisma og tilstedeværelse, og da jeg så, at hun nu kastede sig ud i at være forfatter, håbede jeg, at hun ville tage det med over i sin bog. Heldigvis er det netop tilfældet. Her er tale om en stærk debutroman, og her er en fængende, relevant og modig fortælling om at være ung, at finde sig selv i et stort kaos og at passe på dem, man virkelig elsker.
Det lyder umiddelbart som mange temaer at skulle igennem i én bog, men der er det godt, at Delevingne har 400 sider at fortælle sin historie på. Det gør dog ikke, at bogen på nogen måde virker langtrukken. Der er spænding fra start til slut og adskillige twists gennem fortællingen. Uden at afsløre for meget, kan jeg sige, at bogen pludseligt bliver alt andet end dét, man troede.


Red er bogens hovedperson og fortæller. Hun bor sammen med sin drukfældige mor, uskyldige og søde lillesøster og en far, der aldrig er hjemme, fordi han har travlt med adskillige andre kvinder. Red er den voksne derhjemme samtidig med, at hun kæmper en indre kamp. Hun er til piger, og det er ikke noget, hun endnu har delt familien. Red føler sig på en måde forkert samtidig med, at hun synes at have accepteret, at det er sådan, hun er. Red gør alt for at redde sin lillesøster fra hjemmets kaos, og da Naomi forsvinder, er det som om, at alt ramler for hende. Red tvinges til at se indad, og hun tvinges til at tage stilling til ting, som unge mennesker på ingen måde burde stå over for. 
Red er enormt stærk som hovedperson, og hun er interessant at følge fra start til slut. Hun er ung og dumdristig, når det giver mening (hun er jo i sine følelsers vold), men hun er samtidig meget voksen og reflekterende, hvilket giver god mening med den baggrund, hun har. Der er alskens nuancer i hendes karakter, og det er svært ikke at holde af hende. 


Det ekstra fede ved denne bog er, at Delevingne virkelig tager de sociale medier og internettet med. Det er emner, jeg finder utroligt interessante, og det er her, man virkelig kan se, at bogen er skrevet af en ung til de unge. De sociale medier bliver et ekstra lag i fortællingen, og bogen har ikke blot tekst men også chat-samtaler, instagram-posts og -opdateringer, hvilket lige gør, at læseren får mulighed for et ekstra kig ind i hovedpersonernes verden. Mange ting bliver sagt på lidt plads, og de siges utroligt effektivt. Da temaer som internetmobning og dating på nettet tages op, bliver det ikke med en løftet pegefinger. Der bliver i stedet talt til den unge og fortalt en historie om, hvor vigtigt det er at passe på sig selv og aldrig gå med noget alene. Det er en historie om kærlighed, om at passe på hinanden og om, at man aldrig er alene - selv når man føler sig allermest ensom.

"Mirror Mirror" var slet ikke den bog, jeg troede, den ville være. Den var så stærk og rørende. Jeg var fanget fra første side og havde svært ved at stoppe igen, når jeg først kom i gang. Cara Delevingne er en enormt dygtig forfatter, og jeg glæder mig til at følge hendes videre færd som forfatter. Mangler du en spændende og relevant YA-bog, der har lidt af det hele, så er det uden tvivl denne, du skal hive ned fra hylden.

1 kommentar:

  1. Hej! Jeg faldt over din anmeldelse via en boghandler, hvor jeg surfede rundt efter en gave til min niece. Denne bog lyder dog lidt for umoden til hende, hun bliver snart 18. Men tak for anmeldelsen, jeg tror, bogen er lige i skabet for 10-15 årige, især fordi den taler "deres sprog" som posts på sociale medier. Og så er den skrevet af et af deres idoler. Håber de måske også lærer lidt undervejs, b.la. om at færdes sikkert og ansvarsfuldt på sociale medier, og også i den virkelige verden, for den sags skyld. Det lyder til, at du fik meget ud af den i hvert fald. Altid fedt at høre om unge, der læser bøger. Jeg håber du inspirerer andre :) De bedste hilsner og god jul fra Nora

    SvarSlet