.

.

lørdag den 21. januar 2017

"Tusinde etager" af Katharine McGeeTitel: Tusinde etager
Forfatter: Katharine McGee
Serie: Tusinde etager
Forlag: Gyldendal
Sider: 467
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 4/5

Denne bog er stillet til rådighed af forlaget Gyldendal. 


Vi befinder os i år 2118, og Manhattan består af et højhus på tusinde etager. Jo højere oppe, du bor, desto rigere er du. I denne historie følger vi 5 unge med vidt forskellige vilkår, hvis skæbner flettes sammen, og der er koldt på toppen. Der er langt ned, især hvis du falder. Og det er der én, der gør...


Første gang, jeg hørte om denne bog, var på Youtube, hvor en amerikansk youtuber roste den til skyerne og kårede den som en af de bedste bøger, huhn havde læst i lang tid. Da jeg så fik den i en goodie-bag hos søde Gyldendal til et event til bogforum, blev jeg så glædeligt overrasket og kunne ikke vente med at læse den. Den blev min december/januar bog, og det er ikke fordi, at den er dårlig: Det er bare fordi der INGEN læsetid var i december! 
På forsiden af bogen står der, at den er til fans af Gossip Girl og Pretty Little Liars, og det forstår jeg især efter at have læst den færdig. 
Igennem bogen skal man som læser sætte de mange tråde sammen og have alt til at give mening, fordi man hele tiden skifter fortæller-stemme, og alle har deres version af sandheden. Det gør læsningen spændende, og det gør, at læsningen (næsten) aldrig bliver kedelig. 


Som nævnt er der 5 personer, der fortæller historien, og når man vælger så mange fortæller-stemmer, er det sjældent, at man som læser holder lige meget af dem alle. Det er var tilfældet for mig i denne bog, og derfor vil jeg nævne de 2, jeg fandt allermest spændende.
Avery Fuller er pigen, der har alt og bor på 1000. etage. Alle drømmer om at være hende, og hun virker uopnåelig for mange. Averys famiie adopterede Atlas, da han var 6 år gammel, og Avery kæmper mod de forbudte følelser, hun har for sin "bror". Avery er forelsket i Atlas, og mens hun er den pige, alle elsker, er hun knust fordi hun aldrig kan få det, hun egentlig drømmer om. Avery er en giftlig slange samtidig med, at hun er sårbar, og den balance fungerer enormt godt i bogen, og jeg elskede hendes kapitler, fordi der hele tiden opstod ubesvarede spørgsmål og twists, jeg slet ikke havde set komme.
Den anden, jeg var vild med i bogen, var Leda Cole, der starter bogen med at komme hjem fra rehab. Hun er bange for, at hendes populære venner finder ud af, hvor hun har været, og den dybe hemmelighed farver hendes liv. Atlas og Leda har været sammen lige inden Atlas forsvandt og Leda kom på afvænning, og det trekantsdrama, der opstår mellem Leda, Avery og Atlas var virkelig spændende og ikke forceret. Det var især et fedt element, at Avery jo på en måde allerede har tabt, da hende og Atlas er søskende.
Ledas fortælling var dyster og fyldt med hemmeligheder, som læseren slet ikke kan vente med at få opklaret.

Det ER en lang bog, og til tider er den unødvendigt lang. Dels var der nogle fortælle-stemmer, jeg ikke var investeret i til tider, og det tog bogen lidt for lang tid at etablere sin historie. De første 100-150 sider var svære at komme igennem, og til tider havde jeg lyst til at give op, fordi der var så mange personer og tråde at holde styr på. Det kom dog heldigvis, og det var også her, at bogens handling tog fat, men det var en bog, der var svær at læse i bussen eller på café. Jeg skulle helst sidde hjemme i ro og mag, fordi den ellers var for svær at samle sig om. Det er måske en detalje, men bogen havde meget små bogstaver og var stillet lidt sjovt op, så mit læsetempo blev også sat voldsomt ned. Det er sjældent, jeg oplever det, men det gjorde også, at den ikke var læst så hurtigt, som jeg gerne ville, da mine øjne hurtigt blev trætte. 


"Tusinde etager" er en YA-bog med spænding, drama og intriger, og jeg nød at læse den trods den til tider var svær at komme igennem. Jeg er SÅ enig i, at den minder om Gossip Girl og Pretty Little Liars, og jeg glæder mig meget til at læse den 2. bog i serien, når den engang udkommer!        

2 kommentarer:

  1. Spændende, første gang jeg lige så den troede jeg faktisk ikke det var en YA, men den lyder da interessant.
    Den må jeg lige undersøge nærmere.

    SvarSlet