.

.

søndag den 27. august 2017

"Ting, min søn skal vide om verden" af Fredrik Backman


Titel: Ting, min søn skal vide om verden
Forfatter: Fredrik Backman
Serie: -

Forlag: People's Press
Sider: 175
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 5/5

Denne bog er stillet til rådighed af forlaget People's Press.


Alle fædre skal igennem det: Hvordan bliver jeg en god far? Hvordan forbereder jeg bedst min søn på livet? Hvordan forklarer jeg ham om liv, død og IKEA?
Det er nogle af de spørgsmål, som Fredrik Backman tager op i denne bog, og han gør det med stor kærlighed og humor.

Dette er den mest atypiske af Backmans bøger. Selvom man som læser tydeligt har mærket, at han har lagt noget af sig selv i sine tidligere karakterer, er der her tale om en biografisk fortælling. Ikke at han fortæller om sit liv fra ende til anden, men han lukker læseren ind i det at blive far og de udfordringer, der kan være i det.
Vi blev enige om herhjemme, at nu kommer Baby snart, og endda en dreng! Derfor var det lige præcis NU, at vi skulle læse Backmans bog om, hvad vores søn skal vide om verden og tilværelsen. Jeg er lykkelig for, at jeg ikke læste bogen inden min graviditet. Dels fordi vi gik og kæmpede for at blive gravide, og dette ville have været salt i såret, men samtidig er der noget helt særligt over at læse om forældrekærlighed og ansvar, når man selv står i det lige om lidt. 


Backman er en fantastisk forfatter. Jeg ved ikke, hvordan han gør det, men han fanger sin læser med sin sublime og unikke humor, og ikke nok med det: Han skriver den vildeste kærlighedserklæring til sin søn og ikke mindst sin kone. I løbet af bogen kan man skrige af grin over geniale metaforer, og pludseligt sidder man og græder, fordi det hele bliver alvorligt og smukt. Backman balancerer hele vejen igennem mellem de store følelser, og han gør det lige præcis, så bogen bliver mindeværdig, hjertevarm og elskelig.
Som vordende forældre hører man tit om de hårde ting, om det svære og det samtidig fuldstændigt fantastiske. Det er også disse emner og processer, Backman beskriver, men han gør det på en ny og opfindsom måde, hvor han udstiller sig selv, den moderne familie og samtidig viser, at det hele nok skal gå. Til tider kan man spore samfundskritik, som bestemt er vigtig i snakken om børn og opdragelse, og det giver bogen et ekstra lag, som den nyder godt af! 
Backmans selvironi og udstillelse af knapt så heldige situationer med skidende eller gylpende baby er hylende morsomme at læse og giver samtidig billedet af en ærlig mand, der ikke er bange for at sige, at det der med at blive forældre er noget, man liiiiiige skal lære!

Humor er en stor del af fortællingen, og langt de fleste kapitler er morsomme og får læseren til at grine.
Samtidig er bogen så typisk Backman, fordi den snyder sin læser til allersidst med et dybt alvorligt kapitel, som man slet ikke havde regnet med, og tårerne trillede ned af kinderne både hos mig og min mand. Livet rummer akavede, humoristiske situationer og fatale episoder, og det får Backman så sandeligt belyst, især til sidst i bogen. 


"Ting, min søn skal vide om verden" er en fantastisk bog for alle. Både folk med og uden børn, men måske især til os, der lige om lidt står med et lille menneske i armene for første gang og ikke aner, hvad så nu? Den beskriver den evige frygt for at noget ondt skal ske vores børn, den uendelige kærlighed og de søvnløse nætter, fordi girafbamsen er blevet væk! Her er en lille men eminent historie om kærlighed, når den er bedst, og den vil altid have en særlig plads i mit hjerte.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar