.

.

tirsdag den 10. oktober 2017

"The Hate U Give" af Angie Thomas

Titel: The Hate U Give
Forfatter: Angie Thomas
Serie: -
Forlag: Gyldendal
Sider: 383
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 5/5

Denne bog er stillet til rådighed af forlaget Gyldendal. 


Starr bliver vidne til at barndomsvennen Khalil skydes af en hvid betjent. Det bliver dråben, der får bæret til at flyde over for hende, og hun får svært ved at balancere mellem det sorte miljø, hun kommer fra og den fine, hvide privatskole, hvor hun har sine venner og en helt anden tilværelse. Starr beslutter sig for at vidne mod betjenten, men hun er slet ikke klar over de konsekvenser, det vil få både for hende, hendes familie og alle de sorte i Garden Heights. 

Er der en bog, som i år er blevet rost til skyerne og kaldt årets YA-udgivelse, så er det denne bog! Instagram og andre sociale medier har været plastret til med billeder af denne bog, og den har været på alles læber. Derfor blev jeg lykkelig, da Gyldendal sendte den til mig, for jeg var nødt til at vide, hvad det var, der gjorde denne bog så fantastisk. Hvad kunne den, som de andre ikke kunne? Og hvorfor var det lige denne fortælling, der i år skulle fremhæves? Det forstår jeg nu, hvor sidste side er vendt og jeg sidder tilbage og har svært ved at finde ordene til at beskrive den læseoplevelse, jeg lige har været igennem.
Selvom jeg har brugt en måned på at læse bogen, har det ikke været med min gode vilje, men der kom en baby, og læsetiden har været minimal. Men hver gang, der har været et par minutter, har jeg taget et par sider, for den har slet ikke været til at ligge væk. 


Starr er bogens hovedperson, og jeg frygtede lidt, at hun ville være en stereotyp ""gangsta-gurl", men det er på ingen måde tilfældet! Starr har så mange nuancer og så megen dybde, at man slet ikke er færdig med at lære hende at kende, når bogen er slut. Starr er en blanding af skrøbelig og utroligt modig og stærk. Hun viser fint nuancerne mellem at være en af ghetto-boerne og at være cool black girl på den hvide skole. Starr har 2 hatte, som hun kan skifte mellem, men i løbet af bogen må hun vælge, hvilken person, hun vil være, da drabet på Khalil sætter hende i store, etiske problematikker. Starr som hovedperson giver SÅ god mening, og man har virkelig lyst til at dykke ned i hendes fortælling, især fordi den ikke bliver entydig. Som læser ender man aldrig med at holde 100% med Starr og hendes venner, ej heller eliten i det samfund, hun befinder sig i: For sådan er det ikke. Verden er ikke sort/hvid, og det bliver fremstillet perfekt med hende som hovedperson. 

Selvom bogen er en YA-udgivelse, er den til det ældre publikum. Dels er den skrevet meget voksent, langt mere end jeg havde regnet med, og dens temaer er til det lidt ældre publikum. Som læser tvinges man til at tage stilling til retfærdighed, oprør og samfundsstrukturer, og det er ikke alle svarene, der er lige lette at finde. Det bliver på sin vis en meget interaktiv læseoplevelse, fordi man hele tiden sammen med Starr står i forskellige situationer og gentagne gange må spørge sig selv: Havde jeg handlet ligeså? Starrs mod bliver hurtigt tydeligt, da det bestemt ikke er kotumen, at en sort står op mod systemet. Det giver bogen en voldsomt tung stemning, samtidig med at den har sine morsomme og virkelig hjertevarme øjeblikke. Som læser når man virkelig igennem alle følelser, og man kan ikke lade være med at holde af Starr og hendes til tider skøre familie.


"The Hate U Give" er i historien om at komme ud på den anden side og kæmpe mod at blive dømt. Det er historien om at turde sige fra og fortælle sandheden, selvom ingen vil lytte. Det er historien om at bryde social arv og at blive til noget bedre, fordi man kan. Her er en YA-historie med temaer, jeg aldrig er stødt på før, og her er en enormt vigtig fortælling både til unge og voksne. Angie Thomas fortjener al den ros, hun kan for denne bog. Den er stærk, modig og original. En læseoplevelse, jeg aldrig ville have været foruden.

4 kommentarer:

 1. Det lyder til at være en bog, som man bare SKAL læse! Tak for anbefalingen. :-)
  Jeg har en 15-årig datter (som faktisk har noget om problematikken i skolen p.t.), som læser en del - vil den være for "voksen" til hende, tror du?

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er jo enorm forskel på 15årige! Jeg ville personligt godt kunne læse den i den alder, så hvis hun er glad for bøger og også nyder de lidt længere og “tungere” skrevne bøger (med det mener jeg, at den har et lidt voksent sprog i sine beskrivelser og ikke bare er hardcore handling), så vil jeg bestemt mene det :)!

   Slet
 2. Tak for anmeldelsen! Det du skriver bekræfter min mistanke om, at jeg vist bare bliver nødt til at lave plads til denne på tbr-listen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Du vil ikke fortryde det! Det er virkelig ikke bare hype!!!

   Slet