.

.

torsdag den 6. august 2015

"Vi var løgnere" af E. LockhartTitel: Vi var løgnere
Forfatter: E. Lockhart
Serie: -
Forlag: Høst og Søn
Sider: 229
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 5/5


Denne bog er stillet til rådighed af Forlaget Høst & Søn.


Cadence (bedre kendt som Cady) er barn i den rige Sinclair-familie. Hun er det førstefødte barnebarn og står derfor til at arve hele formuen og famiieforetagendet. 
Men Cady er ikke som andre unge mennesker. Hun kan ikke huske, hvad der skete i Sommer femten, og ingen i familien vil fortælle hende om det.
Cady bestemmer sig for at finde ud af, hvad der skete den bestemte sommer. Men sandheden er ikke altid rar, især ikke når man normalt er en Løgner for at kunne overleve de dystre hemmeligheder, ens familie gemmer på...


Dette er anden gang, jeg læser Lockharts bog om Løgnerne. Som mange af jer sikkert husker, var jeg ikke vildt begejstret efter min første læsning af bogen. Bestemt var jeg underholdt, og twistet i bogens slutning overraskede mig, men jeg indrømmer gerne, at jeg dengang slet ikke kunne forstå, hvorfor den havde vundet så mange priser som værende den bedste YA-bog i 2014. 
Da jeg så, at Høst & Søn udgav bogen på dansk, bestemte jeg mig for, at nu ville jeg give bogen en chance til. Mange af mine bekendte har sagt, at denne bog skal læses 2 gange: Når man kender til plottet og alle hemmelighederne, skulle det eftersigende give bogen en helt anden feeling, og man skulle være draget til den på en helt anden måde.


Det kan jeg bestemt kun give disse bekendte (og mange bogbloggere) ret i! Jeg vil virkelig anbefale, at man læser denne bog 2 gange. Måske ikke lige i streg, men man skal i hvert fald lade sig selv opleve, hvordan det er at læse bogen, når man pludseligt kan forstå de små hints og symboler, der før forvirrede ens læsning. Denne gang var bogen slet ikke til at ligge væk, og da den var slut, sad jeg tilbage og fortrød, at jeg havde læst den så hurtigt. 
Anden gennemlæsning tog mig med storm, og derfor har jeg også ændret min rating af bogen på GR og andre steder. Denne bog kan virkelig noget specielt, og jeg håber, at du derude vil give den en chance til, hvis du ligesom jeg, ikke var begejstret efter endt læsning i første omgang.


Cady er bogens hovedperson, og det er hende, der fortæller historien. Hun higer efter at finde ud af, hvordan tingene hænger sammen, og som læser må man sætte sig ind i hendes tankegang, fortid og nutid for at være med til at løse mysteriet om Sommeren femten. Bogen bliver en lille thriller blandet med et skønt YA-plot, og det giver den en kant og unik stemning, som man ikke ser hver dag, når det kommer til YA-læsning. Cady er en skøn karakter, og jeg holder endnu mere af hende efter anden gennemlæsning. Hendes udvikling er rørende, og flere gange må man tage sig selv i at sidde med en klump i halsen, fordi man bare så gerne vil kunne hjælpe hende.

"Vi var løgnere" fortjener i sandhed de priser, den har vundet. Den kan noget specielt inden for sin genre, og jeg lover dig, at hvis du ikke var imponeret efter første læsning af bogen, så vil du ELSKE den anden gang!

2 kommentarer:

 1. Åh, jeg ved ikke rigtigt, om jeg skal genlæse bogen eller ej. Mit problem var jo, at jeg faktisk fangede de små hints og hurtigt regnede plottet ud. Det tror jeg desværre ikke, at en genlæsning vil hjælpe på.

  Det er dog uden tvivl en fantastisk bog og jeg kan godt se, hvad det er der har fanget andre læsere og hvorfor bogen netop har vundet de priser den har!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ej hvor er det sjovt! Jeg tænker at du skal give den endnu en chance: måske når du kender til det hele, stadig vil se et eller andet ekstra i den ved anden gennemgang?

   Slet