.

.

mandag den 27. juni 2016

"Grisha: Pigen og Mørkningen" af Leigh Bardugo


Titel: Pigen og Mørkningen
Forfatter: Leigh Bardugo
Serie: Grisha
Forlag: Alvilda
Sider: 349
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 5/5

Denne bog er stillet til rådighed af forlaget Alvilda.


Alina er en simpel korttegner og tjener Grishaerne og Mørkningen ligesom så mange andre unge. Hun sejler sammen med sin ven Mal, og de forsøger at overleve og tjene til dagen og vejen. Men pludseligt opdager Alina, at hun er forunderlige kræfter, som ikke er set i tusindvis af år. Mørkningen tager hende til sig for at oplære hende som Grisha, og hun kan muligvis blive den stærkeste nogensinde.


Det er efterhånden mange år siden, at jeg hørte Leigh Bardugo omtalt. Hun er af flere blevet kaldt den bedste fantasy-forfatter i nyere tid, og hendes univers er blevet kaldt alt fra genialt til dystert og modbydeligt. Det var inden, bogen udkom på dansk, og den har stået på min to-read liste alt for længe. Da jeg fik bogen, blev jeg så glad, for nu kunne jeg endelig få lov til at fordybe mig i den verden, som så mange havde rost.
Det er virkelig lang tid siden, at jeg har læst klassisk fantasy, og GUD hvor har jeg savnet det. De sidste mange fantasy-romaner, jeg har læst, har været med et twist af Sci-fi/dystopi eller en del YA ind over. Bestemt er der også YA i denne bog, men det er universet og den forunderlige verden, der er i fokus.

Det har været svært for mig at læse fantasy siden Harry Potter, for jeg sammenligner nærmest alle bøger med dem. Jeg har taget mig selv i at tænke "Jamen Harrys verden er bedre" eller "Jeg savner Hogwarts!", og det er bestemt min fejl. Men denne bog kunne virkelig noget helt bestemt, og den krævede min fulde tilstedeværelse, og jeg var ellevild med at tage med Alina ind i den dystre Grisha-verden.
Universet er virkelig gennemtænkt, og jeg hungrede efter at vide mere om de mystiske grishaer og deres oprindelse. 


Alina er bogens jeg-fortæller, og selvom hendes motivation er meget typisk for en fantasy-bog ("Jeg har evner og skal nu redde hele verden, men jeg ved ikke om jeg kan") bliver der hurtigt proppet mere i hende end som så. Alina er ikke bare heltinden - hun træffer dumme og egoistiske valg samtidig med at hun er dum og naiv, men det er også det, der gør hende menneskelig. Alina er bestemt modig og ved, hvad hun vil, men hun skal nå frem til at finde sig selv, og for at nå dertil, så bliver man nødt til at lave fejl! Jeg elsker, at Alina er så... normal? Det gør, at det som læser er meget nemmere at sætte sig ind i hendes person og få sympati med hende. 


Denne bog var virkelig alt, jeg drømte om! Den er enestående, dyster, spændende, medrivende og sindssygt godt skrevet! Det er vildt, at denne serie ikke er blevet mere populær, for Bardugo fortjener stor ros for denne bog. Helt til sidste side sad jeg på kanten af stolen, og jeg kunne slet ikke gennemskue, hvad der ville ske som det næste. Bogen er en skøn klassisk fantasy-bog, men for at udvikle Alina som person er der elementer af YA og teenage-identitet-storyline i den, men det fungerer simpelthen så godt, fordi det ikke tager fokus væk fra, at dette er en af de bedste fantasy-bøger, jeg har læst siden Harry Potter.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar