.

.

onsdag den 17. august 2016

Cover-Release "De 7 Synder" + Forfatter-besøg #1

Det er ikke sket før, og jeg aner ikke hvorfor - Jeg har aldrig interviewet en forfatter til bloggen, hvilket egentlig er ret så fjollet, for der er så mange ting, jeg godt kunne tænke mig at vide om at være forfatter og tilblivelsen af de bøger, vi alle holder så meget af. 
Men en gang skal jo være den første, for her lige om straks udkommer Katja Bergers første bog, "De 7 synder". Jeg kender normalt Katja som bogblogger og ikke som forfatter, men det har været enormt spændende at følge hendes "kamp" for udgivelse og tilblivelsen af den bog, som hun virkelig glæder sig til at dele med mig og alle jer andre derude. Det er i dag d.17.august, og i dag fejrer vi, at coveret til bogen OG bagsideteksten offentliggøres. 
Jeg har fået lov til at dele det med jer her på bloggen, SO HERE IT IS!Bagsideteksten lyder:Før DE 7 SYNDER herskede syv guder over verden.
Før DE 7 SYNDER levede mennesker, elvere og dværge i harmoni.
Før DE 7 SYNDER var der intet mørke.

Så kom DE. Og ændrede alt.

Teenageren Kane opdager først, hvilke kræfter han bærer på, da han bliver suget ud af sin kedelige gymnasieverden og ind i et magisk univers, der er på randen af undergang. Med hjælp fra magikeren Aisha må han opfylde en ældgammel profeti, finde og besejre de syv synder og vælte mørkets konge af tronen. Men undervejs må Kane sande, at den største fjende ikke altid kommer udefra. Og er han villig til at ofre det eneste, der er mere værd end livet selv?

DE 7 SYNDER er en fantasyroman om kampen mellem det gode og det onde, om at finde sig selv og leve med sine valg. Også de svære af dem.Jeg har ikke talt om covers og kommende bøger på bloggen før, så jeg tænkte, at jeg ville slå 2 fluer med ét smæk, og det er her, interviewet med en forfatter kommer ind i billedet. Ikke nok med at jeg kan lave denne lille "Cover-Release" - jeg kan også offentliggøre et interview med Katja, som jeg virkelig har glædet mig til at dele med jer!
Mange spørger jo forfattere til deres egne yndlingsbøger, inspiration og hvor idéen kom fra, men jeg har valgt, at jeg meget hellere vil fokusere på processen - hvordan var det at gå fra bogblogger til forfatter, og hvordan foregår det store forfatterliv??
Som mange af jer ved, har jeg en drøm om at skrive, og jeg tænkte, at jeg ville dele Katjas gode råd og fif med jer alle sammen gennem interviewet - Take it away Katja!

1. Mange forfattere siger, at de "altid har skrevet" - Har det også været sådan for dig, eller er det først kommet sent i dit liv?


Da jeg startede i 5. klasse blev jeg meget brat klassens absolutte mobbeoffer og det var dér jeg for alvor begyndte at læse for mig selv. Jeg gemte mig på skolebiblioteket og byens store bibliotek, hvor jeg kunne få lov til at være i fred. Og samtidig med at jeg begyndte at læse alt fra Dennis Jürgensen og Bjarne Reuter til Anne Franks dagbog, begyndte jeg også at skrive selv. Små, korte historier med forkrøblede bogstaver. Kladdehæfter blev fyldt, og en hel sommer sad jeg i mit røde legehus og fyldte side efter side i mit grønne kladdehæfte. Det var Virkelig dårligt, det jeg skrev. Det tør jeg godt sige den dag i dag. Er du vimmer noget makværk. Men jeg forsvandt ind i det og fandt fred i bogstaverne. Senere hen, da jeg blev ældre, holdt jeg faktisk adskillige års pause, hvor jeg nærmest ikke rørte en bog og heller ikke skrev andet end det til skolen. Det var først i starten af 20erne at jeg kastede mig over begge dele igen. 


2. Prøvede du dig med andre genre, inden du endte i High Fantasy (mener jeg det er, ellers retter du mig!), som De 7 synder betegnes under? Hvad er det lige ved denne genre, der tiltaler dig?


Hvis vi taler ”rigtigt” skriveri, er svaret nej. Jeg kan huske at én af de historier der fyldte mit kladdehæfte i den spæde start, var en realistisk historie der foregik på et skib. Og den var om muligt endnu værre end det andet jeg fyldte de hæfter med. Jeg beundrer de forfattere der kan skrive YA-romaner om den første kærlighed og virkelige problemstillinger. Jeg ville ønske at jeg kunne det. Men indtil nu får jeg konsekvent en blokade bare jeg tænker tanken. Jeg tror, jeg er bange for at den falder igennem og ikke er realistisk nok.
Men jeg elsker fantasygenren, og det har jeg gjort, lige fra jeg selv begyndte at læse. Jeg tror i høj grad at hvis man skal være lidt lommepsykolog, så handlede det i ekstremt høj grad om at jeg havde brug for at flygte. Og det er dét en fantasyroman kan hjælpe dig med. Du rejser ind i en fiktiv verden, hvor du ikke behøver forholde dig til den rigtige verden omkring dig. Hvor alt kan ske. Det var dét jeg forelskede mig i, og det der stadig får mig til at elske genren. 


3.  Hvordan har processen været? Fortæl gerne om fra første idé til ja fra forlaget :)


Hvor meget tid har du? Haha. Den første ide til selve plottet opstod ud fra en samtale om den kristne gud. Hvorfor er der kun én mand? Hvorfor delte han ikke lidt ud af sine kræfter? Og hvis han findes, hvorfor er vores verden så som den er i dag?
Derfra begyndte jeg at opbygge de første par kapitler, der oprindeligt indeholdt selve baggrunden for romanen. I den endelige version er det kortet ned til kun at være en prolog. Og da jeg begyndte at skrive, kom resten af ideerne meget flydende. Da jeg først havde på plads at jeg skabte syv guder i stedet for én, samt deres modsætninger, synderne, så faldt resten relativt hurtigt på plads. Af og til opstod der en ny ide, for eksempel er et helt kapitel i bogen et kapitel der aldrig burde have eksisteret. I dag er det faktisk min favorit af dem alle.
Jeg sendte det færdige manus ind til Alvilda i oktober 2014. Derefter trak det i seriøse langdrag. Et år senere havde jeg stadig ikke et endeligt svar og jeg sendte videre til to andre forlag. Facet, som meldte tilbage at de kunne lide det, men ikke satsede på klassisk fantasy. Og Carlsen som tog det forbi redaktøren, men som et par måneder senere sagde det samme. I mellemtiden havde jeg sendt til DreamLitt som dog havde haft lidt IT problemer, så mit manus faktisk aldrig var blevet behandlet. Jeg var lidt ved at hugge hovedet af Rikki, da han fik opgaven at fortælle mig det. Jeg kommunikerede stadig med Alvilda, og var så træt af ventetider og svævende svar at det desværre gik lidt ud over ham. Men vi prøvede igen, mit manus blev oprettet og præsenteret for betalæserne i november 2015. I starten af januar 2016 kom den første feedback, som sammenlignede min bog med Harry Potter. Jeg tudede, ja jeg gjorde så. Et par uger senere fik jeg min kontrakt. Ud af 7 betalæsere havde kun én sagt ”nej” til den.
 


4. Hvilke 3 gode råd vil du gerne give til andre forfatterspirer?


Skriv! Selvom det er dårligt, så er det stadig tekst. Alt du skriver gør dig bedre, og bevarer dit flow. Hvis du først holder op med at skrive, skal du ind i rytmen hver gang du starter igen. Det er i øvrigt et råd jeg faktisk selv er virkelig dårlig til at overholde, pinligt nok.
Skriv med hjertet! Der er modefænomener i alle brancher, også i litteratur. Men hvis du skriver en bog fordi den lige nu er en populær genre, skriver du af de forkerte årsager. Du risikerer at genren er umoderne, når du engang er færdig. Og du skriver måske en genre som slet ikke er den du er bedst til.
Læs! Hvis du har bestemt dig for en genre og et nogenlunde plot, så læs en masse inden for samme genre. Find bøger som du mener ligner hvad du gerne vil skrive. Ikke for at kopiere, men for at lære. Ved at læse en masse, finder du ud af hvordan andre har håndteret genren og deres ideer. Og du kan finde ud af, hvor du kan sætte ind, for at få din bog til at skille sig ud og være sig selv, i en genre som der findes masser af bøger i.  


5. Der udkommer jo HELE tiden nye bøger - har du nogensinde følt, at din idé var taget eller at den var ligegyldig med alle de titler, der hele tiden dukker op på hylderne derude?


Både ja og nej. Sebastian fra forlaget Facet opfordrede mig til at sende mit manuskript til dem, og jeg fik et meget pænt afslag tilbage, grundet den klassiske fantasygenre. Og det har han jo helt ret i. Jeg HAR valgt en genre, der er så klassisk at de fleste historier er set før. Og det er jeg fuldt bevidst om. På den måde vil jeg også godt kunne forstå dem der måske læser den og tænker ”ja, det har vi jo set før” for i den genre, er der rigtig mange elementer der går igen. På den anden side, det er der dæleme også inden for krimier, og de sukkersøde YA-romaner vi pt bliver bombaderet med. Den ene lyserøde forside efter den anden gemmer på nøjagtig det samme. Tricket er at vi gør historien til vores egen, og får læseren til at falde for den personlighed historien har, den følelse og passion vi ligger mellem linjerne. Og dét synes jeg faktisk at jeg har gjort rimelig godt.
 

6. Hvad har været det fedeste i arbejdet med at få udgivet din bog?


Med fare for at lyde lige lidt FOR rosenrød, så synes jeg faktisk at hele processen har været fantastisk. Jeg føler mig enormt privilegeret over at have fået lov til at arbejde med så dygtige mennesker, som dem jeg har haft omkring mig.
Men der er 2 episoder der står lidt klarere for mig end andre. Den første skete faktisk før jeg fik min kontrakt, og var feedbacken fra én af mine betalæsere på DreamLitt. Jeg fik en mail fra Rikki om at de havde fået en tilbagemelding, der bl.a. indeholdt ordene ”Harry Potter go home.” Den anbefaling opslog de på Facebook i et sponsoreret opslag. Inden de havde set andre anmeldelser eller givet mig en kontrakt. Jeg var SÅ fyldt op af lykke på det tidspunkt. Jeg synes egentlig ikke at min bog har særlig mange lighedspunkter med Harry Potter, ud over genren, men hold op en anbefaling at få!
Den anden episode var da jeg fik Peter Nielsen tilknyttet projektet. Jeg havde forespurgt på om jeg havde indflydelse på illustratoren, og havde ønsket mig Peter som mit førstevalg. Vi skrev lidt frem og tilbage om vilkår, og til sidst fik jeg at vide, at hvis jeg troede på at Peter var manden der kunne klare jobbet, så ville forlaget gerne afvige fra deres normale procedurer omkring betaling. Jeg fik Peter som illustrator, og jeg har ikke fortrudt et sekund at jeg stod bag ham, og troede på det.
 


7. Til allersidst: Kommer der flere bøger? I samme genre? Eller skal du prøve kræfter med noget nyt?


De 7 synder er en enkeltstående roman. Jeg har en svag inspiration til en sideløbende historie i samme univers, men det er slet ikke noget der er på tegnebrættet på et mere seriøst plan. Kanes historie har altid været tiltænkt som at den skulle afsluttes i én bog.
Kort før jeg afsluttede De 7 synder fik jeg dog ideen til en ny roman, som jeg har researchet en del til. Den er planlagt til at blive en trilogi og den første bog har titlen Sjælehenteren. Skriveriet af den har stået meget stille, mens redigeringen af Kane har stået på, men jeg håber at jeg med udgivelsen kan få lidt mere tid til at skrive på Sjælehenteren. Mit håb er at kunne søge betalæsere i løbet af efteråret/vinteren, og så kunne sende den ind i løbet af næste år. Nu må vi se, der kan jo ske så meget. I hvert fald, er det nogenlunde samme genre. Jeg bliver i fantasyverden, men i en lidt anden undergenre, og med andre overnaturlige elementer. 
 


Jeg håber, I nød at læse Katjas svar lige så meget som mig. Nu er jeg også spændt på at læse De 7 Synder, og jeg lover jer, at der kommer en anmeldelse af den på bloggen! 

8 kommentarer:

 1. Sikke et godt interview I har fået lavet - både rigtig spændende spørgsmål fra dig og virkelig interessante svar fra Katja :)
  Jeg glæder mig også til 'De 7 synder' :D

  SvarSlet
 2. Åh hvor blev det bare et fint indlæg Xenia. <3 Tusind tak for at have ville spørge mig om så gode og interessante spørgsmål, og for at dele dem herinde. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Selvfølgelig! Det er også noget jeg har lært helt vildt meget ved <3

   Slet
 3. Dejligt interview og gode svar. Jeg glæder mig til at læse bogen. :-)

  SvarSlet
 4. Et rigtig fint og interessant indlæg. Jeg synes spørgsmålene var meget originale og svarene interessante :)

  SvarSlet