.

.

lørdag den 11. juni 2016

"Stalker" af Michella Rasmussen


Titel: Stalker
Forfatter: Michella Rasmussen
Serie: -
Forlag: Tellerup
Sider: 214
Sprog: Dansk
Stjerner: 4/5
 
Denne bog er stillet til rådighed af forlaget Tellerup.


Julie går i gymnasiet og lever et helt almindeligt liv. En dag begynder hun at modtage søde kærlighedsbreve, men hurtigt opdager hun, at brevene tager en uhyggelig drejning, og før hun ved af det, er hun bange for alle omkring sig. Julie har fået en stalker, og han vil gøre alt for at få hende til at forstå, hvor perfekte de er sammen. 

Det er ikke tit, at Tellerup udgiver "rene" YA-bøger. Ofte er de med et eller andet twist af fantasy, så jeg bliver virkelig nysgerrig, når der her er tale om en uhyggelig og realistisk fortælling.
Ideen om stalkere har altid fascineret mig på et psykologisk plan - hvad kan få mennesker til at få fra beundring eller forelskelse til besættelse og letter psykopatiske personlighedstræk?
Det er det emne, "Stalker" bearbejder, og den gør det gennem unge mennesker, hvilket er fedt og nyt!

Det fede ved bogen er, at man som læser både følger stalkeren og Julie, der bliver stalket. På den måde ved læseren hele tiden lidt mere end Julie, men samtidig er der tidspunkter, hvor man overraskes over, hvor langt stalkeren vil gå. Det er SÅ fedt at læseren først til allersidst sammen med Julie finde ud af, hvem stalkeren er, fordi man på den måde kan gætte med på, hvem det kunne være.
Julie er meget gennemsnitlig og er derfor en karakter, man ikke kan have noget imod som sådan. Derhjemme er hun nærmest usynlig, da lillesøster Cecilia ridder på højt plan, og derfor er den perfekte i det lille hjem. Som læser er det nemt at identificere sig med følelser, Julie oplever, og man får lyst til at gå ind i paranoiaen sammen med hende, og til tider er det direkte ubehageligt at læse hendes kapitler, fordi de er skrevet så intenst. 

Stalkeren var lidt for "undskyldt", hvis det giver mening? Hans mor er stukket af efter den alkoholiserede far bankede hende fra sans og samling, og hun valgte ikke at tage sønnen med. Nu står han tilbage og har altid skullet være den voksne og finde sig i den afskyelige behandling, som faderen har udsat ham for hele hans liv. Selvfølgelig kommer vi alle med en baggrund, der kan forklare vores handlinger, men stalkerens familiehistorie var alligevel lidt for stereotyp til, at jeg for slog fik sympati for ham. Ikke desto mindre var hans kapitler spændende, og de gav læseren de ekstra informationer om, hvad der nu skulle ske med Julie.
Det var de kapitler, der virkelig var spændingsopbyggende, så bogen ikke bare blev en typisk YA roman.


Til tider er der elementer i karaktererne, hvor jeg tænkte, at de ikke opførte sig som nogle på de 17-18 år, de skal forestille at være. Det mindede mere om 13-14-årige, og det ødelagde lidt idéen om den småuhyggelige handling. Der gik lidt for meget "He said, she said" i den, så man kom lidt for meget væk fra idéen om stalkeren og den stemning, bogen ellers besidder rigtig godt.
Ikke desto mindre ER "Stalker" en virkelig god bog! Michella Rasmussen skrive rmesterligt og fangede mig fra første side. Bogen er læst på ingen tid, og jeg var underholdt under min læsning. De små "fejl" er til at se igennem fingre med, mens man læser, fordi stemningen virkelig er der. Jeg glæder mig bestemt til at læse mere fra hendes hånd!Ingen kommentarer:

Send en kommentar