.

.

mandag den 11. september 2017

"Room" af Emma Donoghue

  
Titel: Room
Forfatter: Emma Donoghue
Serie: -
Forlag: Little Brown
Sider: 321
Sprog: Engelsk
Bedømmelse: 5/5


Jack er 5 år gammel og bor med sin mor i Rum. Et lille skur, hvor moren har været indespærret i mange år. Jacks mor (kendt som "Mor" i bogen) er blevet kidnappet som 19årig af manden Old Nick, der nu holder dem begge indespærret. Jacks verden er ikke større end Rummet, hvor han og Mor bor, og Mor kan ikke længere klare at være indespærret. De 2 planlægger deres flugt, selvom Jack ikke helt forstår, at der findes andet end Rum. Hvis det ikke lykkes, er de begge dødsdømt, for Old Nick er ikke typen, man narrer.

Det er tydeligt, at her er en fortælling inspireret af de virkelige historier om Natascha Kampusch og Joseph Fritzl. Her er en fortælling, der gør alt for at sætte sig i ofrenes sted og fortælle historien fra deres synsvinkel, og den gør det mageløst. Det virker næsten som om, at Donoghue selv har oplevet Mors og Jacks skæbner på egen krop. 
For mig startede historien om "Room" som film. Jeg så filmatiseringen af bogen med min mand, og vi sad tilbage dybt rørte begge to, og det var svært ikke at græde, selv da filmen var slut. Der var noget dybt forfærdeligt og håbefuldt over fortællingen, og det var så modsatrettede følelser at sidde tilbage med. Derfor var jeg nødt til at investere i bogen, og jeg var enormt spændt på at læse den, da Mark trak den i min TBR-Jar. Jeg har hørt mange blandede holdninger om bogen i forhold til filmen, men jeg må tilslutte mig dem, der virkelig elsker den. 


Jack er bogens fortæller, og det er enormt spændende at få denne tragiske og virkelige uhyggelige fortælling fra hans synsvinkel. Den er skrevet som jeg-person, og det gør, at der er en del grammatiske fejl, men det er ganske bevidst. Det hjælper virkelig læseren til at sætte sig ind i den 5åriges tankespind, og den fantastiske børnelogik, som Jack besidder, skinner virkelig igennem, når der er voksensnak eller bruges sjove ordsprog. Jack er elskelig, og han virker på intet tidspunkt dum, selvom hans verden ikke er større end et skur. Mor har sørget for, at Jack er klog og ved ting, og han trives i og for sig i den verden, han er født og vokset op i. Som læser skal man vænne sig til, at tingene ikke hedder "the room" eller "the chair". I Jacks verden er tingene personer, for det er de eneste "væsner", han kan danne relation til ud over sin mor. Derfor er det "Room" "Table" eller "Bed", når Jack omtaler tingene i rummet. Jack tror på, at alt det, han ser i TV er en fantasiverden, og derfor er det også et stort chok for ham, da Mor afslører, at de er en del af noget langt større.


Dagligdagen i Room beskrives i mange detaljer, og læseren er ikke i tvivl om, hvordan selv de mindste ting er struktureret i Jacks og Mors liv. Det giver god mening senere hen i bogen, men jeg vil gerne erkende, at de første 100-ish sider var hårde at komme igennem, fordi de var meget trivielle og detaljerede. Som nævnt giver det god mening, når handlingen tager til, fordi man som læser derved virkelig forstår, hvor isolerede de 2 hovedpersoner er. 
Heldigvis er det ikke kun livet i Room, hele bogen handler om: Den bliver langt mere historien om at komme ud på den anden side i den normale verden og leve det normale liv. For Mor er dette en del nemmere, da hun har oplevet den virkelige verden, og måske er det netop derfor, at Jack er hovedpersonen. Vi ser verden for første gang nogensinde gennem ham, og det er en sand rejse. Samtidig er det enormt spændende at se, om Jack nogensinde vil kunne leve i den normale verden; og hvad vigtigere er: Kan hans mor efter mange års fangenskab?

"Room" er en ny vinkel på en historie, der er fortalt om i biografier og i dokumentarer. Den var virkelig overraskende og har så mange fine passager, man som læser kun kan blive rørt over. Det er historien om at overleve, at leve og at elske hinanden højere end alt andet. Jeg er virkelig glad for, at jeg fik læst denne bog, og jeg vil ikke slippe Jack eller Mor foreløbig.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar