.

.

søndag den 22. oktober 2017

"40 uger efter" af Cana Buttenschøn

Titel: 40 uger efter
Forfatter: Cana Buttenschøn

Serie: -
Forlag: People's Press
Sider: 200
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 4/5 


Alle bøgerne handler om, hvad der sker med det lille foster inde i maven. Der er tons af bøger om de 40 uger, som en graviditet varer: Men hvad med tiden bagefter? Hvad sker der egentlig med mor-kroppen, mor-sindet og mor-følelsen de første 40 uger efter fødslen?
Det giver Cana Buttenschøn et humoristisk, realistisk og hjertevarmt bud på i denne bog. 

Jeg opdagede bogen ved en tilfældighed. Jeg lå og ammede og ventede på, at Tristan skulle falde i søvn. Mens jeg bladrede gennem mine forslag på Mofibo, stødte jeg på denne og tænkte: Ja, den kan jeg da lige så godt læse, mens jeg venter på, at knægten falder helt i søvn. Bogen blev min underholdning og redning de næste par nætter, og jeg har til tider kæmpet for ikke at grine så højt, at både mand og barn vågnede. 
Cana Buttenschøn skriver enormt humoristisk og ærligt på samme tid. Her er tingene ikke pakket ind i smarte instagram-filtre eller glorificerede facebook-opdateringer. Det her er bogen fra en mor til en anden, og jeg er lykkelig for, at det netop er den, jeg kastede mig over i stedet for de mange perfekte fortællinger på sociale medier.

At være mor er skide hårdt, især her første gang. Det kan jeg nu tale med om. Makeup, håropsætning, bare at nå i bad kan være i en krig, hvis man er alene med baby. Og hvordan gør man alle de der nye ting? Hvor meget tøj skal de have på? Hvorfor må jeg aldrig lige nå at spise, før du vågner, barn?!
Disse og mange andre emner tages op i bogen, og som læser er det fantastisk at føle, at man ikke er alene. For det er man bestemt ikke i Buttenschøns selskab. Det er svært ikke at føle, at Cana er en gammel veninde, for her bliver der ikke talt ned til eller løftet fingre. I stedet er der her tale om et klap på skulderen, en anerkendelse af mor-tilværelsen og en påmindelse om, at det hele sgu nok skal gå til sidst.

Det er ikke fordi, at de råd eller tanker, der beskrives i bogen er bestemt revolutionerende. Mange af dem har man hørt til enten fødselsforberedelse eller fra veninder, der har fået børn. Men her er de leveret på en ny og frisk måde, uden filter og med kærlighed. Det er netop det, der gør, at bogen er værd at læse og samtidig sætter mor-livet i perspektiv. Cann Buttenschøn udstiller sig selv på fornemmeste vis og minder os om, at ingen gør tingene perfekt - og det skal eller kan vi heller ikke! Alle er den bedste mor, de kan være, og det er godt nok.  

"40 uger efter" er en skøn lille bog om livet som mor. Den givet et boost på selvtillidskontoen samtidig med, at den giver et godt grin og minder kvinder om, at livet ikke er som på Instagram eller Facebook. Det er okay med gylp på tøjet og fedtet går på 4.dagen. Det er okay at man bare ikke ved, hvad man skal gøre nogle gange. Bogen er skrevet ala Bridget Jones' og Nynnes dagbog, og er man til den skrivestil er denne bog et must-read hvad enten du er mor, vordende mor eller bare kvinde, der har brug for at blive mindet om, at livet faktisk kan gå lidt i gylp og lort for os alle sammen!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar