.

.

tirsdag den 5. september 2017

"Release" af Patrick Ness

  
Titel: Release
Forfatter: Patrick Ness
Serie: -
Forlag: Gyldendal
Sider: 291
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 5/5


Denne bog er stillet til rådighed af Forlaget Gyldendal.

Adam er homoseksuel og bor i en voldsomt kristen familie. Faren er præst i en af byens evangeliske kirker, og derfor er det Adams største hemmelighed, at han er kæreste med Linus. Angela er Adams bedste veninde, og hun kommer fra et helt andet og mere frit hjem, hvor Adam altid kan søge hen, når hans far bliver for prædikende. 
Adam skal til en fest ("sammenkomst") den aften, og gennem bogen følger vi én dag i Adams liv, hvor alt forandres for evigt. 

Patrick Ness har gjort det igen. Der er ikke andet at sige. Jeg ved ikke, hvad det er, han kan, når det kommer til at skrive bøger til unge, men jeg står tilbage med åben mund og kan slet ikke forstå, hvor god en historie, der lige er blevet fortalt mig. Samtidig var det en helt anden læseoplevelse end Ness' andre bøger. Den virkede langt mere personlig og biografisk til tider, selvom jeg ikke skal kunne sige, om Ness er vokset op i et ultra-kristent hjem, hvor homoseksualitet har været et absolut NO-GO. Samtidig var der noget enormt skrøbeligt over fortællingen og Adam. Det hele balancerede på en knivsæg, og det virkede som om, at der bare skulle gå én ting galt, så væltede alt. Det skabte en helt særlig stemning bogen igennem, som er meget svær at beskrive.


Adam er bogens hovedperson, og jeg var vild med ham. Samtidig med at han er ret bange for at fortælle sin familie om, at han er til drenge, er han en dreng med en masse mod, der ikke er i tvivl om, hvem han er. Adam har svært ved at afgøre, om han er forkert, for derhjemme får han at vide, at homoseksuelle kommer i Helvede og ikke kan elskes eller elske. Men det er ikke det, han oplever på egen krop og i sine egne følelser. Kampen i Adam er enormt spændende at følge, og jeg er vild med, at den virker så naturlig. Det kunne hurtigt være blevet enormt overdrevet, men det gjorde det hele endnu mere intenst, at det var så.... roligt?
Adams dårlige samvittighed og lyst til at være den, han er, fylder gennem fortællingen, og det hele virker så realistisk i forhold til at være ung i dag og ikke ane, hvem man selv er, især når man stikker ud fra normalen. 

Det er efterhånden gået op for mig, at Ness har det godt med, at der lige er noget overnaturligt eller symbolsk ind over hans fortællinger. I denne bog er det en historie om en Dronning, der er fanget i en andens krop, og det bliver en blanding af et eventyr og en ren gyser. Det er svært at sige mere om den specifikke historie uden at spoile hele bogen, men jeg er vild med Ness' måde at understrege sin pointe og bearbejde sit emne gennem flere karakterer og på flere planer. Bogen bliver i sandhed fortællingen om at give slip og opleve "release", og han gør det på fornem vis.


"Release" er meget anderledes end andet Patrick Ness, jeg har læst, og det er ikke kritik: Jeg tror faktisk, at dette er min yndlings af hans bøger, siden jeg læste "Monster". Adams historie kan noget helt unikt, og den er fortalt med stor passion og kærlighed. Der udgives enormt meget YA disse år, men Ness er uden tvivl en af de forfattere, der gør genren til sin egen og fortæller gribende og smukke historier, både til den unge men så sandelig også til voksne. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar