.

.

mandag den 16. maj 2016

"Rød dronning" af Victoria AveyardTitel: Rød dronning
Forfatter: Victoria Aveyard
Serie: Rød dronning
Forlag: Alvilda
Sider: 396
Sprog: Dansk
Stjerner: 4/5
 
Denne bog er stillet til rådighed af Forlaget Gyldendal.


Mare lever i en verden, hvor ens blod definerer, hvem man er. Sølverne med sølvblod er rige og lever det gode liv med magiske kræfter, mens De Røde må slide og slæbe for at have til dagen og vejen. Da Mare ansættes til at tjene hos de kongelige, opdages det pludseligt, at hun også har evner. En historie om Mare som en fortabt adelig datter opfindes for at sikre, at De Røde ikke skaber en revolution. 
Hurtigt trækkes Mare ind i spillet om magt, bedrag og hævn. Og én ting er sikker: Hvis man ikke kan spille spillet, dør man!

Forestil jer Instagram for 1 år siden: Denne bog var OVERALT. Den var på ALLE billeder, og ALLE læste den og roste den til skyerne. Jeg købte den selv på engelsk i håbet om, at den ville give mig en perfekt læseoplevelse - men så glemte jeg den lidt igen. Da Gyldendal så udgav bogen på dansk, mindede det mig om, at NU ville jeg læse den - det er nu gjort, og jeg sidder tilbage med rigtig mange tanker, og dette er virkelig en svær anmeldelse at skrive, for der er rigtig meget at sige om denne bog!


Det er sjældent at en debuterende forfatter får så stor en hype omkring sin bog, som Aveyard har oplevet. Denne hype har dog været fortjent, for dette er virkelig en velskrevet roman fra ende til anden. Bestemt er det en stor kleppert at komme igennem, men plottet fungerer, jeg er ellevild med universet, og jeg ELSKER, at den er spændende fra start til slut.
Under min læsning har jeg flere gange sammenlignet den med andre YA/Fantasy-bøger, og det er med rette. Ikke fordi den er direkte kopieret, men fordi den har elementer fra bøger, som jeg virkelig elsker! Men mere om det senere!

Mare er bogens hovedperson, og hun er en pige med ben i næsen. Hun er en simpel lommetyv for at tjene til dagen og vejen og hjælpe familien med at få mad på bordet. Hun er den sidste, der havde regnet med, at komme ind i den kongelige familie, især fordi hun har et voldsomt had til den måde, samfundet er bygget op på. Det er ikke en overraskelse, at hun bliver en del af Den Højrøde Garde, der er den oprørsbevægelse, der forsøger at vælge monarkiet i den verden, historien foregår i. Mare er på sin vis en meget stereotyp personlighed, fordi hun kæmper for det, hun tror på, og alt andet må komme i sidste række, da oprøret bliver alt for hende.
På den anden side stilles Mare konstant over for beslutninger, der viser nuancerne i hendes personlighed, og det gør hende til en rigtig stærk karakter, som man som læser nyder at følge.


Nu tilbage til de mindelser, denne bog gav mig til andre bøger. Fordi historien har elementer fra mange andre bøger, der er oppe lige nu, er jeg sikker på, at den også vil kunne ramme et bredt publikum. Som en lille ekstra service, er her en liste over, hvorfor DU måske vil kunne lide denne bog:
Hvis du kunne lide The Selection, fordi Mare skal lære at være prinsesse og måske forelske sig i den prins, hun bestemmes til at skulle være sammen med. Dramaet på slottet og om hun nogensinde vil passe ind er enormt spændende og nervepirrende.
Hvis du kunne lide Hunger Games, fordi denne historie har mange elementer derfra. Alt fra den pige, der bliver symbol på revolutionen til det dystopiske samfund, hvor nogle er bedre end andre. Det fungerer SÅ godt i denne bog, og universet er virkelig fængende, fordi man lærer noget nyt gennem hele bogen.
Hvis du kunne lide Game of Thrones, for der er lige så mange dødsfald, og magtspillet har så mange sindssyge twists, at man som læser til tider ikke kan følge med OG slet ikke kan gennemskue, hvad der skal ske som det næste.
Lyder alt det her spændende? Så er denne bog bestemt noget for dig!


Til tider blev læseoplevelsen en anelse langtrukken, og det skyldes 2 ting: En helt simpel ting er bogens opsætning. Jeg ville ønske, jeg kunne forklare hvorfor, men mit læsetempo var sat ENORMT ned grundet opsætning og skrifttype. Jeg følte ikke rigtigt, at jeg kom nogle vegne, og det var til tider frustrerende, når bogen var så forholdsvis lang.
Det andet er selve historien. Selvom den er spændende med twists og nervepirrende sekvenser, var der passager, jeg snildt kunne undvære og fandt ligegyldige. Jeg tog mig selv i flere gange ikke rigtigt at tage det ind, jeg læste, og det virkede til tider som om, at noget var med blot for at få bogen op i sidetal.
Dog var "Rød dronning" er en fantastisk velskrevet fantasy-bog, og jeg er glad for, at jeg langt om længe har fået læst den. Den fortjener hypen, og universet har jeg virkelig forelsket mig i. Jeg er rigtig spændt på at se, hvordan historien kan og vil fortsætte.

1 kommentar:

  1. Jeg har først lige opdaget den her bog nu, og jeg kunne helt vildt godt tænke mig at læse den! Jeg læser normalt altid bøger på engelsk hvis de er skrevet sådan, men bliver bange for om den her bliver for indviklet at læse på engelsk. Hvad var din opfattelse af den da du læste den? Var den nem at forstå? :-)

    SvarSlet