.

.

onsdag den 8. november 2017

"Er du okay, Nanna?" af Anika Eibe


Titel: Er du okay, Nanna?
Forfatter: Anika Eibe
Serie: -
Forlag: Tellerup
Sider: 200
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 4/5 


Nanna er klassens oplagte mobbeoffer. Hun er overvægtig og har alt for store bryster. Hun er dikker på aldrig nogensinde at få sig en kæreste. Men pludseligt viser Leon fra parallelklassen interesse for hende, og Nanna er lykkelig. Men der er et eller andet ved Leon, der skræmmer hende. Vil Nanna gøre alt for at have en kæreste ligesom alle de andre?

Anika Eibes serie om folkeskoleelever med forskellige hemmeligheder og udfordringer har nu fået sin 4.bog i rækken. Nannas historie var nok den, der virkede mest forudsigelig umiddelbart: historien om klassens tykke pige, der bliver mobbet. Den kender vi. De andre bøger har snarere været med reelle temaer som cutting eller homoseksualitet. Men selvfølgelig er der mere at sige end bare en simpel fortælling, sådan er det jo med Eibes bøger. Nannas overvægt og usikkerhed bliver indgangsvinklen til et langt mere alvorligt og dystert emne: vold i forhold.

Nanna er bogens hovedperson og fortæller historien. Hun er usikker på sig selv og alle og er enormt bange for at miste den ene gode veninde, hun har: Marie fra bog 1. Det er fedt at gense Marie, især gennem Nannas øjne. Hele vejen gennem bogen har Nanna en indre dialog med sig selv, når hun bliver følelsesmæssigt påvirket af noget. Hun må siges at være typen, der er i strid med sine følelser og sin logik. Hun er sygelige jaloux over at veninden har en kæreste og derfor ikke har lige så megen tid til hende som før - og hun ønsker brændende selv at få en kæreste.
Nannas usikkerhed er nok det, der redder hende som hovedperson. Og hendes alder vel egentlig også. Når det kommer til vold i forhold, står vi udenforstående ofte og tænker: jamen så skrid dog! Kan du ikke se at den er helt gal?! Og det kan Nanna på sin vis også godt, men hun ønsker så brændende at have en kæreste, og her er en, som samtidig forguder hende, og hvem andre vil kunne det? Nannas til tider dybt irrationelle adfærd og tankegang er undskyldt af at være en teenager, for havde dette været bogen om en voksen, var jeg nok blevet stiktosset. Nanna er lille og skal lære at sætte grænser og sige fra, og hendes kamp i denne fortælling.

Det er altid skide svært med bøger om vold i forhold. Jeg har tidligere anmeldt andre bøger med netop dette emne til unge mennesker, for det er ikke kun et problem mellem voksne. Vold kan både være fysisk og psykisk, og i denne bog tager Eibe primært fat i den psykiske vold. Der er altid en fare for, at den voldelige part (i dette tilfælde Leon) bliver karikeret og alt for utroværdigt skrevet. Men som Eibe kan og ofte gør, skrives der meget mellem linjerne. Tit har jeg kritiseret andre YA bøger med dette emne for at droppe alle nuancer: der var en skurk og en heltinde. Men selvom Leon virkelig virker som en røv og ikke er det mindste sympatisk, skrives der ting mellem linjerne, som man som læser kan tolke på eller lade være. En ting er sikker: Leon er også teenager og forstår tydeligvis ikke konsekvenserne af sine handlinger. Samtidig sidder jeg tilbage og tænker: En bog om ham kunne virkelig være spændende - for hvorfor er han blevet, som han er?

“Er du okay, Nanna?” er ikke bare historien om en overvægtig pige. Det er historien om at kæmpe sig fremad, at mærke sin berettigelse i tilværelsen og sætte grænser. Samtidig er den en af de bedste YA bøger, jeg har læst om vold i forhold, fordi Eibe gør sit ypperligste for ikke at tegne tingene op i sort/hvid.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar