.

.

tirsdag den 27. december 2016

"For enden af din pegefinger" af Kristina Aamand


Titel: For enden af din pegefinger
Forfatter: Kristina Aamand
Serie: -
Forlag: Carlsen
Sider: 258
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 3/5 


Sheherazade er 17 år og muslim. Hun bor i blokkene sammen med sin mor og hendes PTSD-ramte far. Mor vil have hende til at være en god muslim, men Sheherazade vil gerne kunne de samme ting som klassekammeraterne. Da hun møder den jævnaldrende Thea, forandres alt, og Sheherazade må afgøre, om det er familien eller kærligheden, der er vigtigst. 


På bogforum 2016 blev det offentliggjort, at Kristina Aamand vandt Carlsens YA-konkurrence "nye stemmer". Hendes jog blev beskrevet som en stærk og modig ungdomsbog, der turde tage emner op, som endnu ikke har været adresseret på denne måde i dansk YA-litteratur. 
Som YA-elsker var jeg NØDT til at købe bogen og se, hvad Aamand kunne som så mange andre forfattere ville anerkende.
Bestemt tager Aamand temaer op, som jeg endnu ikke har læst om. Her fortælles en historie fra en muslimsk piges synsvinkel, og der adresseres de mange fordomme og problematikker, der er både om at leve som muslim i Danmark men isærdeleshed om de muslimer, der gør alt for at overbevise Danmark om, at de har ret til at være her.
Aamand benytter både humor og dræbende alvor til at komme frem med sin pointe, og til tider rørte bogen mig virkelig dybt. 

Som hovedperson og fortæller møder læseren Sheherazade, en pige, der er splittet. Hun vil gerne gøre spm hendes familie forventer men hun føler sig ydmyget og udstillet i en hverdag med lejrture og bad til idræt. Sheherazade er ikke som de andre og det påpeges adskillige gange gennem bogen. Hun står ofte som den ekskluderede, mens lærerens eneste mål faktisk var at inkludere. Sheherazade vælges fra og hun kommer ud med sine frustrationer og denne gennem såkaldte fanzines, altså udklip og tekst lavet til collager. 
Umiddelbart kunne jeg rigtig godt lide Sheherazade, men hendes forhold til Thea virkede en anelse.... opstillet? Jeg havde svært ved at investere mig i forholdet og hver samtale og konflikt var forudsigelig. 
Det ærgerede mig, at det, der skulle være Sheherazades store kamp var hendes seksualitet. Jeg synes, at der var så mange andre temaer, bogen kunne have gravet dybere ned i, og det endte med at være lidt ligegyldigt for mig igennem læsningen, fordi nærmest alle andre segmenter af hendes historie rørte mig mere. 

Det største men for mig gennem hele bogen var hendes mor. Jeg er sikker på, at Aamand ikke overdriver, for hun har med garanti gjort sit forarbejde rigtig fint, men i lige denne historie irriterede det mig at moren var SÅ unuanceret og slet ikke ændrede sig igennem bogen. Det er tydeligt at læseren skal tænke hende som gammeldags og et billede på den kvindelige muslim, som mange danskere forestiller sig når de ser en dame med tørklæde. Men i en bog som denne fungerende det bare slet ikke, at hun ikke rykkede sig bare en millimeter. Det var en skam, og jeg kan sagtens forstå, hvorfor Aamand vælger at gøre sådan, det var for mig bare ikke den rigtige måde at gøre det på. 

Sheherazades fanzines var fantastiske.  Det gav læsningen noget let specielt og det fjorde, at man fik Sheherazades tanker serveret på en anderledes måde, der kunne forklare læseren dem bedre end tusind ord. Billederne sagde så meget og gik rigtig godt i spænd med handlingen, og derfor var de dels rigtig godt placeret gennem hele bogen og dukkede op på vigtige tidspunkter, hvor der var brug for mere end blot ord til at understrege, hvordan det var at være Sheherazade. 

Med "For enden af din pegefinger" har Kristina Aamand bestemt skrevet en vigtig YA-roman, der tager emner op, som skal adresseres endnu mere i dansk YA-litteratur. Dels den integrationsdebat, der fylder mere og mere og dels det at komme til et andet land med værdier, der til tider kan være svære for andre at forstå og sætte sig ind i. Bogen har sine men'er of ring, jeg ville have ønsker var anderledes, men det ændrer ikke, at Aamand er en forfatterinde, jeg glæder mig til at følge, for der er her tale om en stærk debutroman! 

3 kommentarer: