.

.

mandag den 2. oktober 2017

"Under ensomme stjerner" af Kate Ling


Titel: Under ensomme stjerner
Forfatter: Kate Ling
Serie: Ventura Saga
Forlag: Gads Forlag
Sider: 311
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 5/5

Denne bog er stillet til rådighed af Gads Forlag.


Seren Hemple er født på rumskibet Ventura. Deres mission er at finde en anden planet til Jordens befolkning, og det har indtil nu taget dem 360 år. Livet på Ventura er planlagt ned i mindste detalje for dets besætningsmedlemmer: Deres uddannelse, tøj og valg af livspartner. Seren er 16 år, og hendes livspartner bliver bestemt ikke den, hun havde håbet på. Det hjælper heller ikke, at hun møder den karismatiske Dom, og hun forelsker sig, selvom hun derved risikerer både hans og sit eget liv. For følger man ikke reglerne på Ventura, er man bestemt ikke i sikkerhed.

Det skal ikke være en hemmelighed, at der siden "Hunger Games" har været mange YA/dystopiske titler fremme. De har fået deres storhedstid, og ligesom med "Twilight" og vampyrer, er der nogle, der fungerer, og nogle, der bestemt ikke gør.

Heldigvis! er "Under ensomme stjerner" en af de bøger, der fungerer - den gør meget mere end det! Dette er en af de bedste dystopiske fortællinger, jeg har læst nogensinde. Den har det hele, og den blev ved med at twiste sin handling, så jeg slet ikke kunne forudsige, hvad der skulle ske som det næste. Forlaget skrev, at den var til fans af "Hunger Games" og "Divergent", og jeg kan godt se, hvad de mener: Men samtidig skal det vitterligt understreges, at denne bog er unik og virkelig står stærkt for sig selv og slet ikke behøver de andre serier at læne sig op ad!


Seren er bogens hovedperson, og hun ønsker sig et andet liv. Hun hader at være fanget i de faste regler og ikke at have mulighed for selv at vælge, hvordan hun vil leve sit liv. Mange på skibet har blot accepteret, at sådan er det, især hendes familie. Seren føler sig magtesløs, og hver gang hun stiller spørgsmål, bliver hun bedt om at acceptere tingenes tilstand. Seren er en klog og sympatisk karakter. Det er så dejligt, når man får en kvindelig hovedperson med ben i næsen, der tør sige sin egen mening og ikke bare følger efter en fyr, som hun falder for. Jovist bliver hun forelsket og ønsket intet andet end at være sammen med Dom, men deres forhold udvikler sig fint og naturligt i løbet af bogen, så man som læser også tror på det. Deres romance kan sagtens sammenlignes med Romeo og Julie, for de er i bogstavligste forstand "starcrossed lovers", der ikke kan få hinanden. Serens fortællerstemme passer perfekt ti den historie, Ling gerne vil fortælle sin læser, og hun er en hovedperson, man holder med og hepper på.


Jeg var helt vild med idéen om livet på Ventura. Det var spændende langsomt at lære mere og mere om det system, disse mennesker levede under, og især valget af livspartner for at få de mest optimale børn, fandt jeg interessant. Der var så mange fede detaljer, der kom frem igennem historien, og jeg fik bare lyst til at fordybe mig endnu mere i det univers, som Ling har skabt. Det dystopiske tema tager læseren med ind i en overvejelse om, hvad man er villig til at gøre for menneskeheden - og om man faktisk selv ville ofre alt for at redde fremtidige generationer? Ling skriver fængende og kræver sin læsers fulde opmærksomhed fra start til slut, og hun er en mester i at lave cliffhangers, så man liiiige skal have et kapitel mere med. 

"Under ensomme stjerner" er en fantastisk læseoplevelse! Den tog mig med storm, og jeg havde slet ikke regnet med, at jeg ville elske den så meget, som jeg gjorde. Den har det hele! Spænding, romance, sci-fi og grusomhed - præcis som en perfekt YA/dystopisk roman skal have. Jeg kan slet ikke vente med at læse mere!

2 kommentarer:

  1. Hvor er det bare en god anmeldelse. Den er lige røget på læselisten, ahah.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er jeg glad for at høre! Jeg glæder mig til at høre hvad du synes om den :)!

      Slet