.

.

torsdag den 7. september 2017

"Will Grayson, will Grayson" af John Green & David Levithan
Titel: Will Grayson, will grayson
Forfatter: John Green & David Levithan
Serie: -
Forlag: Politikens Forlag
Sider: 392
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 5/5

Denne bog er stillet til rådighed af Politikens Forlag.


Will Grayson er ikke en fyr, man ligger mærke til. Han er venner med Tiny Cooper, skolens famøse bøsse, der er ved at skrive og komponere en musical om sit liv. Will gør, hvad han kan for at hjælpe Tiny samtidig med, at han vil finde sig selv i den store verden.
will grayson er homoseksuel og er dybt forelsket i internetflirten Isaac, og de aftaler at mødes. Ingen i hans omgangskreds kender hans hemmelighed, og han ved ikke, om han er klar til at tage skridtet og springe ud. 
De to Will Grayson'ers skæbne flettes sammen, og de må begge lære at elske, leve og være.

John Green er en fænomenal forfatter. Han har gjort noget helt unikt for YA-genren, og det er jeg ham evigt taknemmelig for. Der er et eller andet over hans filosofiske skrivestil, hans humor og hans uforglemmelige hovedpersoner.
At sætte ham sammen med David Levithan gør bestemt intet dårligt - det er blevet til en fantastisk bog om rigtig mange ting: At være ung, at være anderledes, venskab, kærlighed og at blive menneske.
Jeg læste "Hold me closer" af David Levithan, før jeg læste bogen om Will x2. Det er manuskriptet til den musical, som Tiny Cooper arbejder med i denne bog, og jeg er faktisk glad for, at det er den rækkefølge, jeg lærte personerne at kende i. Især Tiny, for selvom han ikke er bogens hovedperson, fylder han meget og gennem manuskriptet har man som læser lært begge Will'er at kende gennem Tinys øjne.


Når man læser John Green (og David Levithan) er det uden tvivl hovedpersonerne, der bærer historien. Den første Will Grayson er ham, vi staver med stort (det giver mening, når man har læst bogen!). Han fungerer rigtig godt som Tinys side-kick, men efterhånden går det op for ham, at han gerne vil mere. Han vil finde sig selv, han vil også elske, og selvom det med piger er svært, kaster han sig ud i det. Han ender i alskens akavede, pinlige og humoristiske situationer, og alligevel bliver han aldrig ufrivilligt morsom: Han er realistisk! Når man er ny i det med kærlighed, så bliver det nemlig akavet og mærkeligt til tider. Will Grayson er virkelig elskelig, og især de samtaler, han har med Tiny er virkelig dybe og fine. Venskab er en stor del af Wills historie, og som læser bliver man helt varm af at læse hans kapitler i bogen.
will grayson (ham vi staver med småt!) fortæller også sin side af historien. For at skelne de to, skrives alt i hans kapitler med små bogstaver, også efter punktum osv. Det skal man liiiiige vænne sig til, men det er en dejlig måde at skelne mellem de to. will er homoseksuel og er lige på vej til at fortælle det til hele verden. Da han møder Tiny, får han virkelig en forsmag på, hvad livet som offentlig homoseksuel kan byde på, og han må sammen med Tiny lære, hvem han er og acceptere de fejl og mangler, han har. will er depressiv og tager stærk medicin, og det er som om, at han ser verden gennem et gardin, der gør følelser nærmest umulige for ham at føle. Et spændende træk, der virkelig gjorde will til min yndlingshovedperson i bogen.Det er især det at føle kærlighed og lade andre elske én, der ramte mig under læsningen. Der er mange smukke scener om kærlighed, hvad kærlighed er, og om vi alle fortjener at blive lykkelige? Disse spørgsmål debatteres gennem unge mennesker samtidig med, at det gøres med humor og dyb alvor. Man kan sidde og skraldgrine, og det næste øjeblik triller tårerne, fordi det hele er så smerteligt og kynisk. Det er netop det, John Green kan i sine bøger, og han gør det igen, igen, igen med denne!

"Will Grayson, will grayson" er historien om 2 skæbner, der tilfældigvis flettes sammen og påvirker hinanden på uforudsigelig vis. Det er historien om at elske og lære at elske - og vigtigst er det historien om at blive menneske på rigtig mange måder: Både med seksualitet, psykiske problemstillinger og forfærdelige familieforhold. Her er tale om en unik og anderledes dannelsesroman, som jeg virkelig endte med at elske, og som jeg ikke kommer til at slippe foreløbig.

6 kommentarer:

 1. Jeg hørte denne som engelsk lydbog, og der havde de valgt to forskellige oplæsere, så det med småt og stort gik hen over hovedet på mig. ;-)
  Men jeg knuselskede også den bog. Og så var jeg absolut forelsket i Tiny! :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ah smart med oplæserne! Ellers tror jeg også det havde været svært på lydbog at vide hvornår man skifter ;)

   Tiny er Awesome!!!!' Har du læst Hold me closer?? Den læste jeg faktisk først!

   Slet
  2. Nej, det har jeg faktisk ikke. Og jeg kan se at jeg ikke har den til rådighed på mine lydbogskanaler. Øv! Den må jeg have anskaffet mig på tryk så. :-)
   Og ja, for mig var det Tiny der bar hele historien! :-)

   Slet
  3. Den er rigtig god som fysisk bog, fordi det er manuskript! Så tror den er forvirrende, hvis man lytter til den :)
   Så vil du elske Hold me closer! Den har jeg også anmeldt herinde og et et fantastisk indblik i Tiny :)!

   Slet
 2. En af mine absolut yndlingsbøger! Så godt at du kunne lide den :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kan virkelig godt forstå hvorfor den har vundet en særlig plads i dit hjerte! Den kan bare noget helt særligt!

   Slet