.

.

søndag den 27. november 2016

"Hvis jeg bliver" af Gayle Forman

  
Titel: Hvis jeg bliver
Forfatter: Gayle Forman
Serie: If I Stay
Forlag: Gyldendal
Sider: 182
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 4/5


Hvad ville du gøre, hvis du stod og kunne vælge, om du ville leve eller dø? Det valg står Mia med efter et forfærdeligt biluheld. Hun ser nu hele verden og sin krop udefra: Hun er i en form for limbo og skal nu vælge, om hun vil blive i livet eller vandre videre til det, der nu engang kommer efter. Mia ser lægerne og hendes pårørende og må nu overveje, hvad der egentlig er værd at leve for, når man føler, at man har mistet alt.

I ved det, I ved det. Jeg har snakket SÅ meget om Gayle Forman de seneste par måneder på bloggen og især i vlogs, fordi jeg har 4 af hendes bøger stående, men NU er det sket! Jeg har læst en bog af Gayle Forman! Selvom jeg havde sagt, at jeg ikke ville starte med "Hvis jeg bliver", endte jeg med at gøre det, for ja... sådan er jeg jo! De bøger, alle snakker om, er jeg nødt til at læse.
Historien om Mia er en historie om, hvad vi værdsætter i livet, især når livet byder på stor modgang. Derudover er det en historie om kærlighed, og hvor vigtig kærligheden er for os. 


Mia er bogens hovedperson og ser den dramatiske handling udefra. Hun ser sin familie i sorg, hun ser sin krop på operationsbordet, og hun stilles over for spørgsmålet: Vil du blive i livet eller vil du give slip og dø?
Det er det spørgsmål, Mia skal svare på hele vejen igennem bogen, og som læser bliver man tvunget til at tage stilling til dette sammen med Mia. Ud over at fortælle læseren om, hvad der sker på sygehuset, ser Mia tilbage på ting i sit liv, der kan hjælpe hende med at beslutte, om hun har lyst til at leve videre eller dø.
I løbet af bogen er der rigtig mange flashbacks til Mias fortid, og der er både små og store historier. Det spændende ved Mia er, at hun ikke er sikker på noget tidspunkt. Beslutningen er så svær for hende, og sådan skal det være: Jeg tror ikke, at nogle mennesker er 100% sikre på, om de er klar til at dø, og det er også dette, der gør, at Mia er en realistisk hovedperson.


Gayle Forman skriver på en helt bestemt måde, som er svær at beskrive. Der er noget over sproget, der er tungt og poetisk, og derfor var det svært for mig at læse bogen andre steder end hjemme i fuldkommen ro. Sproget i bogen var så skrøbeligt som Mias skæbne, og det havde virkelig en charme og tilføjede en ekstra og spændende dimension til læsningen. 
Dog var der én ting, der gjorde, at bogen ikke blev en ny favorit i min samling: Der var for mange flashbacks, som jeg godt kunne have undværet. Selvfølgelig er det vigtigt at lære noget om Mia og genopleve hendes liv med hende, men der var for mange småting, som jeg ikke havde behøvet, og ærlig talt var det scenerne på hospitalet, jeg elskede mest, og jeg ville bare rigtig gerne tilbage dertil, når jeg læste flashbacks.
Bogen er ikke lang, men jeg synes faktisk, at den godt kunne have været kortere.

"Hvis jeg bliver" var ikke den bog, jeg havde regnet med, men den var en spændende historie, der krævede min fulde opmærksomhed og koncentration. Med sine små "men'er" er den charmerende og en læseoplevelse, jeg ikke ville være foruden!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar