.

.

mandag den 18. april 2016

"Ilttyv: Over sløret" af Nicole Boyle Rødtnes


Titel: Ilttyv: Over sløret
Forfatter: Nicole Boyle Rødtnes
Serie: Ilttyv
Forlag: Alvilda
Sider: 358
Sprog: Dansk
Stjerner: 5/5


Denne bog er stillet til rådighed af Forlaget Alvilda.

Dette er den første bog i serien om Troy og Shay. 


I fremtiden koster ilt penge, og alle mennesker lever over et slør, der adskiller os fra den jord, vi kendte. Kun de rige har råd til rigtig ilt, og de fattige må nøjes med den dårlige ilt, det langsomt kan gøre dem syge og slå dem ihjel. 
Troy og Shay er søskende, og sammen ender de med at arbejde for Marton: En ilttyv, der gør sit for at overleve. Men mennesker dør, og pludseligt må Shay og Troy spørge sig selv: Hvem kan man stole på? Og er der mon hemmeligheder om sløret, menneskene ikke kender til?

Den første bog i "Ilttyv"-serien har taget bloggerverden med storm. Det er jo vildt, hvor mange positive anmeldelser jeg har læst inden for det sidste år, og jeg tror, at det er en grund til, at jeg ikke har turde læse bogen før nu. Jeg har simpelthen frygtet at blive skuffet!
Men efter at have været fængslet af en medrivende, skræmmende og paranoid fortælling, er jeg ellevild! Det er bestemt ikke den første positive anmeldelse, den søde Nicoly Boyle Rødtnes får fra mig - hun skriver fantastisk, og jeg elsker hendes bøger. Med "Illtyv"-serien prøver hun noget lidt mere dystert, og jeg ELSKER det!


Hovedpersonerne i denne bog er Shay og Troy, der er halvsøskende. 
Shay er en pige, der har svoret ikke at gøre som sin mor: Sælge sig selv for at få en bedre tilværelse og derfor rejse væk fra sin familie. Hun gør alt for at overleve, og da hun ender hos Marton, starter hendes rejse for alvor. Shay går fra at være en meget anonym pige til at være en karakter med ben i næsen, der tør stille sig kritisk over for den verden, hun er født ind i. Shays historie har nok været den, jeg har fundet mest spændende i min læsning, fordi det slet ikke var tydeligt for mig, hvor hun skulle ende henne.
Troy har haft fast indtjening som bokser, men han bliver fyret efter at have fået den frygtelige rystesyge, som mange får, når de bor i den fattige del af den nye verden. Troys historie er mere en fortælling om en desperat dreng, der kæmper for overlevelse. Han er ikke lige så nysgerrig som Shay, og derfor passer han rigtig godt ind i den arbejdsstil, som Marton har over for sine ansatte: Ingen spørgsmål, så skal det hele nok gå. Troys historie blev mere og mere spændende, jo længere jeg kom ind i bogen, men da det tog til, var det lige spændende, om jeg læste om Troy eller Shay!


Idéen med Sløret mindede mig en del om Hunger Games, men samtidig var det ikke fordi, at Rødtnes havde omskrevet den trilogi: Idéen med, at jo tættere på Sløret, man er, desto fattigere er man, og at de rige kan få det hele, mens de fattige liiiige kan klare sig. Det mindede mig om distrikterne i Hunger Games, men alt det andet, synes jeg, at forfatteren selv har fundet på, og jeg synes, at denne verden var enormt spændende at lære at kende. Hvordan de rige kunne have ilt til kæledyr, og især at den verden, som vi kender, stadig er et sted "under sløret", og langsomt får man den også at se. Jeg er vild med dystopiske romaner, og jeg synes, at det er enormt fedt at se, at en dansk forfatter kan komme på banen og skrive en bog, der er på niveau med det, der kommer fra udlandet i denne genre.

"Over sløret" er en medrivende bog, der slet ikke er til at ligge fra sig. Jeg har læst OVER ALT, for at få min læsetid, og jeg fortryder det ikke et sekund! Den er spændende fra start til slut, og jeg kan med glæde atter engang give Nicole Boyle Rødtnes 5 stjerner! Ingen kommentarer:

Send en kommentar