.

.

onsdag den 23. november 2016

"Celle 7" af Kerry Drewery


Titel: Celle 7
Forfatter: Kerry Drewery
Serie: -
Forlag: Gyldendal
Sider: 416
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 4/5


Denne bog er stillet til rådighed af forlaget Gyldendal. 

Forestil dig, at retssystemet ikke længere består af dommere eller jurister. Nu er det DIG, der bestemmer, om forbryderen skal dømmes skyldig og dø eller uskyldig og sættes fri. At afsige dom er blevet et reality-progam, og borgerne kan være med til at bestemme, hvem der skal leve, og hvem der skal dø.
Martha er på dødsgangen, fordi hun eftersigende har myrdet en berømt millionær. Men har hun gjort det? Det er det store spørgsmål...

Denne bog var blevet solgt til mig som "Den nye Hunger Games", og jeg ved, at mange har hørt dette om den. Jeg kan godt forstå sammenligningen: Et system hvor det at slå ihjel bliver gjort til underholdning, og et system, hvor det er tydeligt uretfærdigt, hvem der har lov at bestemme. Selvom borgerne kan sende deres stemme, koster det så mange penge, at det kun er bestemte i samfundet, der kan være med til at træffe afgørelsen.
Sammenligningen med "Hunger Games" er altså til dels fair, men der er mange andre ting på spil i "Celle 7", som gør, at den står enormt stærkt for sig selv.Tanken om, at jurister og det retssystem, vi kender, er elimineret, er skræmmende. Hvis det nu "bare" var os almindelige mennesker, der kunne bestemme, og flertallet så fik ret, hvordan ville det ikke ende? Systemets argument i bogen er, at det er langt mere effektivt, og det er demokrati.
Men når de fattige ikke har råd til at stemme, hvor demokratisk er det så? Og på 7 dage, kan almindelige mennesker da bedømme, hvem der er skyldig og hvem der ikke er?
Ud over at være en enormt spændende fortælling, beder bogen også sin læser tage stilling til, hvordan vi gerne vil skabe retfærdighed i vores verden, og det er enormt interessant. Som læser endte jeg med at overveje, hvordan JEG ville sætte et samfund sammen, og om det retssystem, vi har nu, fungerer optimalt? Var der ting, jeg ville ændre? Og svaret er ja (vel at mærke ikke til det, som Celle 7 præsenterer os for!), men er det ikke lige præcis det, det handler om? Den gode historie får os til at overveje vores egen virkelighed, og om vi kan ende dér, hvor dystopien i denne fortælling, kan tage menneskeheden hen? Er vi på vej dertil? Det er spørgsmålet, som "Celle 7" efterlader mig med.

Martha er bogens hovedperson, og det er primært hende, vi følger. Hun har ved anholdelsen erkendt sig skyldig og påstår hårdnakket, at det er hende, der har skudt den berømte millionær, som er en folkekær herre. Hurtigt går det op for læseren, at Martha også gør dette for at være martyr. Som hovedperson er hun modig, men samtidig er hun meget uanfægtet, og det var ikke altid, at jeg fandt hende realistisk. Jeg savnede frygten for den død, der måske var lige om lidt. Jeg tror ganske enkelt ikke på, at en teenager kan sidde og være helt kold omkring, at han eller hun skal dø. Hun var alt for afklaret til tider, og det for mig gjorde, at hun mistede noget af sin troværdighed. 
Det er en detalje, for derudover var Martha virkelig en hovedperson, jeg havde lyst til at vide mere om, og jeg var vild med at få afsløret lidt om hende hele tiden, fordi det holdt min interesse fangen.


Bogen var læst på ingen tid, og jeg havde svært ved at ligge den fra mig. Den var intens, og jeg var især vild med, når man fulgte det, der skete uden for Marthas celle. Fx er man med i studiet på det reality-program, der hedder "Stemt til døden", hvor de taler om Marthas sag og om, hvor forfærdelig hun er. Det gav et rigtig godt billede af et samfund, der virkelig bruger sine medier til at manipulere sine borgere, og det var nok mine yndlingssekvenser, fordi det gav bogen en helt anden dybde.

"Celle 7" er en virkelig intens og god YA bog, der formår at give den dystopiske sci-fi-YA roman liv igen. Den kan noget helt særligt, og jeg nød virkelig at læse den! Spændingen var høj fra start til slut, og jeg bladrede i rasende tempo de sidste 50 sider, fordi intensiteten steg til et maksimum med en slutning, der både overraskede og efterlod mig med en masse spørgsmål. Hvis du elskede "Hunger Games", vil du elske denne bog!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar