.

.

lørdag den 16. juli 2016

"Lokket" af Jette Rydahl


Titel: Lokket
Forfatter: Jette Rydahl
Serie: -
Forlag: Turbine
Sider: 207
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 4/5

Denne bog er stillet til rådighed af forlaget Turbine.


Johan har altid været bedste venner med Julie, men hun flytter pludseligt fra byen. Da hun kommer tilbage, er hun helt anderledes, men Johan kan ikke undvære hende i sit liv og gør alt for, at Julie vil ses med ham igen. Spørgsmålet er, hvor langt han er villig til at gå...

Det er ikke mange YA-bøger fra en drengs perspektiv, jeg har læst, men jeg nød virkelig Johans historie.
I sin første bog tager Rydahl emner som identitet, venskab og loyalitet op. Hvor langt over egne grænser skal man gå for sin bedste ven? Og hvornår er det okay at sige fra? Det er de spørgsmål, Johan må stille sig selv gennem hele bogen.
Det er ikke en lang bog, men det er en vigtig fortælling, som virkelig gav mig noget at tænke over, mens jeg læste den.

Johan er bogens hovedperson og jeg-fortæller. Det et tydeligt, at Johan savner den Julie, han engang var venner med, for Julie er helt anderledes nu efter et år væk fra den lille by. Johan er en rigtig sød fyr og meget rolig af sind. Han bor hos sine forældre og sin lillesøster, men ikke alt er normalt hjemme ved ham. Hans far lider af OCD-lignende træk, og Johan er bange for, at hele skolen finder ud af, at hans far ikke er normal. Johan er som alle andre 9.klasseselever ude efter anerkendelse og at være med. Han er bange for at blive ladt alene og ikke mindst at stå som den, alle andre snakker om. Johannes villig til at gå langt og bestemt også for langt for Julies anerkendelse, men som læser kan man sagtens forstå ham. En 15årig dreng ER usikker, og hvis ens bedste ven eller veninde truer med at forlade en for altid, er man villig til at gøre mangt og meget for forblive venner.

Hvad der er okay at gøre over for andre mennesker er bestemt et tema i bogen, og som læser må man gennem
Læsningen overveje, hvad man selv havde gjort i Johans situation. At følge Johan og Julies venskab og dets udvikling var så sindssygt spændende, og jeg kunne slet ikke lægge bogen fra mig. Den blev læst på ingen tid, og den var virkelig bedre, end jeg havde forventet. 
Med denne lille bog har Jette Rydahl formået at fortælle en vigtig historie om at være ung, og at grænsesætning er noget af det vigtigste at lære, for hvis vi ikke kan sige til og fra, står vi pludseligt mistet os selv på vejen.  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar