.

.

torsdag den 5. oktober 2017

"Unboxed" af Non PrattTitel: Unboxed
Forfatter: Non Pratt
Serie: -
Forlag: Barrington Stoke
Sider: 140
Sprog: Engelsk
Bedømmelse: 5/5 De 5 venner, Alix, Ben, Dean, Zara og Millie har lavet en tidskapsel, som de har gemt på deres gamle skole. Sammen har de aftalt, at de en dag i fremtiden skal mødes og åbne den.
Men Millie dør, og hendes sidste ønske er, at hendes bedste venner skal mødes og åbne kapslen uden hende.
Alix er bogens fortæller, og hun tager læseren med på en rejse i venskaber, der er fyldt med hemmeligheder og ting, som man måske ikke vil vide om hinanden.

Jeg anede ikke, hvem Non Pratt var. Men da Mark, min lillebror og jeg var i London, skulle jeg selvfølgelig i Waterstones. I YA-afdelingen finder Mark en lille bog, signeret af forfatteren og siger: Den er flot, den skal du købe! Og det gør jeg.
Hvad jeg ikke vidste, var, at den gemte på en fortælling, der ville gå lige i hjertet på mig, og som jeg nu betragter som en af mine nye yndlings YA-fortællinger.
Bogen er knapt en bog: Den er nærmere en lang novelle. Men med de 140 sider, som Pratt bruger, beviser hun, at man ikke behøver megen plads for at skrive en fortælling, der er vigtig, og som vil røre sin læser.Alix er bogens fortæller, og der gik lidt tid, før jeg fandt ud af, hvem hun var. Der er noget med Alix, som ingen i vennegruppen ved, og det er en hemmelighed, som hun aldrig nogensinde vil dele. Men Alix ved, at hemmeligheden er i kapslen, og hun frygter, hvordan de andre vil reagere, når hun først må indrømme, hvad hun aldrig har fortalt. Som læser er det svært at gætte, hvad hemmeligheden er, og man må sammen med vennerne opleve, hvem Alix viser sig at være. Alix som hovedperson er nem at holde af. Hun er forsigtig, skrøbelig og samtidig enormt modig, fordi hun gør alt, hvad hun kan, for at ære sin bedste venindes sidste ønske.

Bogen mindede mig til tider lidt om"Døde piger lyver ikke", der især er relevant for tiden, da tv-serien har gjort alle opmærksomme på den fantastiske fortælling. Millie viser sig at have gjort ting ved kapslen, som hendes venner ikke anede noget om, og til tider kan man som læser frygte en form for hævntogt på hendes gamle venner.
Heldigvis bliver bogen ikke en wanna-be af Jay Ashers roman, men i stedet bliver den en rørende fortælling om venskab, at være tro mod sig selv og hinanden samt at komme videre efter tabet af én, man troede, man skulle have for altid.
 

Selvom "Unboxed" er en kort fortælling, elskede jeg den. Den rørte mig virkelig dybt, og jeg græd under de sidste sider. Den var vidunderlig og stærk, og jeg skal bestemt læse mere af Non Pratt!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar