.

.

tirsdag den 17. november 2015

"Jeg blogger dig væk!" af Agnes Hammer


Titel: Jeg blogger dig væk!
Forfatter: Agnes Hammer
Serie: -
Forlag: Turbine
Sider: 170
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 4/5

Denne bog er stillet til rådighed af Forlaget Turbine.


Julie er populær og smuk. Alle elsker hende, og mange drømmer om at være hende. Pludseligt dukker der en ny profil op på nettet, og det ligner, at det er Julie, der har lavet den. Den fortæller om en sexet og selvsikker Julie, der stjæler kæreste og er en dårlig ven. Pludseligt er Julie den laveste på hele skolen, og hun ved ikke, hvem der har lavet profilen om hende...

Internetmobning er noget af det vigtigste at få snakket om i nutidens samfund. Det er også derfor, at jeg lige nu skriver bachelor om dette emne. Det er så svært for andre at se og forstå, hvad der sker, når unge angriber hinanden på nettet. Vi forstår ikke, hvordan det er startet - og vi forstår slet ikke, hvordan vi kan afslutte det igen. Det er netop, hvad denne bog handler om. Med fokus på de mange personer, der er involveret, både som mobbere og mobbede, forsøger Hammer at fortælle, hvor komplekst et scenarie omkring mobning kan være.


I stedet for at have én hovedperson, er der her mange karakterer i spil. Alle har de deres holdning til mobningen, til Julie og til hinanden. Som læser oplever man, at der kan være mange sider af samme sag, og det gør det enormt spændende, fordi man heller ikke som læser ved, hvem der har startet profilen, der sviner Julie til. 
Med brugen af mange hovedpersoner, giver det læseren et nuanceret og realistisk billede af, hvordan det er at være ung på de sociale medier. Gennem alle personerne behandles der forskellige temaer, som bogen taget op: Alt fra kærester til venskab til alkoholiserede forældre bliver der skrevet om, og det er virkelig en gribende måde at stille emnet op på.

Det letteste havde uden tvivl været, at der var en mobber og en, der blev mobbet. Det unuancerede billede ville hurtigt have givet læseren mulighed for at holde med en og hade en anden, men i stedet bliver man som læser stillet i et etisk dilemma sammen med de forskellige hovedpersoner, og mens man læser bogen, bliver man tvunget til at tage stilling til, hvad man selv ville gøre i de situationer, som karaktererne står i. Det gør fortællingen endnu stærkere, og den viser helt præcist, hvor hårdt det kan være at stå både som offer, mobber og alle dem, der ser på.


"Jeg blogger dig væk!" er en bog, som alle unge burde læse. Den viser, hvor farligt, det kan være, at færdes på nettet, hvis ikke man ved, hvordan man skal være over for andre online. Samtidig viser den, at det er så vigtigt, at man siger fra, når man ser mobning ligegyldigt om det er on- eller offline. Bogen er gribende og barsk, og samtidig er den så stærkt skrevet, at den vil kræve, at læseren tager stilling til dens relevante problematik.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar