.

.

søndag den 14. februar 2016

"Himlen ved mine fødder" af Jandy Nelson


Titel: Himlen ved mine fødder
Forfatter: Jandy Nelson
Serie: -

Forlag: Gyldendal
Sider: 344
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 5/5

Denne bog er stillet til rådighed af Forlaget Gyldendal.


Lennie har mistet sin søster Bailey. Bailey led af en hjertefejl, som aldrig blev opdaget, og nu står Lennie tilbage i dyb sorg. Lennie søger trøst hos Baileys forladte kæreste, Toby, men da Joe flytter til byen, ser Lennie en mulighed for at komme videre. Men kan hun tillade sig at føle lykke igen? Og hvordan giver man slip på den, man har elsket allermest.


Det er ikke en hemmelighed, at jeg var ellevild med "Jeg henter solen ned", som Nelson udgav sidste år. Bogen var poetisk, smuk og den var så medrivende, at den slet ikke var til at ligge fra sig. De fleste læste "Himlev ved mine fødder" sidste år, og jeg turde simpelthen ikke åbne den - for jeg var bange for at blive skuffet efter den magiske læseoplevelse.
Men skuffet er nok det sidste, jeg er! Denne bog er et mesterværk - intet mindre! Den kan noget ganske særligt, og jeg elsker, at den viser, at YA kan være meget mere end ungdomsproblemer og letlæselige bøger.
Jandy Nelsons måde at skrive på er så unik, og hendes symboler og billeder på sorg, savn og kærlighed er som intet, jeg har læst tidligere. Det er som at læse digte, når man sidder med hendes bøger i hænderne!


Bogens hovedperson er Lennie, og det er Lennie, der fortæller historien til læseren. Gennem Lennie fortælles historien om to søstre, der var uadskillelige, og nu står den ene tilbage helt forladt og kan hverken det ene eller det andet. Lennie forsøger at komme videre sammen med Toby, der også er blevet forladt lige så pludseligt, men i stedet bliver de i tabet af Bailey, og de kæmper for at huske hende og mindes hende hvert vågent øjeblik.
Lennie skriver digte og tanker på to-go-kaffekopper, slikpapir eller en side fra hendes yndlingsbog og efterlader rundt i byen. Et håb om at finde sig selv eller et råb om hjælp? Det er op til læseren at vurdere, men hendes skriblerier er blandt noget af det bedste i hele bogen, og det sætter de helt rigtige ord på at miste, og hvordan man kan føle sig alene efter et tab.

Selvom det umiddelbart kan lyde som et trekantsdrama, er det slet ikke det, der er meningen med bogen. Toby og Joe er symboler på sorg og det at komme videre, og det går hurtigt op for læseren, at det ikke handler om, hvilken fyr, Lennie bedst kan lide: Det er kampen mod sorgen og hendes kamp for at komme videre. Nelson beskriver med denne bog den mest problematiske tanke, en sørgende kan sidde tilbage med: Hvornår må jeg grine og føle mig glad, uden at det betyder, at jeg er ligeglad med at have mistet?


Denne bog er meget mere end en YA bog! Den er en guide og en trøstende hånd til den, der står alene tilbage og mangler ord at sætte på de følelser, der suser rundt i kroppen. "Himlen ved mine fødder" er en unik bog, og den rører sin læser fra start til slut. 
Denne bog rev mit hjerte itu og syede det sammen igen op til flere gange. 
Jandy Nelson må være en af mine absolutte yndlingsforfattere!

2 kommentarer:

 1. Åh hvor den lyder god! Fantastiske billeder, du har taget! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. LÆS DEN! Den er fantastisk!!!

   Og tak :3

   Slet