.

.

tirsdag den 4. august 2015

"Britt-Marie var her" af Fredrik Backman


Titel: Britt-Marie var her
Forfatter: Fredrik Backman
Serie: -
Forlag: People's Press
Sider: 380
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 4/5


Britt-Marie er en kvinde. Hun er oppe i årene og ensom. Manden er skredet med en anden, og hun har hverken uddannelse eller arbejde. Da arbejdsformidlingen bestemmer sig for at sende hende til byen Borg for at lede det lokale fritidshjem, er Britt-Marie sikker på, at det bliver en fiasko.
Men alle steder er der solstrålehistorier, og alle steder er der mennesker, der har brug for en som Britt-Marie.

For nyligt læste (hørte) jeg "En mand der hedder Ove" af samme forfatter, og den elskede jeg til stjernerne og tilbage igen! Derfor skyndte jeg mig at sætte denne lydbog på som den næste. Mit lille godnat-ritual med ca 30 minutters lydbog er så rart, og især når det er morsomme og rørende fortællinger. 
Bogen var lidt lang tid om at komme i gang med den egentlige handling i forhold til Ove, men da den først fik Britt-Marie placeret i Borg, var jeg helt fanget!
Backman elsker at lege med sproget, og det får han så sandelig også lov til i denne bog. Skrivestilen minder meget om Ove, men det er også okay. Det er hans måde at formulere sig på, og han gør det mesterligt! 
Mange af metaforerne og billederne er hylende morsomme, men af en eller anden grund ramte de ikke lige så meget plet som i Ove.

Britt-Marie er på en måde den kvindelige udgave af Ove. Hun er en enspænder, hun er så socialt akavet, og hun forstår slet ikke de sociale færdigheder, når det handler om kommunikation. Der, hvor hun er den bedste, er, når det kommer til rengøring. Der har jun et meget nøjagtigt system og nogle helt bestemte metoder til at få alt til at skinne. Beskrivelsen af Britt-Marie er så morsom, og man lige kan se hende for sig. Hendes tanker og væremåde er en blanding af akavethed og kærlig, og jo længere, man når ind i bogen, desto tydligere bliver det, at hun har lidt en trist skæbne og at intet blev, som hun selv ønskede det. Den ret så karikerede kvinde år efterhånden en del gråzoner, og det klæder hende! 

Ja, bogen har en del mindelser om "En mand der hedder Ove". Og måske er det også det, der trækker den ned. Jeg ved det ikke. Det er måske bare denne slags bog, som Backman er mester i at skrive, for han gør det fantastisk! Selvom Britt-Marie og Ove minder om hinanden, har de hver sin historie og hver sin udvikling. Bogen her behandler emner som livsdrømme, social arv og håb. Den gør det gennem Britt-Marie selv men også gennem de unge mennesker i Borg, det søger Britt-Marie og hendes tryghed. 
Borg er en chamerende by, og Britt-Marie er en elskelig kvinde.

Man må ikke sammenligne bøger, det ved jeg godt. Men det har jeg gjort i dette tilfælde, netop fordi de to hovedpersoner er så lig hinanden. "Britt-Marie var her" er bestemt en elskelig fortælling, og den er hjertevarm og rørende. Men den havde ikke den samme magi over sig som Ove. Ikke desto mindre blev jeg positivt overrasket, fordi mange slet ikke kunne lide denne bog. Det giver jeg dem ikke ret i. 
Britt-Marie skal opleves og elskes - ligesom Ove! 

2 kommentarer:

  1. Fedt at du synes den er god! Jeg har nemlig også hørt mange, som har været lidt tilbageholdende overfor denne bog. Glæder mig selv til at læse den, for som dig, elskede jeg Ove!

    SvarSlet
    Svar
    1. Åh jeg synes du skal gøre det!!!

      Slet