.

.

onsdag den 21. december 2016

"Er du okay, Fie?" af Anika Eibe


Titel: Er du okay, Fie?
Forfatter: Anika Eibe
Serie: -
Forlag: Tellerup
Sider: 179
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 4/5

Denne bog er stillet til rådighed af forlaget Tellerup.


Fie er perfekt. Alle elsker hende, vil være hende og drengene vil have hende. Men bag Fies facade gemmer der sig en pige med store hemmeligheder. Fie er cutter, og hun hader de store ambitioner, hendes mor har lagt ned over hende. Hvis Fie ikke er perfekt, er hun sikker på at høre for det. Og det gør ondt hver gang, for er hun ikke perfekt, må hun skære i sig selv.

På en måde er bogen en del af en serie, og på en måde er den ikke. For et år siden udkom bogen "Er du okay, Marie?" af samme forfatter, og jeg nu erfaret, at Eibes plan er at fortælle om forskellige elever i samme klasse. Idéen er jeg fuldstændig vild med, og selvfølgelig er det Fies historie, der skulle være den næste. Fie er alt det, Marie ikke er: Populær, uopnåelig og mystisk. I Maries bog var hun en karakter ude i periferien, men man var ikke i tvivl om, at hun var klassens dronning og den, som alle drømte om at være sammen med. 
Selvfølgelig er der altid mere at sige om alle mennesker, og det er også, hvad Eibe beviser med denne bog. Fie er ikke bare den populære pige: Hun er meget mere og lever et liv, som mange frygter.


Fie er en heste-pige, og det er her, hun føler sig fri. Men når hendes mor presser hende til at træne, så hun kan komme på landshold eller tvinger hende på mærkelige diæter, så hun kan blive model, bliver den lille livslyst taget fra hende. Fie er en fantastisk pige, men hun kan aldrig få lov at vise det, fordi hendes mor har planlagt hendes liv for hende. Fie hader sin mor, og hun hader de planer, hun har lagt for hende. Hun synes, moren er pinlig og hun hader, at hun ikke bare kan elske Fie for, hvem hun er. For at have kontrol i sit liv, er Fie blevet cutter, og hendes selvhad og skam over sig selv bliver virkelig tydelig i de voldsomme scener, hvor døren er låst og hun skærer i sig selv.
Fie er en hovedperson med en masse dybde, og hun blev aldrig kedelig at følge. Netop fordi Eibe turde gå ind i de følelser, Fie havde omkring sig selv og hendes selvskade, blev Fie en realistisk karakter at følge, og jeg tror også, at det var derfor hendes historie rørte mig. Når man vælger at tage et emne som selvskade op, skal man ikke gøre det halvt, og det gjorde Eibe bestemt ikke. Det er lang tid siden, at jeg har læst en så grafisk bog, og der blev bestemt ikke lagt fingre i mellem. Det er tydeligt, at Eibe har gjort sit forarbejde grundigt og virkelig vil vise læseren, hvad det vil sige at skade sig selv med cutting. Hun fortæller om selve selvskaden men også dens for- og efterspil med en så realistisk stemme, at jeg fik kuldegysninger.
Det var mesterligt skrevet, og det er en historie, der virkelig sætter fokus på emnet med respekt og omsorg for de unge, der bruger selvskade som forsvarsmekanisme i deres hverdag.
Det ENESTE men i bogen er Fies mor. Hun er alt for unuanceret, og det er fint, hvis det bare var sådan en begyndelsen, men der er INGEN udvikling i hende, og det synes jeg var en skam. Det virkede for utroværdigt, for ligegyldigt, hvor slemt Fie havde det, var hun ligeglad og tænkte kun på Fies karriere. Det tror jeg simpelthen ikke på, at en mor tænker på, hvis hendes datter står med opskårne arme og græder foran hende. "Er du okay, Fie?" er en stærk ungdomsbog om at være den perfekte og det pres, det kan lægge på én. Det er en fortælling om hemmeligheder og om at vælge sine egne veje hvor ondt det end gør. Og så er det en bog om et tabubelagt emne, som det er så vigtigt, at vi tør tale om!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar