.

.

fredag den 14. april 2017

"Mit lorteliv: En kærlighedshistorie" af Vibeke Bækkelund Lassen
Titel: Mit lorteliv: En kærlighedshistorie
Forfatter: Vibeke Bækkelund Lassen
Serie: Mit lorteliv

Forlag: Gyldendal
Sider: 190
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 4/5

Denne bog er stillet til rådighed af forlaget Gyldendal.


Clara bor sammen med en mor, der sørger over lillebroderens død. Claras mor forsøger gang på gang at tage sit eget liv, og Clara gør alt, hvad hun kan, for ikke at være hjemme og bevidne det.
Clara søger en vej væk fra alle tankerne om hjemmet, og da hun møder den mystiske og populære Jazzy Jo forandres alt for Clara. Spørgsmålet bliver, om hun hellere ville have været forandringen foruden... "Mit lorteliv" var en bog, jeg tilfældigt stødte på på Goodreads, og forsiden og titlen fangede mig. Jeg var sikker på, at den gemte på en spændende historie. Og ganske rigtigt. "Mit lorteliv" er en kort men enormt velskrevet og vigtig ungdomsbog, der tager vigtige emner op på en måde, som jeg ikke synes, jeg har læst om før.

Clara er bogens hovedperson, og det er gennem hende, at historien fortælles. Lidt efter lidt må man som læser samle puslespillet og forstå, hvad der sker i og hos Clara. Hendes familiehistorie fortælles løbende gennem bogen, og man kan som læser gætte med på, hvad der er sket, siden Claras mor har fået det så svært. Bogen efterlader hele tiden læseren i et ønske om mere og flere svar, og derfor er den også svær at ligge væk. Clara er en realistisk hovedperson, der er let at holde af og med. Som læser er man hurtigt på Claras side og kan forstå de valg og tanker, hun gør sig. Clara er en mini-voksen på mange punkter, og det gør også hendes historie det mere tragisk, fordi ingen børn eller unge skal træffe valg, som de voksne burde gøre.Emner som dysfunktionelle familier og skyld tages op i bogen, og det gøres på en måde, som er ny og som jeg personligt ikke har set før. Claras mor er psykisk påvirket af lillebroderens død, og hendes selvmordsforsøg er ikke noget, Clara taler med nogen som helst om. Det er en familiehemmelighed, der æder hende op indefra, og som læser sidder man blot og venter på, at noget går galt. Dilemmaerne er beskrevet realistisk og med den præcise detaljegrad og nøgterne tone, der skal til, for at man som læser mærker alvoren og de følelser, der er på spil i Claras liv. Skrivestilen er enkel. Der er ikke smukke metaforer eller højlitterære vendinger, men der er tale om en bog, der tager sit emne og sine karakterer meget seriøst og har en vigtig historie. For netop denne bog er det enkle sprog perfekt. For med det kan Clara fortælle tingene lige ud af posen, så læseren kan forstå, hvordan det er, at være hende.

"Mit lorteliv" er en rigtig god ungdomsbog, der fanger sin læser og sætter vigtige emner på dagsordenen. Den er realistisk og hård, når det kræves samtidig med at den har lattermilde momenter. Claras historie er gribende, og jeg er så glad for, at jeg lod mig fange af forsiden!

1 kommentar: