.

.

lørdag den 10. juni 2017

"Provinspis" af Ditte Wiese


Titel: Provinspis
Forfatter: Ditte Wiese
Serie: -
Forlag: Carlsen
Sider: 229
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 4/5

Denne bog er stillet til rådighed af forlaget Carlsen.


Ida bor i provinsen. Der sker ingenting, og hun vil væk. Hun har mange odds imod sig, og ofte er hun sin værste fjende. For at få gang i sit liv, kaster hun sig i weekenderne over alkohol, stoffer og sex. Men når man gerne vil flygte fra sig selv, bliver livet svært at leve, og det må Ida erfare på smertelig vis. 

Er der noget, jeg som bogblogger elsker, så er det at anmelde en debutant. Det er så fedt at få lov til at følge et forfatterskab fra starten og se skribenten udvikle sig. Og Ditte Wiese starter i den grad sit forfatterskab med en stærk, solid og gribende fortælling.  
Historien om Ida er en YA-roman, der virkelig rammer sin læser og er fængende fra start til slut. Det er en fortælling om at turde gribe livet men samtidig om at være for bange til at leve det.
Idas historie er en del af det nye fænomen om at skrive om udkantsdanmark og ungdommen dér: Om det at drømme stort og ønske sig væk. Men Wiese gør det på sin egen måde, og med denne roman formår hun virkelig at skabe en fortælling, som alle på sin vis kan sætte sig ind i.


Ida var en fantastisk hovedperson, fordi hun var så realistisk. Hun fortjente så mange kram og knus samtidig med, at jeg ofte havde lyst til at give hende en syngende lussing for at træffe de dumme og forkerte valg: Men er det ikke sådan det er for mange, når man er ung og bare prøver sit bedste? Havde Ida pludseligt været snusfornuftig havde det ikke været realistisk, så fordi Wiese formår at skabe en gylden middelvej mellem had og kærlighed til Ida, bliver hun også en fantastisk karakter at følge bogen igennem. For mig blev Ida et billede på den rodløshed, som kendetegner mange unge i dag, og hun blev et billede på, at der sker så meget i os som mennesker, som andre slet ikke vil kunne forstå eller sætte sig ind i. Ida flygter fra sin tilværelses elendighed ved hjælp af midlertidig lykke, der blot ødelægger hende endnu mere, og som læser er man vitterligt i tvivl om, om denne bog nogensinde kan få en lykkelig slutning, for Ida er i sandhed en tragisk skæbne.

Wieses sprog er formidabelt til netop denne slags bog. Hun tør skrive råt, bande som en havnearbejder og er ikke bange for at det er enkelt. Når man vælger at skrive YA - og netop skrive om en pige som Ida, skal sproget være enkelt, letlæseligt og ikke fyldt med store, smukke metaforer. I stedet er der skrevet koldt og kontant, og det bidrager virkelig til den stemning, som Idas historie gerne vil efterlade hos sin læser. Wiese blander humor med sorg, og som læser må man både skraldgrine og være dybt berørt over Idas fortælling. Der er så megen power over Ida, men også over Wiese, der har fortæller en enormt modig og vigtig historie - og hun gør det fantastisk!


"Provinspis" var for mig en enormt stærk YA-debut! Jeg var så overrasket over, at den tog mig med storm på den måde, som den gjorde, og uden at spoile (for det ville jeg virkelig gøre!) er det en bog, der tager vigtige emner op og behandler dem med den respekt og ære, de fortjener. Wiese har slået sit navn fast med nagler som en solid og stærk YA-forfatter, og jeg kan ikke vente med at læse mere fra hende!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar