.

.

lørdag den 14. oktober 2017

"Valget" af Sarah Engell


Titel: Valget
Forfatter: Sarah Engell
Serie: -
Forlag: CarlsenPuls

Sider: 345
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 5/5

Denne bog er stillet til rådighed af forlaget CarlsenPuls.


Xenia vil gerne gøre verden til et bedre sted. Hun er få skridt fra at blive folketingskandidat for Etisk Parti, og hun er sikker på, at denne post bliver hendes måde at hjælpe andre mennesker på. Men da hun møder flygtningepigen Lilas fra Syrien, ender hun med et valg, hun slet ikke havde turde forestille sig. Er det bare tom snak, eller står Xenia virkelig ved de værdier, hun prædiker i sit politiske arbejde? Hvor meget er hun villig til at gøre for at hjælpe et andet menneske, hvis det er på bekostning af hende selv?

Det er ikke nogen hemmelighed, at Sarah Engell i min verden er Danmarks dygtigste YA-forfatter. Jeg har prist hende til skyerne herinde på bloggen, og hendes nye bog har derfor været længe ventet hos mig. "Valget" var slet ikke det, jeg havde regnet med. Samtidig ved jeg heller ikke, hvad jeg havde forventet. En ting er sikker: Jeg fik alt det, som jeg håbede på - og mere til.
Det sjove og fede ved YA som genre, er, at publikummet er enormt bredt. Det er ikke kun bøger til teenagere, og det beviser Engell virkelig med "Valget". For det første vil jeg mene, at den er rettet mod de ældre unge og måske endda endnu mere til de "voksne" som jeg selv. Her er en historie, der behandler et så højaktuelt og kringlet emne som udlændingepolitik, flygtninge og etik. Det er et emne, som ingen anden forfatter i ungdomslitteraturen har turde tage fat på endnu, for vi står midt i det. Og det er jo det, Engell altid gør: Hun tager fat i det, der gør ondt her og nu og beskriver det med ærlighed, kynisme og nuancer.
 

Xenia er bogens hovedperson og jeg-fortæller. Umiddelbart virker hun enormt naiv og til tider lidt træls. Hun er SÅ perfekt, mener alt det rigtige og kan nærmest ikke gå i byen med veninderne uden at få dårlig samvittighed over, at hun ikke bruger tiden på det nærmeste flygtningecenter eller bruger drinkspengene på mad til de fattige i Afrika. Xenia er virkelig et dydsmønster, og har umiddelbart ikke de store nuancer, når man som læser først møder hende. Det lyder ikke som en sympatisk hovedperson, og det er hun faktisk heller ikke. Men det giver SÅ god mening netop at have hende til at fortælle historien. For Xenia bliver mødet med virkeligheden i form af Lilas og hendes situation valget mellem at fortsætte som den "blåøjede og naive" og at blive handlingens kvinde. Xenia må indse, at verden ikke bare er sort/hvid. Hun satser alt på at blive politiker, men tør hun nu alligevel kaste sig ind i Lilas sag med liv og sjæl, hvis det kan ødelægge hendes fremtidige karriere og muligheder? Xenia får i løbet af bogen en masse nuancer, og som læser er man hele tiden i tvivl om, hvilken vej hun vil gå. Det er bestemt ikke entydigt, om man føler sympati for hende til sidst: Men jeg endte med at forstå hende og se meningen i netop at vælge hende som fortæller i denne historie.


Syrien, flygtningestrømmen og danskernes holdning til "udlændinge": Det fylder i medierne og har gjort det i mange år. Det burde være uddebatteret, men det er konstant oppe at vende, og lur mig om ikke næste folketingsvalg udelukkende bliver flygtningepolitik. Hvem tør åbne munden og sætte ord på, hvad han eller hun egentlig mener? Hvem tør stille sig i midten af orkanen og tage de tæsk, der kommer? Hvem tør tvinge den enkelte, både unge og voksne, til at tage stilling og give et ærligt indblik i, hvordan livet som flygtning er? Det gør Sarah Engell selvfølgelig. "Valget" er en modig bog, der tager et emne op, der fylder i det offentlige rum og virkelig splitter vandene. Det er tydeligt, hvor Engell selv står i den politiske debat, men alligevel formår hun at give et nuanceret billede og ikke gøre nogle bestemte til skurke. Her er der en grund til alles handlinger, og det er netop det, der gør, at bogen er bemærkelsesværdig. Selv dem, man virkelig ikke bryder sig om, tager Engell på sin vis i forsvar. Her er menneskesynet og etikken med hele vejen: Noget, vi alle kan lære af.

"Jo mere uenig du er med nogen, jo pænere skal du tale til dem", siger Clement altid, når han starter en debat. Engell bruger hans citat i bogen og minder os om, at alle har ret til en holdning. Alle har ret til at blive hørt. Men alle har også ret til at passe på hinanden og give plads. "Valget" er en medtagende, rørende og utrolig vigtig YA-roman. Den er stærk, modig og slår igennem som kun Engell kan.


2 kommentarer:

  1. jeg synes at det er en god bog men den mangler nogle ting, fx som at flygtninge krisen ikke er relevant

    SvarSlet