.

.

onsdag den 16. august 2017

"Det ulmende oprør" af Sabaa Tahir


Titel: Det ulmende oprør
Forfatter: Sabaa Tahir
Serie: An Ember of Ashes
Forlag: Alvilda
Sider: 493
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 3/5

Denne bog er stillet til rådighed af forlaget Alvilda.


Hvis man ikke adlyder Empieriet, straffes man med døden. Laia er lærd og ses som slave. Elias er søn til kommandanten og kæmper for at gennemføre sin uddannelse som soldat. Laias familie slås ihjel og hun må sætte sin lid til modstandsbevægelsen, der sender hende til militærakademiet som slave og spion. Elias drømmer om at desertere og få sin frihed, men han bliver en del af udvælgelsen og konkurrencen om at blive den nye kejser. 
Elias og Laia kæmper begge for frihed, og deres skæbner bindes sammen i et spil om magt og revolution. 

Det er efterhånden noget tid siden, at jeg modtog denne bog, og jeg har simpelthen ikke haft modet til at kaste mig over den. Den virkede uoverskuelig, og universet var med garanti stort og omfattende: Sådan tænker jeg tit, når jeg står med en tyk fantasybog. 
Hvis man leder efter en god fantasyfortælling men ikke magter universer ala Game of Thrones, så er dette en genial bog at kaste sig over. Universet er til at overskue, og det er i høj grad karaktererne og deres samspil, der skaber fortællingen.
På bagsiden står der, at den minder om Hunger Games og Game of Thrones. Det kan jeg sagtens følge.
Lignelserne til Hunger Games kommer af Elias' historie. En udvælgelse, hvor det handler om at slå andre ihjel lidt af gangen for at se, hvem der står tilbage til sidst, er plottet til de første bøger i den serie. Samtidig er denne bog ikke en total wannabe-fortælling af HG, og derfor kan den snildt stå alene.
Game of Thrones sammenligningen kommer af flere ting. Der er en masse drama personerne mellem, der er krig, taktik og blodige opgør, som får læseren til at sidde på kanten af stolen flere gange gennem bogen.


For mig var det hovedpersonerne, der gjorde, at bogens handling var svær at følge med i og engagere mig i. 
Laia mister sin familie og hendes bror sættes i fængsel. Hun vil befri ham, inden han slås ihjel. Derfor melder hun sig hos modstandsbevægelsen i håb om, at de vil redde ham. De vil hjælpe hende, hvis hun vil spionere hos soldaterne og fortælle, hvad der sker, så de kan foretage det angreb, de har planlagt i årevis. 
Laia udvikler sig bestemt gennem bogen, og hun gør alt for at se sin bror igen - næsten for meget og til tider fylder hendes mission om at redde broderen irriterende meget. Det bliver næsten unuanceret til tider, og ofte sad jeg bare og rystede på hovedet og sukkede opgivende af hende, fordi hun bare blev træls. Der var samtidig tidspunkter, hvor hun virkelig var sej og heltemodig, og det ville jeg ønske, at der havde været endnu mere af historien igennem.

Elias er den anden hovedperson, og det var uden tvivl hans storyline, der var mest spændende. Hans kamp mod de andre aspiranter var medrivende, blodig og havde twist på twist og var uden tvivl de allerbedste segmenter af bogen. Desværre var Elias som person svær at holde af. Mange af hans tanker og beslutninger var direkte barnlige, og jeg havde nogle gange lyst til at springe hans sektioner over, fordi han bare var så ensidig og virkede som om, at han bare havde ret og så kunne alle andre og deres holdninger hoppe og danse. Det var en skam, for når han var likeable, var han jo awesome! Det gik virkelig fra den ene yderlighed til den anden, og det igennem hele bogen. 


Selvom der er tale om en tyk bog, er den læst på ingen tid. Dels fordi den er skrevet i et spændende og levende sprog og dels fordi den har så mange segmenter, hvor spændingen og intensiteten er så høj, at man som læser ikke kan stoppe med at læse. Den første halvdel af bogen satte ligesom stemningen og personerne, og SÅ! tog den til. Den slutter med en vild cliffhanger, og jeg glæder mig bestemt til at læse mere fra dette univers.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar