.

.

torsdag den 14. september 2017

"Sjælehenteren" af Katja L. Berger


Titel: Sjælehenteren
Forfatter: Katja L. Berger

Serie: Fortællinger fra Døden
Forlag: Dreamlitt
Sider: 250
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 4/5

Denne bog er stillet til rådighed af forlaget Dreamlitt.


Raven bliver myrdet, men hun dør ikke. Selveste Døden skal nemlig bruge hente som Sjælehenter: En død, der hjælper andre døde mod lyset, så de kan komme til efterlivet. Raven præsenteres for en helt ny verden, og hun trænes til kamp og til at blive ekspert i sit nye job. Men der er noget galt, for det er ikke alle, der bryder sig om sjælehenterne. Dommedag truer med at bryde ud, og Raven må hurtigt erfare, hvem der er venner og fjender, og hun må påtage sig den farlige opgave at redde hele verden. 

Det er nu et år siden, at Katja Berger debuterede med bogen "De 7 synder", som var fantasy i sin mest klassiske forstand. Der var tale om en fantasy-roman, der fulgte alle reglerne for genren, og det var virkelig fedt at læse en bog, der var et sandt eventyr.
Med "Sjælehenteren" bliver Berger i fantasy-genren, som man kan mærke, at hun brænder særligt for. Men hvor "De 7 synder" fulgte skabelonen til punkt og prikke, er der her tale om en historie, der tør eksperimentere lidt mere og virkelig sætter et univers op, som fanger sin læser. 
"Sjælehenteren" er heller ikke en selvstændig roman, og derfor giver det god mening, at Berger slår et meget større brød op denne gang, og det klæder hende.


Raven er bogens hovedperson, og det er hende, der fortæller historien til læseren. Raven drager hurtigt læseren med ind i sit nye liv, og sammen med hende må man lære om livet efter Døden, Himmel og Helvede og meget mere. Det er fedt, at Raven intet ved, da bogen starter, og det giver Berger god tid og plads til at sætte sit univers, sine skabninger og sine karakterer op. 
Som læser bliver man hurtigt bedt om at glemme alt, man ved, om kristne, græske og religiøse myter, og det er fedt, at man gennem Raven får mulighed for at efterforske dette gennemtænkte og spændende univers.
Raven har i sit menneskeliv været en Queen Bee. Hun er vant til at være i centrum og være den smukke og smarte. I døden må hun lære, at man ikke kan overleve på mærketøj og rigtig makeup alene: Raven bliver hurtigt tvunget til at fralægge sig sin gamle attitude, og det klæder hende! Hun får ben i næsen, og samtidig kan man mærke, at hun inderst inde altid vil være lidt bitchy, hvilket er sagt som en stor ros lige her! Ravens udvikling sker gradvist gennem bogen, og den er langt fra ovre. Der er materiale til mange flere bøger i hende, og det er lige, som det skal være.


Det er især de mange myter, som Berger arbejder med, jeg blev fascineret af. Det er tydeligt, at Berger har researchet, men også at hun skriver tingene om, så de passer i hendes fantasy-verden, og det er jo det fantastiske ved netop denne genre! Der er passager, hvor myter genfortælles, og de var nogle af de allerbedste i bogen, fordi det virkelig er her, man som læser kan mærke Bergers passion for fantasygenren. Der hersker ingen tvivl om, at det er her, hun er på hjemmebane, og det kan mærkes, at den første bog her bliver brugt meget til at etablere universet og sammenhængen mellem de mange verdener. Til tider bliver det en anelse langhåret, men det bliver aldrig kedeligt, hvilket man godt kan frygte, når setting fylder så forholdsvis meget i bogen. 

"Sjælehenteren" er noget helt andet end Bergers debut, og det er godt! Der er sket en enorm udvikling, og her er en roman, der viser, at vi i Danmark også har talentfulde fantasyforfattere. Der er spænding, twists og cliffhangere hele vejen igennem, og når man først er begyndt at læse, er det svært at stoppe igen. Jeg glæder mig i hvert fald til bind 2!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar