.

.

torsdag den 28. juli 2016

"Fangirl" af Rainbow RowellTitel: Fangirl
Forfatter: Rainbow Rowell
Serie: -
Forlag: Gyldendal
Sider: 469
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 4/5

Denne bog er stillet til rådighed af forlaget Gyldendal.


Cath og hendes tvillingesøster Wren er vokset op med fantasy-serien om Simon Snow. De har elsket den så meget, at de også har skrevet fanfiction, og de har slet ikke kunnet få nok af universet. Nu skal de begge på college, og Wren er klar til at give slip på Snow - men det er Cath ikke. Cath må nu finde ud af, om hun kan beholde sit gamle jeg og samtidig gå på college: For hvem vil være venner med en fangirl, der bruger sine aftener på værelset med fanfiction?

Da jeg startede på "Fangirl" blev jeg så glad, for det var virkelig en bog, der mindede mig om, hvordan det har været for mig at vokse op med Harry Potter og at det virkelig har været omdrejningspunktet for mange ting.
Jeg kom tilbage til mit 15-årige jeg, der står og venter til midnight release på bog 7, som skulle slutte hele den serie, jeg havde læst 100 gange på det tidspunkt. Jeg kom tilbage til en Xenia, der læste fanfiction, når hun ikke genlæste bøgerne, fordi universet var så fantastisk.
For mig var "Fangirl" mest af alt en nostalgisk læseoplevelse, fordi Rowell formår at fange mig for en del år siden efterhånden.


Cath er bogens hovedperson, og til tider kan jeg bestemt genkende Cath i mig selv. Hun er SÅ stolt af at være Simon Snow-fan, og hun reklamerer med det alle steder. Men efterhånden som hun lærer folk at kende på college, begynder hun at gå stille med dørene, fordi mange nok mener, at nu må hun også komme videre og blive voksen! Cath går ikke op i sport eller fester; hendes passion er Simon Snow, og det er virkelig en ting, hun ved alt om, og som hun elsker at dele med andre. Cath bliver forladt af Wren, som hun ellers har skrevet en masse fanfiction sammen med, for Wren er klar til at komme videre.
Cath skriver, og hun skriver rigtig godt, fortæller hendes lærer i "Kreativ skrivning", men Cath er bange for at skrive sit eget. Hun er god til fanfiction og har flere tusinde læsere.
For Cath handler bogen om at finde sig selv og se, hvem man er UDOVER en nørd, der elsker Simon Snow. Hun er nødt til at lære, hvem hun er bag ved fanfiction, og hvad hendes skrivetalenter kan føre til. Samtidig er det også en historie om, at man sagtens kan læse fantasy og elske det som voksen, og det synes jeg er et vidunderligt budskab!


Det eneste minus ved "Fangirl" er, at den er unødvendigt lang. Der er alt for mange passager, hvor Cath læser/skriver fanction, og man får en masse af de passager i bogen. Det er selvfølgelig fint engang i mellem at få indblik i historierne om Simon Snow, så man får en forståelse af det univers, Cath elsker, men det blev for meget af det gode, og til tider sad jeg og tænkte, at det var ligegyldigt fyld. Hver kapitel startede med en lille passage fra en Simon Snow-bog eller fra Caths fanfiction, og der gav det mening, for det tema, der var oppe i det lille stykke (fx kærlighed og usikkerhed), var så det, det kommende kapitel handlede om. Dér var det smart, og dejligt, at Rowell faktisk har "skrevet" historierne om Simon Snow, men når det blev ved med at dukke op midt i handlingen, var det for overflødigt og lige meget. Det gjorde, at læseoplevelsen til tider blev lidt for tung.

"Fangirl" er virkelig en god og vigtig bog. Så snart jeg lukkede den, tog jeg den første Harry Potter bog frem og læste første kapitel, bare for at minde mig om, hvor magisk det er at vokse op med en bogserie og elske den så højt. Rowell har her skrevet en historie, der er morsom, kærlig og samtidig har noget på hjerte!

3 kommentarer:

 1. Jeg knuselsker altså den bog - også selvom Cath er så ulig mig på mange punkter.

  SvarSlet
 2. Jeg syntes slet ikke den var for lang, jeg syntes den var lige tilpas som den skulle være. Men jeg nød også fint nok de input fra hendes fanfiction tilføjelser.
  Og det faktum at man kan sætte sig selv meget i Caths sted, flere gange!

  SvarSlet
 3. Må jeg også anbefale Rainbow Rowells første bog Elanor & Park - fantastisk bog om den første store kærlighed

  SvarSlet