.

.

tirsdag den 23. maj 2017

"MIt lyserøde liv: En overlevelseshistorie" af Vibeke Bækkelund Lassen


Titel: Mit lorteliv: En kærlighedshistorie
Forfatter: Vibeke Bækkelund Lassen
Serie: Mit lorteliv

Forlag: Gyldendal
Sider: 190
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 4/5

Denne bog er stillet til rådighed af forlaget Gyldendal.


Clara prøver at komme over tabet af sin mor samtidig med, at hun forsøger at få sin hverdag til at hænge sammen. Der er intet, der fungerer for hende, og alle steder er relationerne sat på spidsen. En aften i byen bestemmer Clara sig for at drikke sorgerne væk, og det går helt galt...

Det tog mig ikke lang tid at læse "Mit lorteliv", der er begyndelsen på historien om Clara. Bøgerne hænger på den måde ikke sammen, men der er nogle ting, man som læser ikke ved, hvis ikke man har læst den første bog i den selvstændige serie. 
Jeg blev meget rørt af Claras historie, og derfor glædede jeg mig til at læse den anden bog om hende. Bøgerne er på ca 200 sider, men forfatteren når at få sagt så uendeligt meget på de relativt få sider, og det er vigtige budskaber hele vejen igennem.


Hvor den første bog meget handlede om, at Clara skulle navigere i livet med en psykisk syg mor og de udfordringer og eftervirkninger, det kan have for et ungt menneske, handler denne bog mere om, at Clara skal lære at finde en tilværelse, hvor det er hende, der er hovedpersonen. Clara skal for første gang SELV være i fokus, og hun skal lære at leve et liv, som er hendes og ikke det, andre forventer eller det, som hun er tvunget til grundet familiens tragiske skæbne. 
Bogen virker som et kærligt gensyn med Clara, og som læser håber man det bedste for hende, fordi den første bog ikke havde meget håb for hendes tilværelse. Alligevel tør Lassen holde Clara i håbløshed, og det gør hendes fortælling realistisk. Som læser skal man gennem sorg, fortabelse og mørke med Clara, og fordi bogen er skrevet så ligetil, er det enormt nemt som læser at være i netop disse følelser. 


Jeg er vild med, at Lassen tør skrive en YA-bog, hvor der går så lang tid før, at man som læser finder ud af, om hovedpersonen står til at redde eller om alt er tabt for altid. Det er der med garanti ikke mange, der ville turde kaste sig ud i, og hun gør det på fornem vis! Der er nogle virkelig fine beskrivelser af Claras tanker og følelser gennem bogen, og mange af scenerne skar mig i hjertet, fordi jeg virkelig håbede, at alt ville ende godt til sidst.

Den lille serie om Claras "lorteliv" er en vigtig YA-serie til unge. Der tages vigtige emner op, og tabuer brydes. Jeg nød rejsen med Clara, og jeg er så glad for, at jeg fik bøgerne i en overraskelsespakke fra Gyldendal, så jeg fik mulighed for at lære hende at kende!      

Ingen kommentarer:

Send en kommentar