.

.

søndag den 20. marts 2016

"Hjertet er 1 organ" af Sarah Engell


Titel: Hjertet er 1 organ
Forfatter: Sarah Engell
Serie: -

Forlag: Carlsen
Sider: 408
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 5/5

Denne bog er stillet til rådighed af forlaget Carlsen.


Lucca er 17 år og lader ikke følelser styre sit liv. Når hun føler, skader hun sig selv. Selvskade er blevet overlevelse for Lucca, men da hun møder pigen Xu, bliver det sværere og sværere for Lucca at bevare kontrollen over sine følelser og. Xu fejer benene væk under Lucca, og spørgsmålet bliver, om Lucca tør slippe kontrollen?

Det er efterhånden en del måneder siden, at Sarah Engell offentliggjorde, at hendes nye YA-bog skulle handle om selvskade. Siden da har jeg nærmest siddet og talt dage, for er der et emne, som er tabu-belagt, så er det selvskade og tankerne bag dette!


Sarah Engell vælger at give sig selv en meget stor udfordring - der er enormt mange fordomme omkring selvskade, og dem er hun oppe imod! Det kræver en mesterlig forfatter, og Engell viser igen, at hun er kvinden, der kan skrive om de sværeste ting og gøre det bidende realistisk, kynisk og samtidig så læseren faktisk forstår det!

Sidste år læste jeg "21 måder at dø" (klik på titlen for at finde anmeldelsen), som jeg var ellevild med. Engells skrivestil er virkelig én, jeg elsker, og hvor "21 måder" beskæftigede sig med internetmobning og de hårdekonsekvenser ved denne, tager denne bog fat i et emne, som mange ikke tør sætte ord på. Samtidig drager hun det ind i identitetsdannelse og skyld og skam over at være den, man er.
Jeg forventede slet ikke den historie, som bogen her præsenterer - jeg havde slet ikke regnet med, at Lucca ville forelske sig i en pige og kæmpe mod de følelser: At selvskaden er en straf for at have "forbudte tanker om piger". 
Selvom det slet ikke var den vinkel, jeg regnede med, synes jeg, at Engell med denne bog slår 2 fluer med et smæk, og jeg er så glad for, at bogen er skrevet lige præcis, som den er!


Lucca er bogens hovedperson, og det er i hendes hoved, det hele foregår. Lucca er en pige, der aldrig vil lade følelserne styre valg eller tanker: Matematik er logik, og tal kan man stole på, så Lucca lader tal beslutte, hvordan hun skal leve sit liv. Som læser er det meget svært ikke at få sympati for Lucca og hendes situation. Hun er bestemt en trist skæbne, og hendes selvskade gør også ondt på den, der læser hendes fortælling.
Luccas systemer og logik giver usandsynlig god mening for læseren, men samtidig gør det så ondt, at Lucca kan bruge den mod sig selv også. At Lucca er bange for den person, hun er, og at hun forbyder sig selv at have tanker om piger, gjorde kun hendes person endnu mere spændende, fordi jeg tror, at vi alle kan sætte os ind i tanken om at være forkerte. Lucca føler sig så ekstremt forkert, at hun må gøre sig selv ondt grundet dét. Når man sammen med Lucca undersøger, hvorfor hun har det sådan, gør det kun hendes person endnu mere spændende!


Selvskade og homoseksualitet er noget, der ikke må skabes tabuer omkring. Det er så vigtigt, at vi får sat ord på de følelser og processer, der sker i os lige netop, når disse 2 emner er oppe at vende, og det gør Sarah Engell på mesterlig vis. Hun slår 2 fluer med et smæk med denne bog, og gennem Lucca fortæller hun en smuk, rørende og realistisk fortælling om at finde sig selv og at skamme sig over den, man er. 
Bogen er fra start til slut skræmmende og kynisk og samtidig er den bittersød, og det er vekselvirkningen mellem så store følelser, der gør, at denne bog med uden tvivl kan kaldes en af de bedste ungdomsbøger, der er udgivet!
Sarah Engell er så ekstremt modig, fordi hun tør udgive en bog om emner, som mange ikke tør tale om. Tak Engell - fordi du tør, når andre tier!


Ingen kommentarer:

Send en kommentar