.

.

torsdag den 28. januar 2016

"Alt eller intet" af Nicola Yoon


Titel: Alt eller intet
Forfatter: Nicola Yoon
Serie: -
Forlag: Carlsen
Sider: 320
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 4/5

Denne bog er stillet til rådighed af Forlaget Carlsen.


Madelines liv er ikke som andre unge. Hun lider af SCID, en sygdom, der gør, at hun er allergisk over for hele verden. Hun må ikke gå ud fra huset, hvor luften er filtreret og der er kontrol med, hvilke mennesker, hun omgås. 
Men da Olly flytter ind ved siden af, ændres alt for Madeline. Det er ikke længere nok at læse bøger og blive undervist på nettet. Hun vil leve sit liv - også selvom hun måske dør af det.

Denne bog mindede mig virkelig om The Fault in Our Stars (En flænge i Himlen) - og det var kun på den gode måde. Alligevel skal man jo passe på sammenligninger, for denne bog kan sagtens stå for sig selv. 
Historien om Madeline er simpelthen så medrivende, og samtidig er bogen skrevet på så alternativ vis, at man som læser forundres og gribes af fortællingen på en helt anden måde. Dette er i sandhed en ny form for YA, og jeg er så glad for, at jeg endelig fik den læst!


Madeline er bogens hovedperson, og det er hende, der fortæller historien. Det er gennem hende, at vi må lære om livet med SCID, og det er gennem hende, at vi må lære smerten ved aldrig at kunne elske andre mennesker. Madelines skæbne er i sandhed tragisk, og som læser forelsker man sig i Olly sammen med hende og føler hendes smerte, når de ikke kan røre ved hinanden eller blot sidde i samme lokale. Madelines ønske om at leve livet som almindelige mennesker, fylder også læseren, og derfor bliver historien så hjerteskærende at sidde igennem. Samtidig er dette også en historie om håb, drømme og kærlighed, og vekselvirkningen mellem de to yderligheder er så perfekt! 

Bogen er ikke bare tekst - den er også billeder og tegninger! Det giver et afbræk i læsningen, og Yoon bruger det især til at beskrive følelser og tanker, som kan være svære at sætte ord på. Fx er der en guide til det gode kys eller til det gode venskab. Det er skrevet om bageopskrifter, og det er en genial måde at få sat ord på følelser og refleksioner på en helt ny måde. Det gjorde læseoplevelsen tredimensionel på en helt anden måde, og jeg elskede de små illustrationer, billeder af sygerapporter eller tegninger, som Madeline bruger til at fortælle sin historie.

"Alt eller intet" er virkelig en bog for sig, og er man vild med YA, er den virkelig en bog, der skal på listen! Jeg forstår slet ikke, at den ikke er blevet nævnt flere steder - det fortjener den! Den har det hele, og jeg havde slet ikke set slutningen komme! Den er slet ikke til at ligge fra sig, den rammer ALLE følelser, og man sidder tilbage med en tåre i øjenkrogen og et smil på læben!

3 kommentarer: