.

.

søndag den 18. september 2016

"Perfect" af Ellen Hopkins


Titel: Perfect
Forfatter: Ellen Hopkins
Serie: Impulse
Forlag: McElderry Books
Sider: 622
Sprog: Engelsk
Bedømmelse: 5/5


Mens "Impulse" tager sit afsæt på det psykatriske hospital Aspen Springs, tager "Perfect" læseren med tilbage til den by, hvor drengen Conner forsøgte selvmord. Her følger vi hans tvillingesøster Cara, der vil gøre alt, for at komme på Stanford, hendes kæreste Sean, der tager steorider for at være den allerbedste på sportsteamet, Kendra der drømmer om at blive model og André, der er mørk og forelsker sig i Kendras søster Jenna, selvom alle siger, at det er en dårlig idé.
De 4 unges skæbner blandes sammen og skaber rammen for en rørende fortælling om at komme videre, at leve og at være sig selv - også selvom det betyder, at man ikke er perfekt.

"Impulse" er nok en af de stærkeste læseoplevelser, jeg nogensinde har haft. Den rørte mig dybt, dens karakterer var alle fantastiske, anderledes og elskelige, og jeg kunne slet ikke stoppe med at læse. Det er en bog, jeg har anbefalet til A L L E, jeg kender, der kan lide YA, fordi den bare er et must-read.
Det er faktisk fjollet, at jeg ikke har fået læst fortsættelsen til den før nu, men jeg har ikke haft den i hænderne før nu. Derfor genlæste jeg "Impulse" (den er bestemt ikke dårligere 2.gang!), og gav mig i kast med den bagefter.
Idéen om at se historien fra en helt anden vinkel er medrivende, fordi vi fra første bog ved, hvordan det går Conner (som er bindeleddet mellem de 2 bøger) på Aspen Springs, og når man følger hans familie, venner og hjemby, er man som læser hele tiden et skridt foran, fordi man kender Conners tanker og følelser om det hele.


Der er 4 hovedpersoner, der skiftes til at fortælle i "Perfect", og det bliver ganske enkelt en for lang anmeldelse, hvis jeg skal skrive noget om dem alle sammen.
Først vil jeg sige, at alle 4 var fantastiske at læse om, der var ingens kapitler, jeg gerne ville have undværet, men det er Cara og Kendras historier, der binder de 2 bøger bedst sammen, og derfor også dem, der skal have plads i anmeldelsen her.
Cara er Conners tvillingesøster, og hun er dybt påvirket af det, Conner har gjort. Cara kæmper med at finde sig selv, fordi hendes vej gennem livet er planlagt af hendes overambitiøse forældre. Da Cara finder ud af, at hun har helt særlige følelser for pigen Dani, må hun indse, at hun ikke kan være den perfekte datter, som hendes forældre forventer, at hun er. Identitetskrisen banker på døren, og Cara kæmper for at turde tage det store skridt og for ikke at være det, som alle forventer af hende.
Caras historie er rørende og virkelig hjerteskærende, fordi hun bliver lusen mellem 2 negle, der skal bevise endnu mere, da hendes brors skæbne bliver tabt på gulvet efter hans selvmordsforsøg.
Kendra har altid været lun på Conner, og hun kan slet ikke forstå hans drastiske beslutning. Hun bliver bange, og hun føler sig alene. Kendra kæmper med en spiseforstyrrelse, fordi hun vil gøre ALT for at blive model. Og hun skal være den allerbedste af dem alle. Hendes mor pacer hende og gør alt for at få hende til photoshoots og konkurrencer, så Kendras selvbillede forskrues yderligere af, at hendes mor ikke ser de mange fare-signaler. Kendras historie handler om en usikker pige, der kæmper for at være perfekt, og hun bruger alle tænkelige metoder for at nå derhen: medicin, anoreksien og platikoperationer. Kendra er for mig denne bogs tragiske fortælling, fordi hun er så langt ude til at starte med, at man som læser ikke kan se, hvordan det nogensinde skal blive godt at være hende igen.


Med "Perfect" af Ellen Hopkins skrevet en fænomal fortsættelse og alligevel selvstændig bog. Den har fokus på de alt for mange unge, der søger perfektion men aldrig nogensinde finder den. Den er et opråb til et samfund, der opstiller urealistiske mål og danner selvkritik i alt for mange børn, så deres ungdom bliver præget af psykiske problemer og depressive mønstre. "Perfect" er en modig bog, fordi den så hudløst ærligt fortæller om ting, vi normalt tier ihjel, og samtidig fortæller den sin læser, at alle mennesker er perfekte blot i at vi er. 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar