.

.

onsdag den 5. oktober 2016

"Vi andre bor her bare" af Patrick Ness


 Titel: Vi andre bor her bare
Forfatter: Patrick Ness
Serie: -
Forlag: Gyldendal
Sider: 263
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 4/5

Denne bog er stillet til rådighed af Forlaget Gyldendal.


Forestil dig, at verdenen er fyldt med vampyrer og rumvæsnerne kommer. Forestil dig, at der kun er én, der kan redde os alle sammen. Forestil dig, at det er en teenage-pige, der elsker sine hipstervenner og må tilsidesætte alt for at sikre Jordens overlevelse.
Men det er ikke hende, der er bogens hovedperson. Det er Mikey, kaldet Mike, med OCD og neuroser, der virkelig gerne vil spørge Henna, om hun vil på date. Mike, der sammen med sine venner forsøger at få ungdomslivet til at hænge sammen på trods af smertelige familieforhold og kaos i tankerne...

Det er ikke en hemmelighed, at jeg E L S K E R "Monster" af hr. Ness. Den er så rørende, modig og original, og den sidder stadig dybt i mig. Selvfølgelig vidste jeg godt, at denne bog ikke ville være som Monster, men jeg havde slet ikke regnet med, at den ville være det her!
Patrick Ness skriver med denne bog et værk, der tager pis på den dystopiske YA-roman, der virkelig har fået sit indtog i litteraturen efter Hunger Games-bølgen. Samtidig skriver han en rørende og bidende realistisk fortælling om at være ung med psykiske problemer.
Det tog mig bare en del tid at forstå, at det var det, han gjorde...


Bogen er stillet op således, at hvert kapitel fortæller om pigen Satchel, der kæmper mod vampyrer, zombier og aliens. Derefter er det Mikes historie, der udfoldes, og det tog mig SÅ lang tid at forstå, at Satchels historie ikke var den samme som Mikes, så det fortæller jeg nu dig, så du ikke skal undre dig, når du engang læser den ;).
Satchels historie sker samtidig med Mikes, og deres skæbner mødes et par gange, og det giver Mikes tragiske fortælling en form for humor, som Patrick Ness er en mester til at balancere med.

Mike er bogens hovedperson, og han bor sammen med sin mor og sin søster Mel, der har haft en spiseforstyrrelse og som stadig døjer med tankerne omkring hendes mad. Moren stiller op til Senatet, og er derfor fraværende i Mikes liv, og Mike må derfor sammen med sin søster og sine venner kæmpe mod den OCD og de tvangstanker, der bliver en større og større del af hans virkelighed. 
Mike er så skrøbelig en karakter, og som læser sidder man hele tiden med angsten for, hvornår han knækker. Det er så nemt at føle hans usikkerhed, frustrationer og ængstelighed, og jeg sad flere gange og havde bare lyst til at kramme ham og aldrig give slip igen.
Mike er bestemt teenager, og hans problemer kan til tider virke lidt trivielle, men fordi han hele tiden står og har de psykiske problemer oveni, kommer der pludseligt mere på spil, og det gør historien meget mere interssant.


Med denne bog har Ness atter engang skrevet en fortælling om at finde sig selv, at acceptere de følelser, der opstår, og ikke mindst om at holde sammen på sig selv.
Mens verden er ved at falde sammen grundet aliens, vampyrer og zombier, er Mikes verden ved at falde sammen grundet OCD og angst. 
Verden kan falde sammen på mange måder, og det er netop det, Ness viser med denne bog. Hans dialoger er skarpe som aldrig før, og hvis man ikke holder tungen lige i munden, går man glip af smukke citater og rørende ord.
"Vi andre bor her bare" er en anderledes og virkelig smuk YA-bog!

8 kommentarer:

 1. Det er så fedt, at Ness med denne bog, har skabt den mest atypiske heltehistorie af en slags!
  Han kan sgu noget særligt, den mand!

  SvarSlet
  Svar
  1. Er så enig med dig! Da jeg endelig fattede den blev den jo magisk!

   Slet
 2. Jeg ELSKER den bog! Den er simpelthen så skøn, selvironisk og fyldt med alt det, der skal være i en god YA-roman.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kunne kkke sige det bedre selv :)!

   Slet
 3. Vil du ikke snart overveje at læse Mere end det af Patrick Ness? Den tager lige noget tid at komme ind i, men der efter er den helt fantastisk. Ness' bedste efter min mening.
  God anmeldelse!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg vil SÅ gerne læse den, men jeg ejer den ikke! Min plan er at købe den på Bogforum, så jeg kan få den signeret også, da han kommer der ;)
   Men du kan tro, at den skal læses, og jeg lover at anmelde den her også :)

   Slet
 4. Det er svært at overgå Monster, og selvom han gør et godt forsøg med den her, så er Monster altså stadig min favorit af hvad jeg endnu har læst af hans. Men den her er klart et læs værd.

  SvarSlet
  Svar
  1. Er så enig. Det kan jo ikke blive bedre og man må vist heller ikke sammenligne ;)

   Slet