.

.

søndag den 25. juni 2017

"Er du okay, Matthias?" af Anika Eibe


Titel: Er du okay, Matthias?
Forfatter: Anika Eibe
Serie: -
Forlag: Tellerup
Sider: 196
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 4/5

Denne bog er stillet til rådighed af forlaget Tellerup.


Matthias er bøsse. Med stort B. Ingen ved det, og han gør alt for at virke normal og passe ind i den seje drengegruppe. Det eneste sted, Matthias tør være ærlig, er i chatten på nettet. En dag begynder han at skrive med Thomas, der er sød og forstående...

Dette er den 3.bog i den uafhængige serie om unge mennesker med forskellige problemer og virkeligheder. Og på sin vis tror jeg, at Matthias' historie er den, der har rørt mig mest so far. Ikke nok med at den handler om homoseksualitet og de store udfordringer og tanker, man som ung kan have omkring det. Den handler også om at leve i et hjem med en psykisk syg forælder.
Eibe formår at slå 2 fluer med et smæk med denne bog, og atter engang skriver hun en gribende fortælling til unge om unge.
Matthias er denne bogs hovedperson, og han kæmper en brav kamp for at passe ind og holde sin største hemmelighed hemmelig for alt og alle. Han er en charmerende fyr, og som læser er det svært ikke at fatte sympati for ham. Han gør, hvad han kan for at redde sit liv, da han er sikker på, at hans far slår ham ihjel, hvis han opdager den store hemmelighed. Matthias' far lider af PTSD efter en udstationering, og Matthias skal ydermere leve med denne ustabile bombe, der kan springe hvert øjeblik, det skal være. Scenerne med faren er voldsomt intense, og som læser er det svært ikke at kigge væk og lykke øjnene for de rædsler, Matthias gennemlever.
Den udvikling, han gennemgår i løbet af bogen er meget realistisk, og hans historie bliver både kampen for at acceptere sig selv men også at frigøre sig og blive det menneske, han har lyst til at være.

Når Eibe udvælger sine emner, må det siges, at hun gør det sublimt. Det er tydeligt, at hun brænder for at fortælle om Matthias og det liv, som mange unge sikkert kan nikke genkendende til. Hun skriver tydeligt til og for de unge, og bogen er læst på ingen tid. Den er skrevet voldsomt intenst og spændende, og den er slet ikke til at ligge væk, når man først er begyndt. Det er virkelig det, jeg elsker ved hendes bøger! Eibe har en stor passion for det unge publikum, og det er tydeligt at mærke, når man læser hendes værker. Sproget er ungdommeligt og letlæseligt, men samtidig er der kælet for detaljerne og stemningen.
 

Matthias' historie er rørende og vigtig. Der er scener, hvor man som læser knuger bogen i frustration og intensitet, og der er scener, hvor man må trække på smilebåndet og oplever den håbsfølelse, der gerne skal være i en god YA roman. Matthias kom bestemt under huden på mig, og jeg må bare sige: Well done, Eibe! You did it again!

2 kommentarer:

 1. Tusind tak for din skønne anmeldelse af den stakkels Matthias! Og tusind tak fordi du gav dig tid til at læse og anmelde!
  En skønne dag må jeg skrive en bog om folk der bare har det supergodt. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var så lidt!!
   Jeg kan godt se hvad du mener. Og den historie er også vigtig at fortælle: men åh hvor er jeg glad for at du tager de temaer op, som du gør, i dine bøger :)!

   Slet