.

.

lørdag den 29. oktober 2016

"De værste sår er de, der ikke bløder" af Mads-Peder Winther SøbyTitel: De værste sår er de, der ikke bløder
Forfatter: Mads-Peder Winther Søby
Serie: -
Forlag: Selvudgivelse
Sider: 21
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 3/5

Denne bog er stillet til rådighed af forfatteren selv.


Liv lever i 2050. I denne verden er der ikke længere kontakt mellem mennesker. Alt foregår gennem I-skærme, hvor vi kan kommunikere, underholde os selv og give ordre til vores droner og robotter. 
En dag glemmer Liv at få sin I-skærm på, og en helt ny verden åbner sig for hende...

Med denne novelle har Søby taget fat i et samfundsproblem, som gentagne gange er debatteret i medierne: Er teknologien blevet en for stor del af vores hverdag, og husker vi at se hinanden i øjnene i stedet for at tjekke Facebook?
Novellen her minder mig utroligt om en novelle, jeg læste i 9.klasse, hvor alle mennesker også have en skærm foran sig, så de ikke skulle faces med virkeligheden og andre individer: Pludseligt mistede hovedpersonen sin skærm og så, at verden slet ikke var, hvad han troede og havde lært gennem de programmer, skærmen viste ham.En novelle er lidt svær at anmelde, for opbygningen af hovedpersonen er så kort, at det er svært at komme i dybden. Ikke desto mindre er det gennem Livs børne-øjne at man som læser lærer verden at kende, både med og uden skærme, og det er gennem Liv, at man som læser (især som voksen) kommer til at overveje, om man er nok til stede i nuet og sammen med de mennesker, man omgås.

Med novellen gør Søby opmærksom på, at skærmene og den virtuelle virkelighed ikke er alt: Vi skal huske hinanden, og der er ting, vi kun kan, når vi er i nærhed og ser hinanden i øjnene. Novellen er hurtigt læst, og den er vigtig i en virkelighed, hvor sociale medier og TV får mere og mere at sige.

2 kommentarer:

  1. tak Xenia for de flotte ord - og for den fine hjemmeside/blog. Mvh. Mads-Peder W. Søby

    SvarSlet