.

.

mandag den 9. november 2015

"Coraline" af Neil Gaiman


Titel: Coraline
Forfatter: Neil Gaiman 

Serie: -
Forlag: Bloomsbury
Sider: 196
Sprog: Engelsk
Bedømmelse: 5/5


Coraline og hendes forældre er flyttet til en ny lejlighed. En af dørene fører ingen steder hen. Men der er nogle bag ved den om natten. En dag bestemmer Coraline sig for at undersøge sagen nærmere, og pludseligt står hun i en parallel verden. Problemet er bare, at det ikke er lige så let at komme hjem, som det var, at komme derhen...


Neil Gaiman er en forfatter, der er læst og kendt af alle, tror jeg. Jeg må med skam erkende, at jeg aldrig nogensinde har læst et ord af ham. Men da jeg i morgengave fik denne vidunderlige signeret slip-case udgave af "børnebogen" Coraline, var jeg nødt til at putte den i min Readathon-stak. Hvor er jeg glad for, at jeg gjorde det!
Coraline kan beskrives som en syret udgave af "Alice i eventyrland". Den er så mørk og dyster samtidig med at den er eventyrlig og spændende. Jeg læste den en sen nattetime, og kuldegysningerne ville ingen ende tage. De skræmmende illustrationer listede sig ind i min drømmeverden, og jeg kunne ikke finde tryghed i min søvn den nat. Bogen besætter sin læser, og dens jerngreb er svært at komme ud af igen.


Coraline er bogens hovedperson, og hun er en lille nysgerrig pige. Hun elsker at gå på opdagelse, hvilket også bliver hendes styrke igennem historien. Hun er god til at finde alternative løsninger, og hun er en modig lille pige. Coraline er en dejlig skæv karakter, og hun passer perfekt ind i den skæve fortælling, som Gaiman her beretter. At se historien gennem Coralines barneøjne er fascinerende, og de ting, som vi voksne finder enormt skræmmende, bliver i stedet spændende og noget, som bare må undersøges. Jeg nød i den grad at tage med Coraline over på den anden side og følge hendes eventyr.


Sproget er letlæseligt men det betyder ikke, at bogen er dårligt skrevet. Der er et så godt flow i historien, at jeg på ingen måde kunne stoppe. Den skulle bare læses fra ende til anden, og jeg havde så svært ved at lade bogen ligge, da jeg skulle hente en ny kop te. Billedsproget er fantastisk, og det er gruopvækkende, når Gaiman beskriver de væsener, der er på den anden side af døren. Han forstår virkelig at skabe en gyser-stemning som er blandet med et sandt eventyr.
Coraline må nu siges at være blevet en af mine absolutte yndlingsbøger. Jeg kan slet ikke slippe den igen, og jeg kan mærke, at det bestemt ikke er sidste gang, den bliver taget frem. Jeg glæder mig meget til at læse endnu mere af Gaiman, for denne bog har overbevist mig om, at han kan blive en af de bedste forfattere, jeg nogensinde kommer til at stifte bekendtskab med!  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar