.

.

onsdag den 25. januar 2017

"At være knust" af Eve AinsworthTitel: At være knust
Forfatter: Eve Ainsworth
Serie: -
Forlag: Alvilda
Sider: 256
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 3/5

Denne bog er stillet til rådighed af Forlaget Alvilda.


Annas mor er skredet, og Anna står tilbage med sin far og utaknemmelige lillebror. Hun skal holde hjemmet og takken er nærmest ikke eksisterende. Hun føler sig usynlig for resten af verdenen, indtil hun møder Will. Han er den, alle piger savler over, men han vil have hende. Anna kan ikke forstå sit held, men at have Will som kæreste har bestemt sin pris...

Historien om Anna og Will er vigtig. Det er vigtigt, at der skrives historier om vold i parforhold, både den fysiske og den psykiske. Det er måske særligt vigtigt i en YA-bog, for jeg tror desværre, at der er mange unge, der bliver i forhold, fordi det er trygt og svært at sige fra i en alder, hvor man er bange for at være ladt alene.
Når det så er sagt, er der dele af bogen, der frustrerede mig. Der er ting, jeg direkte ikke forstår, og der er ting, jeg er dybt uenig i. 
Samtidig er bogen god til at skildre de problemstillinger og dilemmaer, vold i et forhold kan føre med, og derfor sad jeg tilbage med en meget blandet læseoplevelse, da jeg vendte sidste side i denne bog.Anna er bogens hovedperson, og det er hende, der fortæller historien. Anna møder Will på et meget sårbart tidspunkt i sit liv, og det er tydeligt, at hun er forelsket fra første øjeblik. Kærlighed gør blind, siger ordsproget, men Anna er simpelthen for blind og til tider direkte dum. Jeg sad ofte tilbage og tænkte, at Anna var alt for unuanceret, for hun gjorde vitterligt ingenting og satte sig aldrig imod det, som Will gjorde eller bad hende om. Hun var villig til at ofre alt omkring sig for at være sammen med ham, og hun undrede sig overhovedet ikke over den mindste ting, han sagde. Jeg tror simpelthen ikke på, at der findes unge mennesker, der er SÅ nemme at narre, og gang på gang viser Anna, at hun bare er. Det var svært at holde af og med hende, fordi hun vitterligt ALDRIG tog sagen i egen hånd.
Will er skurken med stort S. Han er en psykopat, han er ondskabsfuld, og selvom der altid er en årsag til handling, er man som læser slet ikke i stand til at finde nuancer i Will, fordi Ainsworth lader der gå SÅ lang tid, inden man overhovedet får bare en brøkdel idé om det, Will kommer fra. Da forklaringen endelig kom, var jeg ret ligeglad, for han var blevet the ultimate bad guy, så intet kunne redde den. 

Det er modigt at tage det tema op, som denne bog gør. Det er vigtigt, at tage det tema op. Men det bliver bare ikke gjort særlig godt i denne bog. Karaktererne er enormt unuancerede, og det var svært at investere sig i deres udvikling, da den endelig kom, for jeg var blevet så irriteret på dem, at det var lidt lige meget. Bogen er hurtigt læst og nemt skrevet, og det er en styrke for den, for det er det, der gør, at man som læser bliver ved med at læse.

"At være knust" er en vigtig bog, når det kommer til tematikker, men den behandler ikke sit tema med den respekt og nysgerrighed, som den burde. Den er desværre for sort/hvid, og det er en skam, fordi den til tider har rigtig meget potentiale. 

4 kommentarer:

 1. Spændende anmeldelse. Jeg har netop læst en bog om hustruvold. Det var ganske vist voksne mennesker der var tale om, men jeg giver dig ret i at budskabet er vigtigt til unge også.
  Men jeg sad lidt tilbage med samme følelse, så jeg tænker på om ikke at det er fordi man ikke selv (tror) at man kan ende i den situation og derfor slet ikke kan følge personen.
  At de opfører sig gudsjammerligt dumt er måske meget realistisk?

  Den bog jeg læste var skrevet af et tidligere offer, så hun må jo vide det, og jeg der var også flere gange (faktisk under hele bogen), hvor min hjerne skreg: flyyyyyygt for helv***.
  Det er ikke sikkert at det er utroværdigt, men bare svært for "os" at forstå?

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er bestemt en pointe!
   Med de beretninger jeg ellers har hørt + læst synes jeg dog ikke at det har været så sort hvidt. Der har været tanker om at det måske ikke var rigtigt osv + når hun vælger at skrive drengens synspunkt også, så gør hun ham til så stor en idiot så der er virkelig ingen tvivl om hvem der er gode og onde. Sådan tror jeg simpelthen ikke verden hænger sammen :/

   Slet
  2. Hmm ... det er godt nok også pænt svært at beskrive drengen og gøre ham sympatisk, selv om der nødvendigvis må have været sådan nogle træk, siden pigen blev forelsket i ham.
   Det ville være noget af et hit hvis man læste om en hustrumishandler, som man rent faktisk kunne forstå. Det må være noget af en udfordring.

   Slet
  3. Det er med garanti en udfordring! Det er et skide svært emne, og det er jo svært at sige, hvordan det foregår i de hjem...

   Slet